Reteta unei lovituri de succes pe viata

Subtitlu

miercuri, 28 martie 2007, 20:33
5 MIN
 Reteta unei lovituri de succes pe viata

O problema poate fi admiterea, foarte severa, si costul intretinerii. Insa, in functie de pretentii, cazare si masa se pot obtine si cu 300 euro pe luna. "Numarul studentilor romani care studiaza in strainatate va creste mult in urmatorii ani. Cred ca vom putea vorbi de un exod", spune psihosociologul Adrian Neculau, un cunoscator al sistemelor educative din Europa. 

Facultate la Roma cu 600 euro pe an

La universitatile iesene, studiile superioare de licenta, pentru cei care nu au prins un loc la buget, se platesc cu taxe anuale cuprinse intre  1.600 RON (480 euro)  si 2.400 RON (715 euro). Astfel, desi se claseaza undeva in jurul locului 1.000 in topul celor mai bune universitati din lume, universitatile iesene mentin taxele de scolarizare la nivelul universitatilor din topul 100. Universitati de top din Europa au taxe egale, iar in unele cazuri chiar mai mici decit cele din Iasi.

Cele mai scazute taxe de scolarizare sint percepute de universitati din Austria si Italia. Astfel, la Universitatea din Viena, clasata pe locul 86 in topul 100 al calitatii educationale din 2004, taxa pentru un an de studiu este de 756 de euro (echivalentul a 2.546 RON). In plus, cei mai buni studenti pot beneficia si de burse speciale oferite de universitate.

Taxele sint si mai mici la Universitatea „La Sapienza" din Roma, clasata pe locul 100, unde un student roman trebuie sa plateasca pentru studiile de licenta intre 500 si 600 de euro anual (1.700 RON – 2.020 RON). Si in Elvetia, studiile superioare se mentin la taxe de scolarizare permisive. Astfel, Institutul Elvetian Federal de Tehnologie (Elvetia nu este membra a UE, dar ofera facilitati pentru statele membre), situat pe locul 27 in topul 100, percepe o taxa de 775 de euro (2.600 RON). Aceeasi taxa este mentinuta si la Universitatea din Zurich, clasata pe locul 57, in timp ce la Universitatea Basel, de pe locul 91, taxa anuala se ridica la 860 euro (2.911 RON), atit pentru studiile de licenta cit si pentru cele de master.

In Olanda, costul studiilor nu trece de 500 de euro pentru romani

Oferta este extrem de avantajoasa si in Olanda, unde studentii romani beneficiaza de un ajutor financiar din partea statului roman. Astfel, studentii din UE care urmeaza studiile superioare in Olanda pot obtine o reducere de 1.070 de euro anual din partea statului de provenienta in urma unei colaborari existente la nivel european. In loc de 1.538 de euro, cit este taxa la Universitatea din Utrecht (clasata pe locul 39 la nivel mondial, in 2004), un student roman poate achita anual doar 468 de euro (1.575 RON). 

Aceeasi situatie este valabila si la Universitatea Leiden (locul 63), unde taxa de 1.519 de euro se poate reduce la 450 de euro, dar si la Universitatea din Amsterdam, unde taxa de scolarizare anuala poate ajunge la 480 de euro (1.616 RON). In Norvegia (nemembra UE) si Suedia, studentii europeni sint scutiti de taxe de scolarizare.

Astfel, la Universitatea Lund din Suedia, situata pe locul 92 in lume, in 2004, nu este perceputa nici o taxa, in timp ce la Universitatea din Oslo, Norvegia, studentul trebuie sa achite doar o taxa de inregistrare de 120 de euro (400 RON). Studentii romani pot opta si pentru universitatile din Germania. Taxele sint aici mai mari, ce-i drept, insa universitatile acorda studentilor sprijin in obtinerea unei alte surse de finantare.

Astfel, la Universitatea Tehnica din Munchen (locul 45) sau la Universitatea Heidelberg (locul 64 in clasamentul din 2004), taxele de scolarizare se mentin in jurul a 1.000 de euro (3.370 RON). Cu toate acestea, studentii pot obtine burse sau pot opta pentru imprumuturi la servicii bancare autorizate pentru achitarea acestor taxe.

