Universitatile europene si-au trimis studentii romani sa le promoveze ofertele la Iasi

vineri, 19 martie 2010, 00:12
5 MIN
 Universitatile europene si-au trimis studentii romani sa le promoveze ofertele la Iasi

Elevii si studentii ieseni au participat ieri la Tirgul ofertelor universitare. Timp de opt ore, cei interesati pentru a studia in afara tarii au avut sansa de a discuta direct cu un angajat al institutiilor de invatamint superior prezente la Iasi ori cu studenti sau absolventi ai lor.

Sala Cuza a Hotelului Unirea a gazduit ieri aproximativ 3.000 de elevi, studenti, sau parintii lor. Gabriela Nester, absolventa a Liceului Dimitrie Cantemir, reprezenta alaturi de o alta colega Universitatea Worcester, din Regatul Unit al Marii Britanii.

Gabriela este studenta in anul I la specializarea "Business, Marketing si Advertising". Primul contact cu Universitatea Worcester l-a avut anul trecut, la acelasi tirg, unde s-a inscris pentru admitere.

La Universitatea Worcester sint mai toate domeniile de studiu, in afara de Medicina si Farmacie. Admiterea la studiile de licenta se face pe baza de dosar, cu media la examenul de bacalaureat peste 8 si competente de limba, respectiv conditii suplimentare in functie de domeniul de studii. Taxa de scolarizare pe an costa 3.290 de lire. Studentii admisi pot aplica pentru un credit oferit de guvernul britanic pentru toata perioada studiilor, care poate fi returnat esalonat in momentul in care absolventul isi gaseste un loc de munca care sa-i asigure aproximativ 1.600 de euro pe luna.

Programul de master dureaza un an si costa aproximativ 3.000 de lire. Atit pentru studentii la licenta, cit si la master, universitatea pune la dispozitie o bursa pentru tot felul de cheltuieli, de 500 de lire pentru studentii la licenta si 1.000 de lire pentru master. Studentii pot locui in campusul universitatii. O camera aici costa intre 70 si 120 de lire pe saptamina. "Sint foarte multi romani acolo, cam 160 in toata universitatea. Anul trecut am venit aici la interviu, si asa am devenit si noi studente", a spus Gabriela Nester.

600 euro/an, licenta in Informatica in Franta

Franta a fost reprezentata de mai multe institutii. Intre ele, Institutul Superior de Informatica, modelare si aplicatii. Admiterea la licenta se face aici pe baza de dosar plus competente de limba. Taxa de scolarizare este de 600 de euro/an. Admiterea la master se face tot pe baza de dosar, iar taxa de scolarizare este de 1.000-1.200 de euro/an. Cheltuielile de cazare ajung la 150 de euro, iar pentru masa cam tot atit. In total, cheltuielile lunare ajung la 400 de euro pe luna.

Institutul Telecom, tot din Franta, a fost prezent cu o serie de oferte de master, pe specializarile telecomunicatii, retele, multimedia, programare, electricitate, optica sau sisteme informatice biomedicale, dar si altele. Pentru a fi admis trebuie sa fi absolvit ciclul de licenta si sa detii competente de limba. Admiterea se face din ianuarie pina in iulie. Taxa anuala este cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de euro pe an. Institutul ofera studentilor romani burse cuprinse intre 2.000 si 10.000 de euro pe an, in functie de dosarul si recomandarile fiecaruia. Studentii se pot caza in caminele institutiei, chiar si in Paris.

Agentia Universitara a Francofoniei a fost prezenta ieri in cadrul RIUF pentru oferte de burse. Incepind cu studiile de master, pina la postdoctorat, inclusiv, studentii universitatilor "Cuza", "Gh. Asachi", "Ion Ionescu de la Brad" si in curind "Gr.T. Popa", care au primit acceptul pentru un stagiu in universitatile francofone pot primi finantare daca sint si foarte buni. Bursierii sint selectati in functie de note, dosar si proiectul de finalizare a studiilor.

