Gradinita copiilor cu parinti ocupati, divortati sau in strainatate

miercuri, 17 februarie 2010, 20:28
9 MIN
 Gradinita copiilor cu parinti ocupati, divortati sau in strainatate

La gradinita cu program saptaminal "Motoc", opt cadre didactice sint mame de luni pina vineri pentru 87 de copii. Cu parinti coplesiti de programul incarcat de la serviciu ori cu parinti plecati in strainatate, copiii de la gradinita "Motoc" dobindesc aici cei sapte ani de acasa, sint caliti de mici sa fie mai responsabili si ajung sa tina la colegi ca la propriii frati. "Imi place sa cred ca e o atmosfera ca in filmul «Veronica», pentru ca prieteniile se leaga intre ei indiferent de grupa din care fac parte, tin foarte mult unii la altii", spune Roxana Chirita care se ocupa de prichindeii de la gradinita "Motoc" de aproape opt ani. Pentru cei mai multi dintre parinti gradinita cu program saptaminal este o alternativa la indemina si ieftina. "E convenabil la programul saptaminal, fiindca aduc copilul lunea si il iau vinerea. Doar cind sint probleme il mai iau in cursul saptaminii, in rest pastram legatura telefonic cu directoarea si cu educatoarea de la grupa. Pe de alta parte, e convenabil ca trebuie sa platim in jur de 150 de lei pe luna ca sa aiba masa asigurata. Atit", precizeaza Dorel Vircolici, sofer de meserie, tatal unui baietel de 4 anisori.

Ca sa-si aline dorul de casa, copiii dorm cu papusile preferate
Pentru 87 de copii cu virste intre 3 si 7 ani, gradinita cu program saptaminal "Motoc" a devenit a doua casa si, in unele cazuri, chiar "acasa".

Cristina Cocalea are patru anisori, ochi mari albastri ca ai tatalui si parul blond in bucle. "La par seman cu bunelu’, la minute cu tati, iar la ochi tot cu tati, tot corpul e al lui, pentru ca tati ma creste", spune Cristina pe un ton serios. Cristina a fost adusa la gradinita "Motoc", deoarce tatal ei nu are cu cine sa o lase, insa asteapta cu infrigurare sfirsitul de saptamina ca sa fie cu el si cu surioara ei. "Mai e o zi si plec acasa. Eu cu tati si cu Alexandra o sa ne uitam la televizor la desene animate. Aveam doi televizori, unul s-a stricat si unul e bun", povesteste ea. Tot in week-end o asista pe sora ei la lectii. "Alexandra e in clasa I, inca nu stie sa citeasca, tati o ajuta, iar eu ii supraveghez", sustine ea.

Cu toate ca i se face repede dor de casa, Cristinei ii place la gradinita pentru ca face lucruri interesante si s-a imprietenit cu multi copii. "Imi place aici fiindca ma joc, desenez, decupez, invat cuvinte, mi-am facut prieteni", spune ea. Nu e mofturoasa la mincare si nici nu ii este frica sa doarma singurica. "Pap tot, numai sa nu fie mult, ca asa nu pot. Nu mi-e frica sa dorm singura, iar acasa nici atit, pentru ca sint cu tati", marturiseste ea.

Bianca Ailoaiei are cinci anisori si ii place mult sa fie cocheta. "Am inelute, coliere de la Barbie, clamite, mami imi cumpara mereu", povesteste ea. Saptamina trece mai repede pentru Bianca, fiindca parintii o mai scot la plimbare prin oras. "Cind tati zice ca vine sa ma ia, vine, iar cu mami vorbesc in fiecare zi. Si nanutul vine sa ma vada", isi aminteste ea.

Directoarea gradinitei,  Adriana Cochior, ii incurajeaza pe parinti sa petreaca citeva ceasuri cu copiii si in cursul saptaminii. "Noi le spunem sa-i mai ia acasa, in primul rind pentru baia corporala, dar si sa-i scoata la plimbare, pentru ca nu sint la inchisoare. Inainte de Revolutie, aveam parinti care plingeau pe scari pentru ca nu aveau voie sa-i ia", isi aminteste directoarea.

Daca la inceput Biancai i-a fost mai greu sa  nu doarma acasa, acum s-a obisnuit, mai ales ca are papusa preferata alaturi. "Am o papusica Barbie de acasa cu care dorm mereu, e preferata mea, dar nu i-am dat nici un nume", marturiseste ea.