Cit ajung costurile de intretinere?

Cu un nivel calitativ al educatiei extrem de ridicat si cu taxe comparabile cu cele din Romania, universitatile europene de top au, totusi, un incovenient: costul intretinerii.

Potrivit unor studii realizate chiar de institutiile in cauza, la Universitatea Heidelberg cheltuielile totale de intretinere pe luna, unde este inclus tot ce poate fi necesar, se ridica la circa 600 de euro (2.020 RON), in timp ce in Olanda numai materiale necesare studiului, carti si alte materiale informative necesita circa 200-600 de euro pe an. In functie de pretentiile studentului, costurile lunare de intretinere (cazare si masa) pot cobori insa si pina la 300 de euro.

Costurile de intretinere la studii au determinat cele mai multe universitati europene sa vina in ajutorul studentilor. Astfel, aproape toate universitatile si-au creat noi servicii destinate orientarii si informarii studentilor asupra tuturor mijloacelor de finantare existente. Astfel, la Universitatea Freiburg din Germania, studentii pot cere un imprumut special pentru achitarea taxelor de studiu prin banca.

Cererea de imprumut se face catre L-Bank prin intermediul universitatii, care detine si formularele. Dupa acceptarea imprumutului, L-Bank vireaza in fiecare semestru catre universitate si in numele studentului solicitant taxa de 500 de euro, care va fi returnata apoi de student dupa finalizarea studiilor si intrarea pe piata muncii in UE.

„Studentii nu mai vor un invatamint de masa, slab calitativ"

Universitarii ieseni recunosc ca ofertele universitatilor europene de top sint foarte tentate, insa nu le considera deocamdata foarte amenintatoare. Rectorul Universitatii „Cuza", prof.dr. Dumitru Oprea, considera ca universitaile romanesti detin in continuare doua avantaje: locurile subventionate de la buget si standardele mai scazute de admitere si scolarizare.

„Situatia nu este chiar atit de grava. Sa nu uitam ca in Europa taxele sint generalizate. Toata lumea le plateste, pe cind la noi exista in continuare invatamint superior gratuit. In al doilea rind, la aceste universitati europene de top nu intra oricine. Selectia este foarte dura", a precizat rectorul Dumitru Oprea.

Existenta locurilor de la buget este atuul invatamintului romanesc si in opinia decanului Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi". „Majoritatea studentilor din Romania isi doresc sa intre pe locurile de buget. Aici este marea batalie, asa incit nu cred ca deocamdata sintem amenintati", sustine prof.dr. Dan Galea.

Prof.dr. Tudorel Toader, decanul Facultatii de Drept de la „Cuza", „pariaza" pe costurile foarte mari ale intretinerii in strainatate, dar si pe o viitoare crestere a calitatii invatamintului superior romanesc. „Cheltuielile sint mult mai mari in strainatate decit aici, chiar daca taxele sint asemanatoare, si nu multi dispun de o finantare corespunzatoare. In plus, cred ca in viitor si noi vom deveni mai atractivi. Am inceput deja sa incheiem parteneriate cu universitati din strainatate care le vor da studentilor posibilitarea sa studieze si in Occident", sustine prof.dr. Tudorel Toader.

Insa, prof.dr. Adrian Neculau, specialist in stiintele educatiei si profesor la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, spune ca exodul de studenti e un fenomen caruia universitatile romanesti trebuie sa-i faca fata in urmatorii ani. Acesta va fi determinat nu doar de ofertele educationale foarte bune din Europa, dar si de masificarea invatamintului superior romanesc si de reducerea calitatii acestuia.

„Astazi, in Romania, numai cine nu vrea sa faca facultate nu face. Multi studenti nu mai vor insa un invatamint de masa, slab calitativ, ci unul personalizat pentru fiecare, cum este in strainatate, unde studentul isi alege exact ce vrea sa studieze si cu cine. Asa se explica si faptul ca, in tarile francofone, jumatate dintre studentii straini sint din Romania, iar numarul acestora va creste si mai mult", este de parere prof.dr. Adrian Neculau.

Comentarii