Niculescu a pierdut o batalie in razboiul de la „Petre Andrei”

joi, 22 februarie 2007, 15:06
3 MIN
 Niculescu a pierdut o batalie in razboiul de la „Petre Andrei”

Niculae Niculescu, autointitulatul rector al Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, a pierdut procesul cu Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Dupa ce in 2004 Niculescu a dat in judecata MEdC, contestind ordinul de invalidare a sa ca rector, procesul derulat la mai multe instante de judecata s-a finalizat cu victoria institutiei statului.

Practic insa, decizia emisa miercuri dimineata de Inalta Curte de Casatie si Justitie il invalideaza inca o data pe Niculae Niculescu in functia de rector. "Asteptam de trei ani acest moment. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este o dovada a faptului ca Niculae Niculescu nu a avut si nu are calitatea de angajat al UPA din Iasi si cu atit mai putin pe aceea de rector si fondator, asa cum s-a autoproclamat. Speram ca astfel sa punem capat celor trei ani de conflicte si sa intram in normalitate", a declarat prof.dr. Doru Tompea.

De cealalta parte, reprezentantii MEdC considera ca deocamdata nu s-au schimbat prea multe la UPA si ca mai sint in continuare multe probleme de rezolvat. "Decizia asta nu a schimbat foarte multe in institutie. S-a recunoscut dreptul Ministerului de a-l invalida ca rector pe domnul Niculescu, dar pina la restabilirea ordinii in institutie mai sint multe lucruri de rezolvat. Dar aici e treaba institutiei, care, conform unei noi legi de la sfirsitul anului trecut, isi alege singura structurile de conducere, fara confirmarea Ministerului", a precizat Dumitru Miron, secretar de stat in cadrul MEdC.

Cei de la facultatile de Psihologie si Asistenta sociala si Stiinte Politice, in frunte cu Doru Tompea, au luat deja masuri pentru reinnoirea conducerii Universitatii. Astfel, pe 5 februarie, la UPA din Iasi au avut alegeri pentru un nou rector, in persoana profesorului Tiberiu Rudica. "Cadrele didactice de la Drept si Economie nu au participat la alegeri pentru ca nu au contracte de munca incheiate cu UPA din Iasi, universitatea infiintata prin lege ca urmare a acreditarii, ci cu UPA Iasi, care este un ONG condus de Niculescu", sustine prof.dr. Doru Tompea.

Dosarul de validare a prof.dr. Tiberiu Rudica in functia de rector al UPA din Iasi se afla la Directia juridica din cadrul MEdC, insa nu a fost inca aprobat. "Trebuie sa vedem mai intii cine facea parte din Senatul care l-a ales, daca s-au respectat prevederile legale. Acolo sint niste probleme cu UPA Iasi si UPA din Iasi. Nici daca am fi demiurgi nu am putea intelege ce se mai intimpla acolo", sustine Dumitru Miron.

Potrivit lui Doru Tompea, cadrele didactice de la Drept si Economie care nu au contracte legale incheiate cu UPA din Iasi pot reveni totusi in cadrul universitatii participind la noile concursuri de ocupare de posturi didactice, care vor fi organizate pentru crearea unui nou corp profesoral legal.

Studentii si absolventii de la cele doua facultati nu vor avea de suferit in urma conflictului, mentioneaza Doru Tompea. Aceasta deoarece diplomele lor, semnate de Niculae Niculescu, vor fi inlocuite cu altele noi, semnate de rectorul legal.

Niculae Niculescu, invalidat miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu a putut fi contactat de reporterii nostri. Cu toate acestea, el a anuntat deja ca intentioneaza sa conteste aceasta decizie, demersul sau putind ajunge pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). "Eu am fost ales de Senatul universitatii, iar o decizie a Senatului nu poate fi contestata in justitie. Lucrurile nu s-au terminat, voi merge si la CEDO", a declarat Niculae Niculescu, citat de agentia de stiri "Newsin".

Comentarii