"Cu bunica stau in weekend, iar in vacanta mergem la mami, in Spania"

La numai 6 anisori, Stefania Stirbu e o adevarata domnisoara. S-a obisnuit sa-si asorteze de fiecare data fustitele cu pantofiorii, ciorapeii, bluzitele si chiar cu clamele din par. "Am doua fustite pe care le port mai des, pentru ca mi le-a trimis mami din Spania, acolo sint hainute mai frumoase", crede ea.

Stefania vine la gradinita "Motoc", fiindca mama ei lucreaza in Spania, iar bunica nu mai are nici rabdare si nici puterea de a petrece tot timpul cu ea. "Cu bunica stau in week-end, iar in vacanta mare mergem impreuna la mami in Spania", povesteste ea.

Alex Frunza e in grupa cu Stefania si, la fel ca ea, isi petrece aproape saptamina la gradinita, pentru ca parintii sint plecati in Spania, iar „parintii din Iasi", cum le spune el, nu au timp din cauza serviciului. "Cu mama si cu tata mai vorbesc la telefon, plus ca imi trimit des pachete cu haine, jucarii si dulciuri. Doar o singura data nu am mai primit pachetul, pentru ca s-a intepenit autocarul prin care il trimisesera. In Iasi, mai am un tati si o mami, pe unchiul Costel si pe sotia lui", spune el.

S-a obisnuit sa-si petreaca cea mai mare parte a timpului fara parinti, fiindca se ia cu joaca, cu activitatile de la grupa si cu ceilalti copii. "Facem puzzle-uri, constructii, ma joc cu robotii, am si acasa o cutie intreaga, de toata marimile. Cind e mai cald, ies cu baietii pe teren si jucam fotbal", povesteste el.

Lui Alex ii este urit sa doarma singur, de aceea, pentru a simti ca are o particica din "acasa" cu el, doarme cu un dinozaur de plus. "Am mai multe jucarii de plus, un leu, o pisica, dar dinozaurul imi place cel mai mult", marturiseste el.

Copiii devin mai responsabili de mici

Pentru majoritatea copiilor de la gradinita cea mai grea zi din saptamina este lunea, cind se despart de cei dragi si cind simt nevoia sa li se adreseze educatoarelor cu "mami". "Lunea e mai greu pentru ca se obisnuiec cu parintii ori cu cei care stau cu ei, atunci se alinta mai mult si imi spun chiar «mami»", marturiseste Roxana Chirita.

Unii asteapta insa cu nerabdare sa revina la gradinita. "Simbata si duminica Ionut  imi spune cam tot ce face la gradinita, imi vorbeste de toti prietenii lui, am ajuns sa-i stiu pe nume: Sebi, Emi, Alex si tot asa", spune zimbind Dorel Vircolici, tatal unui baietel de 4 anisori.

Pe linga faptul ca au un camin care sa-l compenseze pe cel real, copiii care vin la gradinita "Motoc" invata atit lucruri conform programei, cit si lucruri care ii pregatesc de pe acum pentru viata. "Copiii care vin aici devin mai responsabili, mai ordonati, pentru ca invata de mici cum sa aiba singuri grija de ei. De asemenea, cred ca isi dezvolta mai mult spiritul de camaraderie, fiindca petrec mai mult timp aici decit acasa, practic ajungem sa fim ca o familie. Iar faptul ca folosim metode interactive de lucru le stirneste curiozitatea, astfel ca, fiind mereu atrasi de ceva, trec mai usor peste faptul ca nu au parintii alaturi. Oricum, observ ca de la o promotie la alta copiii sint tot mai dezinvolti si nu se mai lasa atit de usor afectati de absenta parintilor pe durata unei sapatamini", atrage atentia prof. Roxana Chirita, care lucreaza de opt ani cu micutii de la "Motoc".

Deoarece petrec cea mai mare parte a timpului la gradinita, copiii ajung sa indrageasca acest loc si sa se ataseze unii de altii. Ea isi aminteste ca in momentul in care unul dintre ei are o problema, ceilalti ii vin in ajutor. "Sint si copii care in primele saptamini cind vin la noi refuza sa manince si chiar daca ne rugam noi de ei si le explicam ca trebuie sa manince ca sa nu se imbolnaveasca, tot nu vor. Insa daca copilul care-i sta alaturi la masa ii intinde lingura la gurita sa manince, maninca", povesteste ea.

