Ping-pong cu studentii in razboiul de la „Petre Andrei”

Subtitlu

miercuri, 30 septembrie 2009, 20:08
9 MIN
 Ping-pong cu studentii in razboiul de la „Petre Andrei”

Conflictul dintre Doru Tompea si Niculae Niculescu pune soarta multor absolventi sub semnul intrebarii. Este si cazul absolventilor de la Facultatea de Stiinte ale Comunicarii din acest an care s-au trezit brusc pusi in situatia de a alege intre doua institutii aparent la fel de nesigure. La inceputul lunii septembrie, absolventii Facultatii de Stiinte ale Comunicarii, care au studiat la Universitatea "Petre Andrei", trebuiau sa sustina examenul de licenta. In aceeasi perioada Doru Tompea, confirmat de Ministerul Educatiei rector aici, a preluat controlul complet al spatiilor din strada Grigore Ghica-Voda, unde functiona de curind si facultatea mai sus amintita, iar Niculae Niculescu, care era pina in acel moment sef si peste Facultatea de Comunicare, s-a retras in spatiile de la Cub, ce apartin tot Universitatii "Petre Andrei". La inceputul lunii septembrie, cadrele didactice de la Facultatile de Comunicare si Jurnalism si Medicina Dentara s-au unit intr-un comitet de initiativa si s-au separat de "Petre Andrei" revenind la institutia mama, "Apollonia". Daca studentii de Drept si Economie au ramas tot la Universitatea "Petre Andrei",  cei de la Comunicare si Medicina Dentara au in continuare aceiasi profesori, dar sint indemnati sa se inmatriculeze la o alta institutie, respectiv la "Apollonia". Doi absolventi ai Facultatii de Comunicare povestesc cum au devenit mingi de ping-pong in razboiul dintre cele doua tabere. Numele folosite in text sint fictive.

"Pina pe 31 august trebuia sa depunem lucrarile de licenta la secretariatul de la etajul cinci, din strada Grigore Ghica Voda, ceea ce am si facut, iar examenele erau fixate pentru 4 si 6 septembrie. La inceputul lunii septembrie am fost anuntati pe e-mail ca un profesor asociat care trebuie sa faca parte din comisie o sa intirzie o saptamina sau doua si ca din acest motiv licenta este posibil sa sufere o intirziere", povesteste Vlad.

Absolventii Facultatii de Comunicare au platit in luna iulie, cind facultatea era reprezentata de Niculae Niculescu, in cadrul Universitatii „Petre Andrei" taxa de inscriere la licenta, respectiv 1.500 de lei. "Tot la inceputul lunii septembrie, am primit un e-mail de la doamna Doina Popa, o fosta profesoara care am inteles ca este acum decanul Facultatii de Comunicare, ce ne indemna sa dam licenta la Apollonia, pentru ca ei sint in legalitate si oricine altcineva din grupul Niculae Niculescu e in ilegalitate", spune Vlad.

Vechea conducere a Facultatii, reprezentata de Odette Arhip, a continuat sa organizeze insa examenul de licenta la UPA, sustinind acelasi lucru, ca functioneaza legal, desi majoritatea cadrelor didactice au plecat la "Apollonia". Examenele de licenta au fost stabilite de aceasta, Odette Arhip, pentru 18 si 20 septembrie. "Doamna Arhip sutinea ca aici am platit, aici dam licenta", afirma Vlad.

Au urmat sarje de e-mailuri alternative, de la Odette Arhip, care sustinea ca totul e legal la UPA, si de la cei de la Apollonia, povesteste si Ioana, o alta absolventa de la Comunicare. Incercind sa afle cum stau lucrurile, au decis sa mearga sa discute personal cu Odette Arhip. "Cind Odette Arhip a aflat ca vrem sa venim in Iasi a spus ca n-avem ce sa facem la Iasi, ca s-a rezolvat totul pe e-mail si ca nu mai au sediu. Ne-am anuntat intre noi, apoi am vorbit si cu doamna Popa, decanul de la Apollonia, care ne-a zis ca documentele noastre nu mai sint la Niculescu", declara Ioana.

"Am decis sa mergem in ambele parti, la doamna Arhip si la domnul Tompea sa vedem, sa ne interesam. Am trimis un e-mail colegilor si chiar unui profesor", isi aminteste Vlad. In fata sediului UPA din strada Grigore Ghica-Voda au fost insa intimpinati de profesorii lor, care acum reprezentau "Apollonia". "Eram eu si inca un coleg si nu ma asteptam sa ma intilnesc cu cineva de la Apollonia, cu toate ca in e-mail-uri Odette Arhip ne spunea ca cei de la Psihologie au baricadat accesul in cladire. Nu intelegeam de ce am fost intimpinati de cei de la Apollonia, noi voiam sa vorbim cu domnul Tompea, rectorul confirmat la «Petre Andrei». Noi la UPA am studiat", a spus Vlad. "Cei de la Apollonia ne-au zis ca in urma incercarii nereusite de fuziune, Apollonia s-a desprins de UPA si Comunicarea a revenit Apolloniei, cum a fost la inceput", precizeaza Vlad.

