Masurile ministrului Funeriu ar desfiinta 350 de posturi

duminică, 10 ianuarie 2010, 17:28
3 MIN
 Masurile ministrului Funeriu ar desfiinta 350 de posturi

La aceasta prima concluzie a ajuns conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, in urma analizei modului in care s-ar realiza reducerile de posturi pe baza masurilor propuse de la centru.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi s-a intilnit vineri cu liderii de sindicat locali, pentru a discuta modul in care s-ar putea face restructurarile de posturi la Iasi, tinind cont de cele patru masuri propuse de reprezentantii ministerului. "Ieri a avut loc o simulare si o consultare a sindicalistilor si am ajuns la concluzia ca, in cazul in care am aplica toate cele patru masuri propuse de minister, am putea reduce in jur de 350 de posturi", a declarat inspectorul scolar general, Liliana Romaniuc. Desi potrivit Ordonantei de Urgenta Guvernamentale nr. 114, publicata in Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2009, la Iasi urmau sa fie restructurate in judetul Iasi 153 de posturi, reprezentantii ministerului au comunicat ulterior ca, de fapt, ar trebui restructurate 543 de posturi. "In documentul oficial erau trecute 153 de posturi, dar ni s-a comunicat ca s-a gresit si ca trebuie sa avem in vedere restructurarea a 543 de posturi", a completat sefa ISJ.

Laviniu Lacusta, liderul zonal al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP) e de parere ca reprezentantii ministerului au dat dovada de neprofesionalism in elaborarea ordonantei: "Au dat dovada de neprofesionalism, fiindca nu au tinut cont de realitatea din teren. Intii au taiat si apoi au masurat".

In ciuda confuziei initiale pe care au creat-o reprezentantii ministerului in privinta numarului de posturi ce ar trebui restructurate la Iasi, conducerea ISJ a avut obligatia de a trimite, pina ieri la amiaza o analiza a modului in care ma-surile propuse de acestia s-ar putea aplica in teritoriu. In conditiile in care directorii si directorii adjuncti si-ar mari norma de predare pina la 9 ore pe saptamina, ar urma sa fie desfiintate 11 posturi.

Prin revenirea la norma de predare de 18 ore pe saptamina, in loc de 16, pentru cadrele didactice de gradul I si cu peste 25 de ani de vechime, s-ar putea reduce peste 100 de posturi. In unitatile de invatamint din sistemul preuniversitar iesean ar fi cu mai putin de 60 de posturi daca, pentru dobindirea personalitatii juridice, s-ar impune un numar de cel putin 300 de elevi scolilor si liceelor si de minimum 150 de prescolari gradinitelor. Aproximativ 150 de posturi ar fi economisite in urma cresterii numarului de elevi in clasele I, a V-a si a IX-a, insa fara a se depasi limita maxima acceptata de lege.

Negocierile privind restructurarile sint reluate marti la Bucuresti

Evaluarea celor 350 de posturi nu este deocamdata batuta in cuie, ea s-ar putea modifica in urma discutiilor pe care liderii de sindicat din invatamintul preuniversitar urmeaza sa o aiba cu reprezentantii ministerului pe 12 ianuarie, la Bucuresti.

"Deocamdata sint niste propuneri. Verdictul pe aceste masuri nu va fi luat la Iasi, ci va fi expus la Bucuresti. Ultimul cuvint il vor avea tot cei din minister. Noi credem ca vom ajunge totusi la o intelegere si ca cifra nu va ramine atit de umflata. Cei din minister ar trebui, pina la urma, sa cedeze in fata argumentelor si a logicii, in caz contrar, cadem in zona unei politici absurde", a precizat Laviniu Lacusta.

Nici sefa Inspectoratului Scolar Judetean nu este convinsa ca cele 350 de posturi, care ar putea fi reduse la Iasi prin aplicarea masurilor propuse de reprezentantii ministerului, ar reflecta situatia definitiva in ceea ce priveste problema restructurarilor. "Este o prima evaluare. Urmeaza sa facem si alte evaluari, tinind cont de mai multe aspecte, inclusiv de planul de scolarizare", a mentionat Liliana Romaniuc.

Comentarii