S-au schimbat criteriile de finantare de la bugetul de stat a universitatilor

luni, 12 martie 2007, 14:26
2 MIN
 S-au schimbat criteriile de finantare de la bugetul de stat a universitatilor

Universitatea "Al.I. Cuza" va primi in 2007 mai multi bani de la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MedC) pentru numarul mare de studenti, insa va fi sanctionata la indicii de calitate. Astfel, noua metodologie de repartizare a alocatiilor bugetare pentru finantarea de baza pe anul 2007 a crescut din nou coeficientii de finantare pentru anumite domenii, insa a inversat raportul indicilor de calitate.

"Pentru anul 2007 s-a revenit la coeficientii de finantare din 2005. Pentru fizica, chimie si biologie, coeficientul a crescut de la 1,65 la 1,9. De asemenea, la master s-a majorat de la 1,5 la 2, ceea ce va duce si la o crestere a finantarii. Noua metodologie nu ne avantajeaza insa deloc la indicii de calitate", sustine Bogdan-Eduard Plescan, directorul general administrativ al Universitatii "Cuza".

Astfel, primul indice de calitate pe baza caruia va fi acordata finantarea este reprezentat de raportul dintre numarul cadrelor didactice si cel al numarului total de studenti (buget si taxa). Potrivit conducerii universitatii, insa, acest raport incurajeaza inflatia nejustificata de cadre didactice si nu este un reper util pentru nivelul de calitate al unei universitati.

"Conform acestui indice, cu cit esti mai neatractiva pentru studenti ca universitate, cu atit esti mai buna. Practic, se incurajeaza indepartarea studentilor si angajarea unui numar foarte mare de cadre didactice. Cea mai mare nerusinare este insa includerea studentilor de la taxa, adica a celor care se autofinanteaza, intr-un calcul de care depinde acordarea finantarii de la buget. Acest lucru nu e normal", considera Dumitru Oprea, rectorul universitatii.

Nemultumirile celor de la "Cuza" sint "calmate" insa de reprezentantii MEdC. In opinia lui Dumitru Miron, secretar de stat in MEdC, noua metodologie favorizeaza universitatile cu numar mare de studenti, iar indicele care provoaca nemultumiri este doar un factor foarte mic care contribuie la acordarea finantarii si nu perturba sistemul general.

Astfel, indicatorii de calitate (in numar de 16) reprezinta doar 30% din criteriile pe baza carora se acorda finantarea, restul de 70% din fonduri acordindu-se in functie de numarul de studenti. "Prin urmare, cred ca noua metodologie este foarte favorabila universitatilor atractive", a precizat Dumitru Miron, spunind ca introducerea noului criteriu are scopul de a-l pondera pe cel al finantarii dupa numarul de studenti. Noua metodologie va decide ce finantare va primi fiecare universitate din Romania in anul financiar 2007.

Comentarii