Zilnic cinci elevi abandoneaza definitiv scoala la Iasi

Subtitlu

vineri, 09 februarie 2007, 14:54
3 MIN
 Zilnic cinci elevi abandoneaza definitiv scoala la Iasi

Abandonul scolar a ajuns un fenomen care le face parul maciuca dascalilor. Aproximativ 700 de elevi au abandonat scoala dupa primul semestru, in acest an scolar. Raportat la cele 4 luni jumatate de scoala, din 15 septembrie pina la 1 februarie, reiese o medie de groaza a abandonului scolar: cinci elevi pe zi.

Stam mai bine decit media pe tara

Situatia partiala prelucrata pina acum la nivelul ISJ releva faptul ca, dupa ce a fost analizata in proportie de 60% situatia trimisa de scoli, 535 de copii din judet sint nescolarizati. "Am verificat 56.000 de elevi, din cei aproape 90.000 pe care ii avem implicati in educatie, in anul scolar 2006-2007. Dintre acestia, 535 au fost deja declarati ca fiind nescolarizati. Se asteapta ca numarul acestora sa fie comparabil cu cel de anul trecut, adica de aproximativ 700 de elevi", a declarat sefa ISJ, Camelia Gavrila.

Cauzele principale ale abandonului scolar au suferit o modificare in comparatie cu anii precedenti. "Daca pina acum cei mai multi elevi renuntau la cursuri din cauza aspectelor legate de cultura, etnie si apoi din cauza saraciei, acum ordinea cauzelor s-a inversat", a constatat Camelia Gavrila.

In Iasi exista scoli in care numarul elevilor care au abandonat scoala reprezinta 15% din totalul copiilor care invata in clasele a IX-a si a X-a. Este cazul Grupului Scolar "Nicolina" din Iasi, unde s-au raportat 34 de nescolarizati.

Un abandon ridicat a fost inregistrat si la Scoala de Arte si Meserii din Voinesti, unde exista 21 de elevi care au renuntat la cursuri, la scoala din Scheia, unde 24 de elevi prefera altceva decit educatia. In municipiu, o rata crescuta a abandonului scolar a fost semnalata la Grupul Scolar "Constantin Brancusi" si Scoala "Ion Neculce".

La nivelul judetului Iasi, rata abandonului scolar (care variaza intre 0,7% si 0,9%) este mai scazuta decit media pe tara, care este de 1,5%. Cauzele concrete ale renuntarii la scoala nu au fost comunicate de scoli, insa, potrivit unui studiu al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica, un motiv tot mai prezent pentru elevii din mediul urban care abandoneaza studiile este plecarea la munca in strainatate, cu sau fara parinti.

Bani UE pentru prevenirea abandonului

Prevenirea abandonului scolar a fost si tema proiectelor pe care scolile trebuiau sa le conceapa pentru accesarea de fonduri europene, in urma cursului de formare la care au participat la sfirsitul anului trecut reprezentanti ai tuturor unitatilor de invatamint iesene.

"Elaborarea acestor proiecte este conditia obtinerii diplomelor care sa arate competentele obtinute. Cu toate acestea, dintre cei 360 de participanti, directori si contabili, doar in jur de 250 au trimis pina acum proiectele. Mai asteptam aceste proiecte pina la sfirsitul lunii februarie", a precizat sefa ISJ.

Grupul Scolar Vladeni, de exemplu, a conceput proiectul "Scoala, o a doua familie", in valoare de 50.000 de euro, prin care urmareste implicarea elevilor proveniti din familii dezorganizate sau monoparentale in activitati culturale, sportive, turistice.

Un alt proiect este cel conceput la Grupul Scolar "Anghel Saligny". "E mai usor sa educi decit sa reeduci" se refera la infiintarea unui centru de sprijin pentru elevii care au parintii in strainatate, fac parte din familii dezmembrate sau monoparentale. Valoarea minima a proiectelor este de 25.000 de euro, iar cea maxima pentru care au aplicat pina acum scolile iesene, 185.000 de euro.

Comentarii