Agentia poate oferi finantare integrala pentru o perioada cuprinsa intre 3-10 luni pentru master, in Franta ajungind la 650 de euro/luna, la doctorat 1.100-1.200 de euro/luna, iar la postdoctorat 1.300-1.500 de euro/luna. Prin acordurile agentiei, studentii nu platesc taxe de scolarizare.

Studii gratuite in Danemarca

Una dintre cele mai tentante oferte de studiu este oferita de universitatile din Danemarca, unde invatamintul este gratuit. Una din institutiile care au prezentat oferte daneze a fost Academia de Afaceri Internationale. Studiile de licenta aici sint gratuite, de trei ani. Aplicantii au ocazia de a studia Managementul Afacerilor in limba engleza in alte doua tari. Cei care se inscriu pina la sfirsitul lunii mai pentru a incepe in luna septembrie vor studia un an in Danemarca, unul in Spania si unul in Belgia. Programele de master sint organizate in acord cu universitati din Regatul Unit si costa 8.000 de euro/an. A fost prezenta la Iasi si Academia Lillebaelt, tot din Danemarca.

Cosmin Pop, din Focsani, student in anul III aici, ne-a facut o scurta incursiune in oferta institutiei. La licenta, cei interesati pot opta pentru IT, electronica, arhitectura, mecanica, multimedia sau marketing. Admiterea se face pina la sfirsitul lunii aprilie, prin dosar. Aici conteaza media din clasele de liceu 9-11 si testul de limba. Cheltuielile de intretinere ajung la 500 de euro pe luna. Cosmin se intretine singur, lucrind la un depozit. El ne-a explicat ca in Danemarca studentii pot munci part-time, lucrind in depozite, restaurante sau baruri, unde se vorbeste limba engleza. Cosmin lucreaza 10 ore pe saptamina si cistiga echivalentul a 2.000 de lei.

In Danemarca, studentii pot aplica pentru o universitate sau pentru o academie. "Diferenta este ca in academii faci mai multa practica, iar in universitati mai multa teorie. Dupa doi ani poti face un semestru de practica la o companie, iar apoi un alt semestru in anul III".

Licenta si master la Frankfurt

Universitatea Viadrina, din Frankfurt, in Estul Germaniei, situata la 80 de km de Berlin, si-a prezentat oferta de licenta si master. Aici, oferta de studii variaza si in functie de limbi, respectiv engleza sau germana. Pentru Economie, studentii pot aplica si in limba engleza, cit si in germana, la Drept sau Stiinte umaniste – pentru licenta trebuie cunoscuta limba germana, in timp ce la master Dreptul poate fi studiat in una din cele doua limbi.

Admiterea la licenta se face pe baza de dosar si test de limba, iar la master conteaza media de licenta, indicat peste 7. La licenta, studiile sint gratis, insa semestrial se plateste o contributie de 200 de euro ce asigura intre altele transportul in toata regiunea Brandenburg si in afara ei, in Berlin.

La master sint doua tipuri de programe, programe normale, intre care Administrarea Afacerilor sau Economie, Istoria culturii, Cultura si Istoria Europei Centrale si de Est, Studii socio-culturale sau Comunicare interculturala, dar si Studii europene sau Management cultural, care costa tot 200 de euro pe luna. Mai sint si masterele profesionale, pe anumite domenii, ce necesita o experienta de minimum 3 ani in munca si costa 14.500 de euro, de exemplu pe domeniul Managementului in Europa de Est.

"Costurile de intretinere ajung la 500 de euro pe luna", a spus Cristina Peiron, asistenta in cadrul Oficiului de Relatii Internationale a Universitatii Viadrina.

La Tirgul Ofertelor academice au participat 30 de universitati, academii, institute, agentii sau reprezentanti ai guvernelor oferite de guvernele franceze sau germane. "Cele mai cautate oferte au fost IT, Inginerie si Business. Iar ca tari de destinatie – Anglia, Franta si apoi Danemarca", a spus Alexandra Apostolescu, unul dintre organizatorii RIUF.

Comentarii