Scoala care vindeca elevii bolnavi

miercuri, 14 ianuarie 2009, 17:06
3 MIN
 Scoala care vindeca elevii bolnavi

Copiii internati la Spitalul de Copii „Sf. Maria" merg in fiecare zi la scoala sa invete lucruri noi. Inca de la internare, copiii sint inscrisi automat la scoala din spital, scoala care ii ajuta pe cei mici sa uite de durere si suparare.

Din 1996, managerul spitalului, dr. Marin Burlea, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Scoala Petru Poni din Iasi, a demarat un proiect european de infiintare a unei scoli in cadrul spitalului. "Scoala a fost infiintata dupa model parizian si are ca scop eliminarea disfunctiei in educatia copilului prin organizarea de activitati educative si recreative. Scoala, impreuna cu psihologii spitalului, face ca sejurul copiilor sa fie mai usor de suportat", a declarat dr. Marin Burlea, managerul Spitalului de Copii "Sf. Maria".

Profesori le sint doi psihopedagogi voluntari, iar jucariile, creioanele colorate si restul rechizitelor sint, in mare parte, donate de organizatii nonguvernamentale. Scoala, numita "Scoala din Spital: Vis si Sanatate", nu este obligatorie, dar este deschisa pentru orice bolnav care doreste sa vina. Ea se adreseaza in general copiilor internati la oncologie sau nefrologie, copii care au o durata lunga de spitalizare. Aici ei se pot juca, pot invata matematica sau limbi straine si pot participa la diferite jocuri educative.

Nu este ca o scoala normala, nu se pun note si nu exista un orar fix. Copiii sint invitati sa participe, in functie de disponibilitatea fizica si psihica, li se propune o tema si sint intrebati ce vor sa faca. Mai mult, in una dintre cele trei sali destinate scolii din spital se face terapie prin joc.

"Filosofia scolii din spital pleaca de la un aspect evident: copilul se afla temporar in dificultate. Prioritatea o reprezinta insanatosirea acestuia. Prin activitatile organizate se urmareste depolarizarea din starea de boala pe simtul vizual, respectiv desen, auditiv, respectiv meloterapie si kinestezic, respectiv activitati practice. Se doreste sa se asigure copilului o anumita continuitate a scolarizarii in vederea reintegrarii in scoala sa de provenienta, dupa spitalizare", a declarat prof. psihopedagog Ana Maria Ibanescu.

Invatatul se bazeaza pe tehnici creative, muzica, desen tematic, dans, teatru, modelare, ascultarea de povestiri care le declanseaza emotii, jocuri de rol, exercitii de relaxare si folosirea calculatorului.

"Ca si cum nu as fi la spital"

Fiecare copil care trece pragul scolii isi scrie impresiile intr-un jurnal, jurnal care ii ajuta pe pedagogi sa faca scoala cit mai atractiva si placuta pentru cei mici. "Mie imi place acest loc pentru ca aici este un calculator si ma face sa ma simt ca acasa", a spus un elev. "Acest loc este minunat. Ma face sa ma simt ca si cum nu as fi la spital", a declarat altul.

O fata de 16 ani este internata de doua zile. A fost deja la prima ei ora de educatie in spital si spune ca a ajutat-o sa isi ridice moralul. "Daca nu ai o activitate, ceva cu care sa iti ocupi timpul, este plictisitor in spital. Scoala ne ridica moralul foarte mult si ne ocupa timpul", a spus fata.

Comentarii