"L-am adus aici pentru ca nu am alta posibilitate: sint divortat"

Copiii care sint lasti in grija cadrelor didactice de la gradinita cu program saptaminal "Motoc" au parinti care lucreaza zilnic in jur de 12 ore, ori care au plecat in strainatate, ca sa le asigure un trai mai bun. "Cei care isi aduc copiii la noi sint parinti din clasa de mijloc, daca i-am putea numi asa. Sint in general parinti cu un program de munca foarte incarcat ori care au plecat in strainatate si care vor sa se asigure ca le sint ingrijiti foarte bine copiii. Avem, de asemenea, si doi tatici singuri care isi aduc copilul aici, pentru ca nu au cu cine sa il lase cit timp sint la serviciu", precizeaza directoarea gradinitei, Adriana Cochior.

"L-am adus aici ca nu am alta posibilitate. Sint divortat, lucrez ca timplar uneori si pina la 21:00, nu am cu cine sa-l las. Ma mai intreaba de ce nu vin sa-l mai iau in cursul saptaminii si trebuie sa ii explic ca nu am cum sa lipsesc de la munca, fiindca avem nevoie de bani. La inceput plingea, acum s-a obisnuit, stie ca nu am incotro", povesteste Gabriel Afrasinei, tatal unui baietel de 5 ani anisori.

Programul incarcat reprezinta o problema si pentru cupluri. "Nici eu, nici sotia nu avem timp sa ne ocupam de copil in cursul saptaminii din cauza serviciului. Eu lucrez ca sofer, ea ca infirmiera, de accea am ales sa il aducem pe fiul nostru aici. In plus, am mai avut un baietel aici si am fost multumiti", isi motiveaza alegerea si Dorel Vircolici, tatal unui baietel de patru anisori. Adriana Cochior considera ca gradinita cu program saptaminal este o forma de sprijin pentru parintii care stau mult timp la serviciu si care nu au venituri prea mari incit sa-i lase in grija unei bone. "Ei trebuie sa plateasca doar 7 lei pe zi pentru cele trei mese pe care le iau copiii aici. In rest, toate cheltuielile sint suportate de primarie, incepind cu utilitatile, chiria, produse pentru curatenie, materialele didactice", mentioneaza directoarea.

Intrucit reprezinta o alternativa ieftina si la indemina pentru parintii foarte ocupati si cu venituri in general modeste,solicitarile sint numeroase. "Avem anual multe solicitari, acum sintem la capacitatea maxima, conform autorizatiei de functionare. Spatiul nu ne permite sa primim copii mai multi", sustine Adriana Cochior.

In prezent, gradinita cu program saptaminal "Motoc" este singura din Iasi cu personalitate juridica. Cealalta unitate cu program saptaminal, Gradinita "Bucium", care a fost in trecut a IAS – ului, functioneaza ca structura a Gradinitei cu Program Prelungit nr. 11. Gradinita saptaminala "Bucium" are doua grupe de copii si functioneaza intr-un corp de cladire de pe str. Hlincea nr. 7. 

–––

Gradinita Motoc a fost infiintata in 1974 pentru muncitorii de la TEROM

Gradinita cu program saptamanal "Motoc" a fost infiintata in 1974 pentru muncitorii Combinatului de Fibre Sintetice din Iasi, fostul TEROM. Din 1984, au inceput sa fie primiti si alti copii decit cei ai angajatilor. I

n 1990, a existat o tentativa de a o desfiinta, pentru a folosi cladirea drept casa de vacanta, insa a fost preluata de Inspectoratul Scolar Judetean, iar Primaria Iasi s-a angajat sa plateasca chiria pentru spatiu, utilitati si materiale didactice. In anul scolar 2009-2010 sint inscrisi 87 de copii cu virste intre 3 si 7 ani.

De cele patru grupe de prescolari se ocupa opt cadre didactice si doua supraveghetoare de noapte, angajate ca personal auxiliar. Copiii au lectii conform programei, dar urmeaza si cursuri alese de conducerea gradinitei prin consultarea parintilor: sah, dans si limba engleza.

Micutii de la gradinita cu program saptaminal "Motoc" sint implicati din anul 2008 in activitati ecologice in cadrul proiectului Comenius "Flower&Power", sustinut in parteneriat cu Turcia, Austria, Slovacia si Ungaria.

Comentarii