Licenta pazita de agenti de paza imbracati in civil

Chiar si asa, lui Vlad nu i s-a parut normal sa fi studiat la o institutie si sa primeasca diploma de licentiat de la o alta. "Cei de la Apollonia ne-au zis atunci, in fata sediului din Grigore Ghica-Voda, ca vor organiza o sedinta cu toti colegii nostri in care sa ne explice totul mai detaliat. Mi s-au parut putin agitati, poate si prea amabili si foarte interesati de ceva. Ne-au zis ca Niculescu si paznicii lui au fortat intrarea si au furat chiar un hard-disc, motiv pentru care Doru Tompea nu mai permite accesul in cladire", a spus Vlad.

Imediat de a doua zi a inceput sa primeasca telefoane si e-mailuri atit de la colegii sai, cit si de la Apollonia. Citeva zile mai tirziu a urmat si o intilnire la Apollonia, la Palatul Beldiman. "Am intrebat de lucrarile noastre de licenta pe care le-am predat la etajul cinci, in sediul nou, unde nu mai aveam acces, si au spus ca sint inca acolo, unde le-am predat si ca asteapta aprobarea Ministerului pentru a le prelua. Ne-a vorbit Doina Popa. M-am gindit ca aceia care intrau in posesia licentelor ori faceau o infractiune, ori erau in legalitate. Am fost la secretariat, la etajul cinci si intr-adevar, erau acolo, alaturi de dosarele noastre", sustine Vlad.

Dupa intilnirea de la Apollonia, el spune ca a plecat aproape convins ca noua institutie va intra in legalitate si ca acolo trebuie sa dea licenta. Totusi, platise pentru licenta la UPA, 1500 lei, asa ca a decis sa participe la examenul organizat de Odette Arhip, cea care ii fusese decan cit timp a studiat la UPA. A urmat apoi o intilnire si cu Odette Arhip. "Doamna Arhip a aflat ca am vorbit cu cei de la Apollonia si a stabilit si ea o intilnire cu noi. Cind am ajuns acolo, in fata cladirii de la cub, desi aveam multe intrebari fara raspuns, nimeni nu mai zicea nimic. Doamna Arhip ne-a luat tare de la inceput, ca de ce am mai mers pina acolo daca ne-a spus pe e-mail cum stau lucrurile. Chiar daca nu mai avea actele noastre, a zis ca tot se da licenta. Apoi a luat-o deoparte pe colega mea care a propus se ne vedem acolo si i-a zis ca nu e frumos", declara Ioana.

La licenta organizata de Odette Arhip s-au prezentat in jur de 60 de absolventi, din care 10-12 de la Comunicare din Iasi si restul din alte orase. A adus fiecare de acasa alte copii ale tezelor de licenta, "un pix si o copie in arc", cum spune Ioana.  "La intrarea in cladirea de la cub erau trei paznici impunatori, de la o agentie particulara, dar imbracati in civil. La examenul scris nu am observat nimic ciudat, insa la examenul oral au incuiat usa dupa noi ca sa nu mai intre nimeni. Mi s-a parut suspect, dar nimeni n-a zis nimic, aveam o oarecare retinere. Am luat insa o masura de precautie – o ciorna cu stampila UPA. Comisia la proba orala a fost formata din doamna Arhip si un profesor de la Economie cred, care ne-a predat un semestru sau doua", povesteste Vlad.

"Licenta din asta pot sa dau si eu in sufragerie"

Ioana s-a gindit pina in ultima clipa, dar nu s-a prezentat la licenta intrucit doamna Arhip „nu i-a inspirat incredere". "Mi s-a parut bizar, stiam ca o comisie trebuie sa aiba mai mult de 2 profesori, alaturi de profesorul coordonator, care trebuie sa faca si un rezumat al lucrarii. De ce am mai muncit atit la licenta, daca oricum mi-a zis ca e de-ajuns un pix si o lucrare in arc?", se intreaba Ioana. "Nici la Apollonia nu voi merge pina nu exista un ordin, ceva oficial. Licenta din asta, fara nici o baza legala, pot sa dau si in sufragerie, nu e nevoie sa vin pina la Iasi", declara Ioana.

La citeva zile dupa licenta absolventii care au sustinut licenta s-au prezentat iarasi la cladirea de la cub, pentru adeverinta de licentiat. "Doamna secretara ne-a zis ca ei sint in completa legalitate, sa asteptam pina pe 30 septembrie, cind va fi termen in instanta pentru ca domnul Tompea a ocupat sediul nou abuziv si ca de la 1 octombrie vor putea elibera adeverinte", a spus Vlad, exasperat ca acest conflict se invirte de ani de zile in jurul celor doi rectori, Tompea si Niculescu, dar nimeni nu pare sa fie interesat de studenti. "Nu e nimeni arestat, nu ni se dau banii inapoi, timp in care nici nu ma pot angaja undeva ca licentiat la o facultate, si nici nu ma pot inscrie la master pentru ca perioada de admitere a trecut", declara Vlad.

