Student pus sa ceara un 5 in genunchi

Subtitlu

joi, 24 februarie 2011, 22:52
8 MIN
 Student pus sa ceara un 5 in genunchi

Sint profesorii despre care circula legende si bancuri ca pica studentii pe capete. Sint severi si principiali cind vine vorba de notare si nu dau nici o sansa de promovare studentilor care nu au invatat materia.

Profesorii, la rindul lor, se considera exigenti si se mindresc cu aceasta reputatie. "Domnul Puiut", sau "Teroristul" de la UTI, cum il alinta studentii, da note de doi cu zimbetul pe buze, asta pentru ca, spune el, altfel sistemul il constringe sa promoveze studenti analfabeti.

Si profesorului Corneliu Gaspar, de la USAMV, i s-a dus spaima si faima printre studenti. Ei au povestit ca acesta ii pune sa stea in genunchi sau la colt  "in pozitia ghiocel", ca sa implore o nota de trecere. Si la UMF exigenta profesorilor are o explicatie: "De cunostintele unui student depinde viata unui pacient".

"Mediul academic este mai de respiratie"

Profesorul Corneliu Gaspar, de la Medicina veterinara, considerat un adevarat zbir

Unul dintre cei mai exigenti profesori ieseni pare a fi la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Iasi. Lui Corneliu Gaspar, specializat in Zooigiena la Facultatea de Medicina Veterinara, i s-a dus faima printre studenti ca fiind un profesor sever si necrutator cu ei. Acestia au povestit ca orele de curs ale profesorului sint o adevarata teroare, de aceea studentii se gindesc de doua ori inainte sa-i paseasca pragul amfiteatrului.

"Ultima oara cind am fost la el la curs m-a pus sa stau la colt in pozitia ghiocel si sa repet de multe ori sa-mi fie rusine ca nu am invatat. Pe niste studenti din anul sase, care nu promovau de mult timp materia dumnealui, i-a pus sa stea in genunchi sa implore nota de trecere. Stai si la colt, stai si in genunchi daca vrei sa intri in licenta, ce sa-i faci" a declarat Loredana M., studenta in anii terminali la Facultatea de Medicina Veterinara.

Ea a povestit ca profesorul Gaspar isi alege victimele mai ales din rindul fetelor pe care le vede venind la curs mai "chitite". "Le intreaba definitia labei, iar ele, cu toata tona de fond de ten pe ele, rosesc. Apoi le intreaba unde trebuie sa patrunda aerosolii, iar raspunsul trebuie sa fie ca in cele mai intime locuri. Le mai pune citeva din astea si le-a terminat", a marturisit Loredana.

De partea cealalta, profesorul Gaspar recunoaste ca mai glumeste cu studentii, insa spune ca nu-i umileste. "Mediul academic este mai de respiratie decit mediul scolaresc. Lucrez cu niste oameni maturi, imi permit sa mai glumesc citeodata. Cit priveste cu statul in genunchi, ei ma implora, nu ii pun eu. Pentru mine primeaza exigenta si corectitunea. Nu ii las sa copieze si probabil de aceea ma considera exigent", ne-a declarat profesorul Gaspar.

Pune nota doi cu zimbetul pe buze

Putini sint studentii de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" care sa nu fi auzit de "Domnul Puiut". Este vorba de Silviu Nistor, cadru didactic la Catedra de Matematica,  care a transformat facultatea, dupa spusele cursantilor sai, intr-un adevarat Auschwitz. "In felul lui e un om de treaba si intentiile lui sint de admirat, dar cind vine vorba de evaluat, taie si spinzura cu zimbetul pe buze. Printre studenti are porecla «Teroristul», sau «Puiut». Are o caterinca pe care, daca o pui la suflet, ajungi sa ai o parere proasta despre tine. De exemplu, daca nu stii o formula, te ia pe dupa cires si te pune sa-i definesti notiunea de formula. Atunci te blochezi, iar el te priveste cu un fel de mila amestecata cu «ce mai cauti si tu pe aici»", a declarat Iulian G., student la Facultatea de Automatica si Calculatoare.

Tinarul a povestit ca, desi Silviu Nistor este asistent in cadrul facultatii, acesta este respectat de catre toti profesorii de matematica si ca toate lucrarile trec mai intii prin mina lui. "Desi am avut prezenta la el suta la suta, nu am luat examenul. Mi-a zis ca sint baiat constiincios si ca ma tine minte de la seminar, dar nu cunosc materia si ca mi-ar face un rau daca mi-ar pune 5. Si atunci mi-a pus 4. Ideea e ca, daca vrei sa-i cistigi atentia si respectul, tot ce ai de facut e sa te tii de carte" a explicat Iulian.

Profesorul Nistor sustine ca si-a construit aceasta reputatie in timp. El a povestit ca, daca ar fi dupa el, putini studenti ar termina facultatea. Crede ca de vina este sistemul de finantare per cap de student, care il constringe sa promoveze studenti care nu stiu materia. "Promovam studenti analfabeti, care nici macar nu stiu sa scrie. In astfel de conditii nu se pune problema  nici de un minim de exigenta. Studentii promoveaza nu pentru ca stiu, ci pentru ca, daca nu-i promovez, nu am salariu. Si atunci incerc sa lucrez cu studentii seriosi. Dar am constatat ca, pe masura ce trece timpul, numarul studentilor buni se micsoreaza", a declarat Nistor Silviu, asistent universitar in cadrul Catedrei de Matematica.

