Mitropolia deschide in toamna scoala particulara in Copou

vineri, 05 februarie 2010, 17:20
3 MIN
 Mitropolia deschide in toamna scoala particulara in Copou

Mitropolia Moldovei si Bucovinei deschide din toamna portile unei scoli primare. In prima faza vor invata 20 de elevi, in clasa I. Aici se pot inscrie elevi de toate confesiunile, ce vor fi indrumati de invatatori laici.

Stilul de predare va fi unul occidental, bazat pe metode de studiu interactive, imbinate intr-un orar mai aerisit, in care matematica si limba romana vor fi studiate dimineata, iar desenul sau muzica dupa-amiaza.

Imbinare intre cultura, civilizatie si religie

Scoala "Mitropolit Varlaam" va fi o unitate de invatamint particulara, sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, gindita pentru clasele I- IV. Institutia se doreste a fi o imbinare intre cultura, civilizatie si religie. Va fi prima scoala de acest gen din tara aflata sub patronajul Patriarhei Ortodoxe Romane. "Departarea Europei de matricea ei crestina ne afecteaza valorile, gesturile, felul de a fi, modul in care de educam copiii si chiar pe ei insisi. Nu putem educa un om fara a-L chema pe Domnul in ajutor, de la nastere, pentru educatie, credinta, prin frumusetea caracterului", a motivat acest proiect parintele Hrisostom Radasanu, consilier pe sectorul invatamint in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.

Sediul scolii va fi cladirea studioului TVR din Copou, de pe strada Lascar Catargi, aflata in patrimoniul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, unde, in urma cu 60 de ani, a functionat o scoala de fete, in cadrul Societatii Nationale a Femeilor Ortodoxe. "Ne dorim  ca aceasta scoala sa ofere cadrul in care elevii nostri isi pot descoperi si cultiva darurile pentru implinirea vietii personale, profesionale si sociale in lumina Evangheliei lui Hristos si sub exigentele stiintei si civilizatiei contemporane. Ne adresam parintilor care doresc sa fie in parteneriat constient cu Biserica si scoala pentru formarea copiilor lor", a declarat parintele Hrisostom Radasanu.

Sistemul de invatamint va fi aici unul eclectic, "cu o particica de Duh Sfint", cum spune el. Atmosfera de predare va fi bazata pe valori spirituale si cooperare, si nu pe concurenta sau presiuni exterioare. "Adaugam la metodele occidentale credinta noastra de ortodocsi romani. Vrem ca fiecare copil sa invete sa gindeasca, sa puna intrebari si sa caute raspunsuri, sa cream o atmosfera in care elevul sa se autodescopere si sa invete din greselile si reusitele sale", a mai completat parintele Hrisostom.

"Nu dorim sa cream o scoala de duminica in care sa se predea exclusiv invatatura de credinta crestina. Credem insa ca o scoala ca a noastra nu se poate rupe de gindul si invatatura crestina. Elevii nostri vor sti si matematica, engleza si geometrie, dar vor sti sa si deosebeasca binele de rau, sa dea binete unui batrin si sa laude pe Creatorul tuturor", a mai adaugat parintele Hrisostom.

Inca nu s-a stabilit taxa

Aici vor putea veni elevi de toate religiile, ce vor fi educati de invatatori apropiati de Biserica. "Profesorii vor face traininguri pentru educatie alternativa. Avem deocamdata 8-10 nume, din care vom selecta initial doua invatatoare. Confesiunea copiilor nu va fi un element de discriminare. De organizarea scolii se ocupa in prezent o echipa competenta de educatori, teoreticieni, practicieni, arhitecti, metodisti, economisti", a declarat parintele Hrisostom.

Programa va fi cea aprobata de Ministerul Invatamintului, predata insa prin metode interactive. La inceput finantarea va fi suportata de mitropolie, pina cind institutia se va putea autofinanta. "Lucram acum la un proiect de buget care sa presupuna existenta unei taxe ce sa permita atit desfasurarea in bune conditii a actului didactic, dar care sa reflecte si posibilitatile materiale ale romanului de azi", a mai spus parintele Hrisostom.

La 15 septembrie, cel mai probabil, se va deschide o singura clasa, de 20 de elevi, urmind apoi ca pe parcurs sa fie dezvoltate si alte clase paralele. Deocamdata scoala va functiona in aceeasi cladire cu studioul TVR.

Comentarii