Gradinita devine obligatorie, iar in liceele de elita se va intra cu examen

Subtitlu

marți, 23 februarie 2010, 12:30
4 MIN
 Gradinita devine obligatorie, iar in liceele de elita se va intra cu examen

Schimbarile care ar urma sa intervina in viitorul an scolar, daca noua Lege a educatiei va fi promulgata, stirnesc deja reactii de nemultumire in rindul profesorilor si elevilor. Daca anul acesta examenul de bacalaureat a introdus mai multe noutati care i-au derutat mai mult sau mai putin pe candidati, surpriza pe care le-o rezerva oficialii din minister candidatilor din viitorul an scolar este de proportii. Va fi organizata o singura sesiune de examen, iar elevii care nu iau nota de trecere la una din probe vor fi obligati sa le sustina din nou pe toate, in sesiunea din anul urmator. "In Romania e o perpetua stare de tranzitie, mai ales in invatamint. Nu cred ca este normal si nici corect. Ar trebui ca elevul sa stie de cind intra la liceu care va fi modalitatea de evaluare la final", e de parere Madalina Secareanu, eleva in clasa a XII-a la Colegiul "Emil Racovita".

"Mi se pare normal ca liceele de elita sa-si asume raspunderea pentru selectarea elevilor"

Camelia Gavrila, directorul Colegiului "Negruzzi", considera ca masura este in defavoarea viitorilor absolventi. "Pot accepta o singura sesiune de bacalaureat, pentru a se evita aglomerarea, insa nu sint de acord cu faptul ca elevii sa ia de la capat toate probele, in caz ca nu iau nota de trecere la una dintre ele. Resustinerea examenului ar fi in favoarea calitatii educationale, insa in defavoarea absolventilor. In tarile civilizate nu exista obsesia promovarii cu note mari a examenului de la finalizarea studiilor liceale, dar la noi, bacalaureatul ii conditioneaza foarte mult pe elevi in ceea ce priveste admiterea la facultatea sau intrarea pe piata muncii. Daca faci acest examen insurmontabil, ajungi sa le limitezi posibilitatea de a-si completa studiile si de a se angaja in anul in care termina", a atras atentia prof. Camelia Gavrila. Daca examenul de bacalaureat nu prezinta diferente in functie de prestigiul liceului, in ceea ce priveste examenul de admitere la liceu acesta va fi diferit. Propunerea legislativa este apreciata de profesori. Elevii care vor sa studieze la liceele de elita ar trebui sa dea examen de admitere. "Mi se pare normal ca liceele de elita sa-si asume raspunderea pentru selectarea elevilor. Pe o piata educationala libera si in care concurenta este acerba, e normal ca liceele bune sa fie interesate sa faca selectia corecta", e de parere Seryl Talpalaru, directorul Colegiului "Emil Racovita".

Clasa a IX-a va trece la gimnaziu si va fi obligatorie

Bacalaureatul si examenul de admitere la liceele de renume nu reprezinta singurele schimbari pentru aceasta treapta educationala. Din anul scolar viitor, clasa a IX-a ar putea fi inclusa in invatamintul gimnazial. Gabriela Sandulescu, directorul Colegiului "Mihai Eminescu", crede ca este o masura in concordanta cu ceea ce se intimpla in tarile Uniunii Europene. "Cred ca este mai ales o problema de legislatie generala, valabila in Uniunea Europeana, care tine de Codul Muncii. Deoarece virsta pina la care scolarizarea este obligatorie coincide cu virsta la care tinerii pot intra pe piata muncii, probabil se doreste ca, la atingerea acesteia, ei sa termine ciclul de invatamint obligatoriu", a precizat prof. Gabriela Sandulescu. Situatia este insa delicata in cazul liceelor cu profil tehnic, unde tocmai necesitatea de a-i pregati pe elevi pentru o meserie ar ridica probleme. Dolores Voinea, directorul Colegiului Tehnic "I.C. Stefanescu", nu vede cu ochi buni aceasta masura, intrucit ar afecta deopotriva cadrele didactice si elevii. "Nu prea as fi de acord cu o astfel de masura, in primul rind ca s-ar diminua din normele colegilor, iar pe de alta parte, nu cred ca elevii pot obtine o calificare necesara pentru a practica o meserie in doar trei ani de studiu. Eu am un semn de intrebare in privinta finalitatii acestei masuri", si-a exprimat nemultumirea prof. Dolores Voinea. In liceele din mediul rural, includerea clasei a IX-a la gimnaziu nu s-ar putea realiza decit daca s-ar face investitii serioase. "Noi si-asa ne confruntam cu problema spatiului pentru elevii de gimnaziu, care trebuie sa vina in doua schimburi, nu vad cum am putea trece clasele de a IX-a la gimnaziu. Mai mult, cred ca va fi nevoie si de o recalificare a profesorilor din gimnaziu pentru a putea preda elevilor de clasa a IX-a", a spus directorul Grupului Scolar Tehnic Hirlau, prof. Lorela Iancu.

"E nevoie de un transfer logistic, de resurse umane"

O alta modificare ce ar putea interveni in viitorul an scolar se refera la o noua structura a invatamintului obligatoriu. In varianta Funeriu, invatamintul obligatoriu ar incepe de la gradinita, cu grupa pregatitoare. Georgeta Beraru, directorul Gradinitei cu Program Prelungit nr. 12, e de parere ca masura e buna, insa e nevoie sa se aplice pe etape. "Discutia asta e cumva mai veche, modelul e de succes in Europa, dar nu stiu daca in sistemul nostru educational se poate aplica. E nevoie de un transfer logistic, de resurse umane si tot ce vizeaza o astfel de schimbare", a semnalat educatoarea Georgeta Beraru. In conditiile in care invatamintul obligatoriu ar incepe cu grupa pregatitoare, ar urma sa fie finantate de la bugetul de stat inclusiv gradinitele private. "Este, pina la urma, o masura echitabila, fiindca e vorba de dreptul la educatie, pe care il au toti copiii, indiferent ca parintii lor opteaza pentru gradinite de stat sau gradinite private", a completat Georgeta Beraru. Seryl Talpalaru sustine ca diferentele in privinta costului scolarizarii ar trebui sa existe doar pentru ceea ce se ofera in plus la gradinitele private. "Daca invatamintul obligatoriu incepe cu grupa pregatitoare, atunci, indiferent daca e vorba de gradinita de stat sau privata, cred ca e normal ca prescolarul sa beneficieze de un cuantum. Practic, parintele sa ajunga sa plateasca o diferenta in bani doar pentru ceea ce gradinita privata ofera in plus fata de cea de stat", a mentionat Seryl Talpalaru.

 

Comentarii