Programele de invatamint pentru pentru prescolari se schimba radical

joi, 23 octombrie 2008, 17:02
2 MIN
 Programele de invatamint pentru pentru prescolari se schimba radical

Prescolarii ieseni vor studia dupa noile programe de invatamint intocmite de Ministerul Educatiei pentru aceasta categorie de virsta. Iasul este unul dintre cele 10 judete pilot de la nivelul tarii care vor implementa noul sistem de predare inca din acest an scolar.

"Programa a fost decongestionata si restructurata. Accentul va fi pus mai mult pe competente si mai putin pe informatie, iar cadrele didactice vor avea in vedere dezvoltarea personala a fiecarui prescolar", a declarat inspectorul de specialitate Georgeta Beraru.

Inspectorii recunosc insa ca urmarirea traseului fiecarui micut in parte va fi destul de greu la inceput, pentru ca sistemul de invatamint prescolar se confrunta in continuare cu supraaglomerarea grupelor si cu dotari, multe dintre ele depasite. Printre noutatile cuprinse in noile programe este si aceea ca grupele nu vor mai fi constituite pe criterii de virsta, ci pe tipuri de activitati de invatare, de la dezvoltare personala si pina la jocuri.

De asemenea, se cere ca progresul copilului sa fie cuantificat mai degraba in raport cu el insusi si mai putin in functie de ceilalti copii. Cu alte cuvinte, va fi mai important daca un prescolar reuseste sa isi depaseasca propriile cunostinte, decit daca un anumit copil stie mai multe decit altul. In plus, familia este numita partener al institutiei de invatamint si trebuie sa se implice activ in diverse activitati ale copiilor.

"Orarele au fost preschimbate in programe zilnice. Daca pina acum erau cuprinse doar disciplinele, din acest an, un program zilnic contine si activitatile de dezvoltare personala de rutina, precum deprinderile specifice cu privire la primirea copiilor, micul dejun sau cele legate de igiena personala si colectiva", a mai precizat Georgeta Beraru.

Programul pentru gradinitele cu program normal va fi de 5 ore, iar pentru cele cu program prelungit, de 10 ore. Numarul de copii intr-o grupa ramine acelasi: nu mai putin de 10 si nu mai mult de 20. Chiar daca in judetul Iasi toate gradinitele vor aplica noua programa, iar activitatea le va fi evaluata la nivelul ISJ, doar in cazul a doua unitati datele vor fi trimise la ministerul Educatiei.

"In curind vom prezenta cele doua propuneri la minister. Am ales doua gradinite care au si crese, deoarece programa se refera si la educatia timpurie, de pina la 3 ani. Propunerile noastre vor fi GPP 18, din cartierul Cantemir si GPP 3, de linga Casa Sindicatelor", a incheiat Georgeta Beraru.

Ultima programa cu privire la educatia prescoilarilor dateaza din anul 2000, iar noua metodologie are ca termen de implementare anul 2013.

Comentarii