3 scenarii in cazul revarsarii Prutului

joi, 31 iulie 2008, 01:11
4 MIN
 3 scenarii in cazul revarsarii Prutului

Autoritatile se asteapta zilele acestea la inundatii in estul judetului, in albia Prutului, provocate de eliberarea din acumularea de la Stinca-Costesti a unui debit imens.

Ieri, toata ziua, autoritatile au muncit pentru a preveni ce este mai rau: pierderea de vieti omenesti. S-au intarit diguri, s-au retras oameni din fata apelor si s-a asteptat cu nervii intinsi la maximum puhoaiele de pe Prut. In acest timp, autoritatile au gindit trei scenarii sumbre.

Primul scenariu: zona Trifesti este inundata

Potrivit planului de aparare impotriva inundatiilor, cea mai expusa zona este de la Trifesti la Sculeni, comuna Victoria. Reprezentantii Directiei Ape Prut (DAP) au anuntat ieri ca din acumularea Stinca-Costesti era deversat un debit de 850 de metri cubi pe secunda.

Datele oficiale prezentante de DAP au fost contrazise, iar unele surse sustinind ca debitul este mult mai mic, iar altele ca debitul ajunge si la 1.400 de metri cubi pe secunda. Practic, la un debit de 850 de metri cubi pe secunda deversat din acumulare sint prognozate sa se produca inundatii pe raza judetului Iasi.

Potrivit datelor din planul de combatere a inundatiilor, localitatile Trifesti, Probota si Victoria sint afectate in prima faza de cresterea nivelului apei pe Prut. "Prima incinta in care se pot produce inundatii vizeaza localitatile de la Trifesti la Sculeni. Nu se poate spune cu exactitate in cit timp se propaga o viitura din momentul in care creste debitul de evacuare din acumulare si pina ajunge intr-o anumita localitate. Exista multi factori. Perioada poate ajunge si la citeva zile", a precizat Corneliu Cretu, seful DAP. Posibilitatea ca apele sa depaseasca digurile existente este mare, iar apele ar ajunge in gospodarii.

Al doilea scenariu: Prutul inunda localitatile Golaesti, Ungheni pina la Tutora

O a doua incinta, care ar putea fi inundata, este de la Victoria la Moreni, comuna Prisacani. In cazul in care digurile din zona Trifesti nu vor ceda in fata apelor, puhoaiele vor ajunge in a doua incinta – Golaesti, Ungheni pina la Tutora. Aceasta zona ar putea fi inundata chiar si cu un debit de 850 de metri cubi pe secunda, si chiar in conditiile in care digurile din zona Trifesti ar fi deja depasite de apa.

Practic, in aceste conditii se pot estima probleme si in satele Medeleni, Petresti, Golaesti, Bosia, Ungheni, Tutora, Opriseni, unde ar putea fi evacuate inca alte citeva mii de persoane. "Inca nu ne gindim sa evacuam incinta a doua. Deocamdata lucram la intarirea digurilor", a spus prefectul Marius Bodea, referindu-se atit la zona Trifesti, cit si la zona Tutora.

Avind in vedere ca, oficial, din acumularea de la Stinca-Costesti ieri se evacua un debit de 850 de metri cubi pe secunda, primele doua incinte sint cele mai expuse producerii de inundatii. In cursul zilei de ieri, s-a lucrat intens la apararea sectorului Trifesti-Tutora. "S-a actionat pentru suprainaltarea si impermeabilizarea talazului digurilor Trifesti-Tutora cu 90.000 de saci de nisip, 2.300 de folii de polietilena si utilaje. De asemenea, in zona Sculeni si Tutora se actioneaza pentru suprainaltarea digurilor din zona localitatii Moreni, aval confluenta riului Prut cu riul Jijia. Au fost efectuate completari la terasamentele digurilor fiind montate hidrobaraje pe circa 800 de metri", a precizat purtatorul de cuvint al DAP, Dan Buruiana.

Totodata, hidrologii au mai prelungit inca o data codul rosu pe Prut, sectorul Stinca-Costesti-Trifesti-Sculeni, pina miine la ora 12.

Al treilea scenariu: debitul mare de pe Prut provoaca revarsarea Bahluiului

Cea mai sumbra previziune teoretica si care este mentionata in planul de interventie al autoritatilor este cresterea nivelului Prutului si producerea de inundatii in incinta a treia, respectiv Prisacani, Grozesti, Gorban.

In cazul in care debitul de deversare din Stinca-Costesti continua sa creasca, se pot inregistra inundatii chiar si in aceste localitati. In aceste comune ar fi afectate satele Moreni, Prisacani, Macaresti, Cotul Cornii, Salageni, Grozesti, Gura Bohotin si Gorban. "Pina in acest moment nu se pune problema producerii de inundatii in incinta a treia", a precizat Cretu. Seful DAP a afirmat ca pe teritoriul judetului ar fi in jur de 130 de kilometri de dig pe malul Prutului care ar putea face fata Prutului, dar ca totul depinde de debitul evacuat de la Stinca-Costesti.

In acest al treilea scenariu, specialistii vorbesc despre inundatii chiar si in municipiul Iasi. Debitul mare al Prutului ar putea influenta cursul riului Bahlui. Acesta nu ar mai putea sa se verse in Prut, iar apele venite dinspre Stinca-Costesti ar impinge inapoi Bahluiul. In aceste conditii, in zonele joase din Iasi ar putea exista revarsari de apa din albia Bahluiului.

Premierul: "La Stinca-Costesti avem de gestionat o situatie critica"

Premierul Calin Popescu Tariceanu a ajuns ieri la Iasi si s-a deplasat la barajul de la Stinca-Costesti pentru a analiza situatia de la fata locului. "La Stinca-Costesti avem de gestionat o situatie critica, dar care este in curs de ameliorare. Debitele care au venit pe Prut puneau in pericol zonele populate din aval si a trebuit sa evacuam peste 3.000 de persoane pentru a le feri de orice risc", a spus premierul.

Dezastrul din vestul judetului, in cifre provizorii

Pe de alta parte, vestul judetului inca nu a reusit sa uite de apele revarsate ale Siretului. Inca nu s-a realizat o evaluare finala a pagubelor produse in vestul judetului in urma inundatiilor din ultimele zile. Au fost evacutate din calea apelor peste 4.000 de persoane.

Primele evaluari arata ca au fost afectate peste 1.100 de case si anexe gospodaresti, au fost stricate poduri si podete, iar sute de kilometri de drum judetean si comunal vor trebui refacute in comunele traversate de Siret.

Peste 13.000 de hectare de teren agricol au fost afectate, iar mii de animale si pasari au fost gasite moarte in localitati precum Lespezi, Lunca Pascani, Mogosesti Siret sau Rachiteni.

Comentarii