Acesta a povestit ca a incercat toate metodele posibile pentru a preda matematica mai pe limbajul studentilor, si chiar ii lasa sa copieze la examen, singura conditie este ca fituicile sa fie scrise de mina. "Din 100, doar 15 au venit cu fituici scrise de mina la examen. Si l-am intrebat atunci pe unul: cum, dar tu nu ai fituica? Si el mi-a zis ca n-are rost", a declarat Nistor Silviu.

"Aduc muzica si cintam"

In ciuda exigentei legendare, profesorul Catalin Galatanu, de la UTI, invita studentii si la distractii

Tot in cadrul UTI se afla cel mai exigent si in acelasi timp cel mai iubit profesor. Catalin Galatanu activeaza in cadrul Facultatii de Constructii si Instalatii si a primit anul trecut din partea Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania distinctia Profesorul Bologna.

Tabara celor care il considera exigent este alcatuita din studenti care nu au nici o sansa sa promoveze examenul daca nu au minimul de cunostinte la materia in cauza. "Intrebarile pentru examen sint simple, de exemplu in anul patru ii intreb care sint proprietatile filetului. Si ei nu stiu sa scrie nimic. Avem o categorie de impostori care nu invata, si atunci le pun doi si nu ii promovez un an, pina nu apar apeluri de la conducere care ma roaga sa fiu mai indulgent", a declarat Catalin Galatanu.

Studentii il considera "un tip excentric, sever dar corect". Acestia au povestit ca profesorul organizeaza cam o data pe luna cursuri extracuriculare de socializare. "Ne cheama la facultate in afara orarului, incearca sa ne motiveze sa comunicam intre noi, sa stabilim relatii, sa deprindem practica discursului. Ideea este ca noi sintem ingineri, nu prea le avem cu tehnicile astea nonconventionale, cu bla-blaurile", a povestit Marius P., student la Facultatea de Constructii si Instalatii.

Profesorul recunoaste ca a sesizat astfel de pareri din partea studentilor, insa a explicat ca incearca sa le ofere acestora competente transversale pe linga cele ingineresti. "Sint niste cursuri de dezbatere academica, ii ajut sa sparga gheata, sa vorbeasca in fraze, sa depaseasca barierele. Aduc muzica si cintam. Deseori organizez o zi de drumetie in care mergem la Birnova. Anul acesta vom merge pe Ceahlau. Ii pregatesc pentru lucrul intr-o organizatie. In ziua de azi nu este suficient sa fii un inginer bun, trebuie sa stii sa comunici" a declarat profesorul Galatanu, care a marturisit ca a recurs la aceasta metoda de predare dupa ce a terminat un master in Educatia Adultilor.

Bancuri cu profesorii

Si la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" exigenta unor profesori nu are limite. Studentii au povestit ca exista o serie de materii pe care, daca le-ai promovat, poti sa declari usurat ca ai terminat facultatea.

Printre profesorii cei mai severi se numara Mihai Nechifor, de la Facultatea de Farmacie, despre care se spune ca "transeaza" cind vine vorba de notare. Profesorul Nechifor a declarat ca e normal sa se intimple asa, in contextul in care de cunostintele unui student depinde viata unui pacient. "Caut sa fiu cit se poate de exigent si principial si ierarhizez studentii in functie de cunostinte. Nu este important daca notele sint mici sau mari, important este ca acestea sa reflecte calitatea de intelegere a materiei. Cum sa pomovez un student care nu a invatat nimic? Cum va administra acesta in siguranta medicamentele necesare unui pacient?", a intrebat Mihai Nechifor.

La Medicina Generala, cei mai multi studenti restantieri ramin la profesoara Luminita Smaranda Iancu, care preda Microbiologia si care este extrem de severa cind vine vorba de notare. "Nu iti da prea multe sanse, daca te vede ca nu stii si te bilbii din prima, te pica fara drept la replica. Si totusi, la ea este o materie grea, cred ca ar putea fi mai indulgenta, stiu ca lasa restantieri chiar si pina in anul sase", a declarat Andrei M., student la Facultatea de Medicina.

Profesoara nu a putut fi contactata pina la inchiderea editiei pentru a oferi un raspuns pe aceasta tema.

O gluma de nota 5

Printre cei mai exigenti profesori de la Universitatea "Al.I. Cuza" se numara Ciprian Manzu, de la Facultatea de Biologie. Despre sutele de studenti pe care i-a picat circula deja legende. Dar mai ales un banc, care a devenit renumit. "Se intilnesc pe holurile Facultatii  de Biologie Manzu si Tanase, si se iau de vorba. Tanase zice: Eu daca pun un 6 la examenul de ieri, studentii o sa ma duca pe brate. Manzu, in replica: Eu daca pun un 5 la examenul de azi toti studentii o sa ma duca pe brate. Decanul fiind in trecere si surprinzind discutia celor doi, adauga: Eu, daca va concediez pe amindoi, toata facultatea o sa ma duca pe brate". Bancul ne-a fost spus de Marcel Pastrav, de la Facultatea de Biologie, care a povestit ca in 2009 profesorul le-a dat note de trecere la examen doar la 8 studenti din 150.

De partea cealalta, profesorul a explicat ca exigenta inseamna note raportat la cunostinte, si declara ca reputatia unui profesor exigent il avantajeaza. "Exigenta este un punct in favoarea mea. Eu dau note dupa merit, incerc sa-I ajut pe student sa inteleaga materia. Insa a-l ajuta nu inseamna a-l promova. Il evaluez de 10 de 100 de ori daca trebuie, ii dau sansa asta, numai sa imi demonstreze ca stie materia", spune profesorul Catalin Manzu.

Astfel de profesori insa, precum cei de mai sus, in ciuda excentricitatilor lor, sint din ce in ce mai putini in universitatile iesene, tot mai avide de numar mare de studenti, indiferent de calitatea acestora.

Comentarii