Premiile pentru cercetare, marul discordiei la „Cuza“

joi, 15 februarie 2007, 15:43
3 MIN
 Premiile pentru cercetare, marul discordiei la „Cuza“

Premiile pentru cercetare stiintifica oferite de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii si conducerea Universitatii „Al.I. Cuza" a generat un adevarat conflict in interiorul institutiei. Primul „mar al discordiei" il reprezinta premiul de 500.000 RON (5 miliarde lei vechi) oferit Universitatii „Cuza" pentru numarul mare de articole stiintifice publicate in reviste cotate ISI (n.r. sistemul international de evaluare a publicatiilor stiintifice).

Potrivit unei decizii a conducerii institutiei iesene, premiul trebuia impartit pe facultati proportional cu numarul de articole publicate, adica, in ordine, facultatilor de Fizica, Matematica si Chimie. Acest criteriu este contestat insa de Facultatea de Matematica, care, sustine ca ea este cea care ar trebui sa incaseze cea mai mare parte a premiului. „Facultatea de Fizica are cel mai mare numar de articole, dar si mai multi cercetatori. In plus, la nivel national nu ocupa decit locul doi, in timp ce Facultatea de Matematica este pe primul loc. Locul ocupat de noi la nivel national  ar trebui sa fie un criteriu important in impartirea banilor", ne-a declarat prof.dr. Ovidiu Carja, decanul Facultatii de Matematica.

Mai mult, conducerea facultatii a anuntat deja la universitate ca va respinge premiul in bani, in cazul in care nu se va lua in considerare criteriul pe care l-a propus. Facultatea contestata in acest caz, Fizica, este si ea nemultumita. De aceasta data, miza e premiul de un milion RON oferit de Universitate pentru activitatea stiintifica, si implica toate facultatile. „Dupa mai multe discutii avute la nivelul Biroului Senat al Universitatii, s-a hotarit ca acesti bani sa fie repartizati in functie de numarul de studenti. Or noua ni se pare ca activitatea de cercetare a unei facultati nu are nimic de-a face cu numarul studentilor. Nu avem nimic impotriva sa se utilizeze acest criteriu pentru premierea activitatii didactice, dar nu pentru cercetarea stiintifica", sustine prof.dr. Mihai Toma, decanul Facultatii de Fizica.

Ca si in cazul Matematicii, si Facultatea de Fizica a anuntat ca va refuza banii daca nu se vor respecta criteriile specifice pentru activitatea de cercetare. „Am trimis deja doua intimpinari la conducerea Universitatii in care am anuntat de nemultumirile noastre. In cazul in care nu se va lua in considerare activitatea stiintifica pentru repartizarea premiului, ci numarul de studenti, noi il vom refuza", a mai precizat prof.dr. Mihai Toma.

Criteriul ales de conducerea Universitatii pentru premierea rezultatelor stiintifice este cel putin paradoxal, daca se ia in considerare faptul ca facultatile cu cel mai mare numarul de studenti (de exemplu Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor) au avut cele mai putine articole ISI publicate, in timp ce facultatile cele mai prolifice stiintific, au cel mai mic numar de studenti.

De cealalta parte, conducerea Universitatii sustine ca plingerile facultatilor sint nejustificate. „Pentru banii primiti de la Minister vor decide facultatile, si oricum am inteles ca prorectorul Gheorghe Popa a adoptat deja niste indici de corectie pentru Matematica. Cit priveste premiul oferit de noi, aici sint banii Universitatii, iar cit timp conducerea are o strategie nu cred ca facultatile trebuie sa conteste, mai ales ca unele dintre ele au contribuit foarte putin, sau chiar deloc la bugetul universitatii, si totusi vor fi premiate", sustine prof.dr. Dumitru Oprea, rectorul Universitaaii „Cuza". Desi facultatile se cearta in continuare pe aceste premii, pina acum nici un ban nu a ajuns in vistieriile lor.

Comentarii