Sentinta a Inaltei Curti in meciul de la UPA

marți, 27 februarie 2007, 14:45
2 MIN
 Sentinta a Inaltei Curti in meciul de la UPA

Conflictul dintre cele doua tabere de la Universitatea "Petre Andrei" continua. De aceasta data, marul discordiei il constituie ultima decizie emisa de Inalta Curte de Justitie si Casatie, care a judecat recursul inaintat de Niculae Niculescu referitor la decizia MEdC de a nu recunoaste fuziunea dintre UPA din Iasi si Universitatea "Apollonia", al carei fondator este Vasile Burlui.

"Prin noua decizie, definitiva si irevocabila, Inalta Curte a hotarit ca intre Universitatea «Petre Andrei» din Iasi si Universitatea «Apollonia» nu a intervenit nici o fuziune. Potrivit legii 287/2004, care se afla in vigoare atunci, pot fuziona doar institutiile de invatamint care anterior au fost constituite intr-un consortiu. Dar aici nu s-a indeplinit aceasta conditie", sustine Doru Tompea, decanul Facultatii de Psihologie si Asistenta sociala, adversarul lui Niculescu.

In plus, mai precizeaza Tompea, "incheierea fuziunii este lipsita de efecte juridice, deoarece procedura de fuziune este notariala, si nu judecatoreasca".

De cealalta parte, Niculae Niculescu precizeaza ca decizia Inaltei Curti nu anuleaza aceasta fuziune, ci recunoaste doar MEdC dreptul de a nu emite o hotarire care sa admita functionarea in cadrul aceleiasi institutii a specializarilor de la cele doua universitati fuzionate.

"Tompea vede numai ceea ce ii convine la aceasta decizie. Fuziunea ramine valabila pentru ca ea a fost decisa printr-o hotarire judecatoreasca, definitiva si irevocabila, emisa de Camera de Consiliu a Judecatoriei Iasi. Doar ca, potrivit deciziei Inaltei Curti, Ministerul nu mai este obligat sa emita o hotarire asupra acestei fuziuni. Dar asta nu inseamna ca nu mai este valabila", ne-a declarat Niculae Niculescu.

Conflictul dintre cele doua tabere, declansat de noua decizie a Inaltei Curti, este rezolvat insa de reprezentantii MEdC. Potrivit ministrului secretar de stat Dumitru Miron, o fuziune legala si valabila intre doua universitati private trebuie consfintita printr-o lege speciala emisa de Parlament. "La acest moment sint in vigoare doua legi: legea de infiintare a Universitatii «Petre Andrei» din Iasi si legea de infiintare a Universitatii «Apollonia». Fuziunea prin absorbtie a celor doua ar fi trebuit sa fie hotarita tot prin lege, emisa de Parlament. Noi nu putem da o Hotarire de Guvern care sa contrazica o lege. Astfel, atit timp cit nu exista o lege care sa consacre aceasta fuziune, vorbim in continuare de doua universitati distincte", mentioneaza Dumitru Miron.

Cei care au cel mai mult de suferit in urma acestui conflict sint insa studentii. Astfel, ultimele generatii care au absolvit specializarile din cadrul Universitatii "Apollonia" au primit diplome cu stampila UPA si semnatura lui Niculescu ca rector.

Comentarii