Situatia la UPA ramine in continuare incilcita. Odette Arhip, cea care le-a fost decan absolventilor Facultatii de Stiinte ale Comunicarii de la UPA, spune ca a procedat perfect legal, informindu-si fostii studenti despre organizarea licentei. Odette Arhip sustine ca aceia care au studiat Comunicare la UPA nu pot avea diplome eliberate de o alta institutie, prin urmare, trebuia sa dea licenta tot la "Petre Andrei". In plus, orice examen de licenta se organizeaza cu cel putin sase luni inainte, mai adauga ea, ceea ce i-ar plasa in ilegalitate pe cei de la noua facultate infiintata la "Apollonia" de curind sub conducerea Doinei Popa, un cadru didactic cu grad de lector, grad incompatibil cu functia de decan, conform legilor in vigoare.

De cealalta parte, Doina Popa, decanul Facultatii de Stiintele Comunicarii si Jurnalism care a renascut de curind la "Apollonia", spune ca absolventii de Comunicare de la UPA vor da examenul de licenta in luna februarie la Apollonia. Alta licenta, alta taxa, caci absolventii au confirmat ca deja li s-au cerut alti 1500 lei pentru examenul de la noua universitate. "Pina atunci ne mai linistim, asteptam ordinul de confirmare a rectorului, hotarirea de guvern, stampilele. Si apoi vom lucra la consortiul cu «Petre Andrei». Pasul doi este asadar fuziunea. Noi traim numai pentru fuziune. Cu siguranta se va rezolva mai devreme de luna februarie si absolventii vor da licenta si vor avea diplome tot de la «Petre Andrei»", crede Doina Popa. Pare sa fie singura persoana pentru care lucrurile sint foarte clare.

–––––

Efecte nocive colaterale: Se reintoarce Burlui?

Din razboiul de la "Petre Andrei" a cistigat si Vasile Burlui, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. El a patronat "Apollonia" inainte de acreditare si de fuziunea cu "Petre Andrei", dupa care a parasit-o pentru pozitia de rector al UMF.

Vasile Burlui este unul dintre cei mai controversati universitari ieseni, care a reusit, pe de o parte sa atraga critici acerbe din partea reprezentantilor universitatilor romanesti, si chiar a presedintelui Traian Basescu, iar pe de alta parte sa scape basma curata din incercarile procurorilor si politistilor de a-l asocia unor faradelegi celebre.

In timpul mandatului sau de decan al Facultatii de Stomatologie de la UMF Iasi, in urma cu mai bine de zece ani, aproape o suta de cetateni italieni, unii fara sa fi sustinut macar examenul de bacalaureat, au primit ilegal diplome de absolventi ai UMF Iasi. Traficul cu diplome a avut anvergura internationala si a dus la sifonarea serioasa a imaginii universitatilor romanesti in strainatate. La vremea respectiva multe persoane, inclusiv italieni care au primit diplome, au depus marturie despre faptul ca pentru fiecare diploma s-au platit sume mari de bani, dar autoritatile din Romania nu au descoperit dovezi care sa-l incrimineze pe Burlui.

Vasile Burlui a devenit ulterior rector al UMF, pozitie din care a fost suspendat de Senatul institutiei. Dupa rasturnarea situatiei de la "Petre Andrei" el a infiintat un comitet de initiativa in numele caruia a revendicat proprietatea asupra Universitatii "Apollonia".

Intorsatura de la "Petre Andrei" a prilejuit o decizie favorabila si controversata din partea ministrului Ecaterina Andronescu. Acum, fara a avea o functie oficiala la Universitatea "Apollonia", dar fiind presedintele fundatiei cu acelasi nume, Vasile Burlui se reintoarce in lumea influenta academica ieseana.

–––––

UPA lui Tompea si "Apollonia" au primit verde pentru inscrieri

Stire soc: Aseara, in sedinta guvernului, Universitatea «Petre Andrei» si Universitatea "Apollonia" au fost reintroduse in hotarirea de guvern a specializarilor cu drept de admitere, dupa ce in urma cu trei luni si-au pierdut acest drept pentru a reveni pe legea de infiintare, respectiv pentru a functiona separat.

"Universitatea «Apollonia» si Universitatea «Petre Andrei» au primit drept de admitere pentru acele structuri care functioneaza legal. Le-am cerut hotarire de senat pentru a inceta functionarea centrelor teritoriale si am primit-o. Acum sper sa fie bine", a declarat aseara Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

Va insemna aceasta hotarire sfirsitul razboiului de la UPA? Renasterea "Apolloniei"? Victoria definitiva a lui Doru Tompea?

Comentarii