Rectorul de la „Cuza”: Scolile si liceele baltesc in mediocritate

vineri, 21 mai 2010, 22:58
3 MIN
 Rectorul de la „Cuza”: Scolile si liceele baltesc in mediocritate
Rectorul Vasile Isan: "Trebuie sa restrictionam un pic intrarea la facultate, fara, insa, a reintroduce examenul scris"

Vasile Isan, rectorul Universitatii "Al.I. Cuza", a acuzat ieri deficientele profunde din invatamintul romanesc, atit preuniversitar, cit si superior, imposibil de remediat in special in actualul context social. Conform acestuia, singura solutie ar fi o reforma radicala a sistemului, dar aceasta se va lasa mult asteptata.

Calitate slaba si inainte de ’90

Pregatirea slaba de care au parte tinerii din sistemul preuniversitar este doar una dintre problemele invocate de rectorul de la "Cuza". "Problemele sint mult mai profunde decit cele legate de finantare, sau de programele de studii. Este vorba despre probleme la nivel structural. De fapt, acum nu se poate vorbi despre o scadere a calitatii, deoarece aceasta nu a fost niciodata ridicata. Sa nu ne iluzionam ca invatamintul superior din Romania a avut o calitate ridicata inainte de ’90. Calitatea aceasta nu este data doar de diploma, ci si de nivelul de cunostinte. Excelenta de dinainte de ’90 s-a datorat numai restrictiilor la admitere", sustine Vasile Isan.

Rectorul Universitatii iesene a prezentat, de asemenea, vinerea aceasta si numarul de locuri care urmeaza sa fie oferite in luna iunie la admiterea pentru studii de licenta, master si pentru studii doctorale. "De aproximativ 15 ani nu s-a mai schimbat numarul de locuri bugetate pe care il primeste Universitatea. Si anul acesta avem aprobate de la Ministerul Educatiei in jur de 3.300 de locuri pentru licenta, 2.100 pentru studii masterale si in jur de 260 pentru doctoranzi. Daca la alte universitati din tara a crescut numarul, la noi a ramas constant", a precizat rectorul de la "Cuza".

"Concurenta pe locurile cu taxa va fi mai strinsa"

Daca numarul de locuri bugetate a ramas similar cu cel din ultima perioada, conducerea Universitatii sustine ca anul acesta concurenta pe locurile cu taxa va fi mai strinsa, data fiind reducerea lor cu 25%.

"Trebuie sa restrictionam un pic intrarea la facultate, fara, insa, a reintroduce examenul scris. Chiar daca vom reintroduce admiterea, invatamintul preuniversitar nu se va putea ridica din mediocritatea in care balteste", sustine Isan. Pe de alta parte insa, este de asteptat ca anul acesta si numarul candidatilor la admitere sa fie mai mic decit in anii anteriori, data fiind natalitatea scazuta din primii ani de dupa Revolutie.

O eventuala orientare spre cresterea calitatii din invatamintul superior va trebui suportata tot din bugetul studentilor. Conform rectorului UAIC, in cazul in care proiectul de lege a educatiei va fi adoptat in forma actuala, care confera libertate institutiilor de invatamint la stabilirea cuantumului taxelor de scolarizare, acest lucru se va concretiza in majorarea sumelor pe care le vor avea de platit tinerii care nu vor fi admisi pe locuri bugetate.

"Nu este normal ca taxa de studii sa fie mai mica decit ce plateste statul pentru un loc bugetat. In economie, in general, bunurile si serviciile de calitate au preturi mai mari. La fel este si in invatamintul universitar", a conchis Vasile Isan.

Comentarii