4 alternative la incalzirea de la CET

Subtitlu

marți, 21 decembrie 2010, 12:56
5 MIN
 4 alternative la incalzirea de la CET
De voie, de nevoie, unii ieseni au ajuns sa se chinuie cu vechile calorifere cu ulei, ca o alternativa la sistemul centralizat

CET ii obliga pe ieseni sa-si gaseasca surse alternative de incalzire. Din cauza datornicilor, si familiile fara restante la intretinere sint nevoite sa indure frigul. Reporterii "Ziarului de Iasi" au facut un calcul pentru a vedea la ce solutii de incalzire se poate apela in astfel de conditii. Plecind de la echivalenta unei gigacalorii transformata in energie, reiese ca cele mai ieftine sisteme sint cele pe baza de panouri cu infrarosu si cele care folosesc gazele naturale.

185 lei la CET, in ianuarie

Oficialii termocentralei au specificat ca, intr-o luna rece de iarna, un apartament standard, de doua camere, consuma aproximativ o gigacalorie pentru incalzire. Acest lucru inseamna ca numai incalzirea costa 185 de lei. Avantajul sistemului centralizat consta in faptul ca locatarii beneficiaza de subventii, atit de la Guvern, cit si de la bugetul local, care nu se acorda in cazul folosirii electricitatii sau a gazului metan.

Totodata, premierul Emil Boc a declarat in mai multe rinduri ca iarna 2010/2011 va fi ultima in care se vor mai acorda subventii guvernamentale pentru incalzirea in sistem centralizat. In aceste conditii, pe viitor, pretul incalzirii din sursa CET ar putea urca pina la 350 de lei, luind in calcul pretul de cost al unei gigacalorii. Marele dezavantaj al sistemului centralizat consta in faptul ca, in cazul in care aveti vecini care nu-si platesc intretinerea, se taie la tot blocul agentul termic.

Centrala pe gaz, cea mai ieftina solutie

Ultima „moda" in ce priveste asigurarea caldurii si cea mai rentabila solutie pare a fi montarea de panouri radiante in infrarosu. „Cedarea de caldura a elementelor de incalzit se realizeaza prin radiatie termica in infrarosu. Transmiterea caldurii se face fara pierdere de energie", a declarat Vali Chirica, director de vinzari la o firma care comercializeaza astfel de panouri. Acesta a adaugat ca panourile radiante nu produc curenti de aer in incapere si nu este antrenat praful. Practic, energia termica rezultata este transmisa catre toate corpurile solide din zona de radiatie. Reprezentantii firmelor care distribuie panouri radiante sustin ca investitia este mai mica decit in cazul centralelor termice de apartament. Astfel, la un apartament cu doua camere, se recomanda montarea a trei panouri radiante, cu puteri de 400 W, 700 W si 1.100 W. Investitia se ridica la aproximativ 4.000 de lei. Montajul unui singur panou dureaza aproximativ 20 de minute. Pentru asigurarea caldurii la nivelul oferit de CET, panourile ar trebui sa functioneze zilnic aproximativ 18 ore. Olivian Platon locuieste in Podu Ros si este unul dintre iesenii care isi asigura caldura prin intermediul panourilor cu infrarosu. Din luna octombrie a acestui an si-a montat panouri radiante. „Am un apartament cu doua camere, cu izolatie termica. Investitia totala m-a ajuns la circa 2.500 lei, aici incluzind tablou si contor separat pentru panouri. Am montat doua panouri de 650 W, respectiv 850 W", a explicat Platon. Barbatul a mentionat ca din luna septembrie pina in prezent a consumat 172 KWh. „Functioneaza mai mult noaptea, dar le mai dau drumul si ziua. Ele au termostat. Pot spune ca sint foarte multumit de ele si asigura un confort termic superior altor sisteme de incalzire", a declarat Platon. Folosirea panourilor cu infrarosu este o solutie relativ noua, nefiind inca verificata in conditii concrete de iarna. Pe internet circula mai multe variante de consum. Cele mai multe calcule au fost facute pentru puteri instalate de 1.500 W. Astfel, la panouri de 1.500 W si o functionare de 10 ore pe zi, reiese un consum de 15 kWh zilnic, adica 450 kWh pe luna. In acest caz, factura la electricitate pe o luna de iarna ajunge, pentru incalzire, la aproape 190 de lei.

O solutie ieftina de asigurare a confortului termic o reprezinta alternativa gazelor naturale. In ceea ce priveste gazul, aceeasi gigacalorie produsa in sistemul centralizat inseamna 116 metri cubi de gaze. Avind in vedere ca un metru cub de gaze echivaleaza cu 10 kWh, reiese ca o gigacalorie de la CET este echivalenta a 1.160 kWh. Pretul unui kWh produs pe baza de gaze naturale este de 0,09324 lei, fara TVA, adica 0,12 lei cu tot cu TVA. Incalzirea strict pe baza de gaze naturale ar insemna ca factura la gaze ar fi in jur de 140 de lei.

Caloriferele electrice, cele mai scumpe

Conform specialistilor in energie, o gigacalorie produsa de CET este echivalentul a 1.163 kWh energie electrica. Furnizorul de electricitate percepe 0,3247 lei/kWh fara TVA, adica 0,4 lei/kWh la care se adauga o taxa de rezervare zilnica de 0,1562 lei/zi, fara TVA. Concret, consumatorul casnic plateste intr-o luna aproximativ 5,8 lei cu tot cu TVA, taxa de rezervare si consumul de electricitate afisat de contor. La aceeasi caldura asigurata de CET, de o gigacalorie, asigurata pe varianta electrica inseamna un cost de 465,2 lei, cu TVA. Cei 1.163 kWh consumati intr-o luna inseamna de fapt un consum de aproximativ 39 kWh pe zi. La doua calorifere de 2.500 W ar insemna ca acestea sa functioneze zilnic in jur de 8 ore, ambele.

Laurentiu Stamatin este unul dintre iesenii care au folosit pentru incalzire caloriferele electrice. Barbatul a declarat ca factura platita a fost mai mare decit se astepta. „Anul trecut am ramas fara caldura si am folosit doua calorifere, unul de 2.500 W si unul 1.200 W, daca imi amintesc bine. Au stat cam tot timpul in priza, avind si o ruda bolnava. Pe decembrie anul trecut mi-a venit factura de aproape 300 de lei", a declarat Stamatin. Acesta a mentionat ca in decursul acestui an si-a montat centrala termica pe gaz, iar costurile sint mai mici. Pretul unui calorifer electric care functioneaza pe baza de ulei, are 13 elementi si termostat variaza in jurul sumei de 200 de lei. Investitia in doua calorifere electrice de acest tip, fiind vorba de un apartament cu doua camere, ar insemna un cost de aproximativ 400 de lei.

De mentionat ca aceste sisteme, calorifere electrice si panourile radiante, nu asigura si apa calda menajera, si ca atare ar trebui achizitionat si un boiler electric. Pretul unui boiler electric de 10 litri, cu o putere de 1.200 W, se apropie de 300 de lei. Un boiler cu o capacitate de minimum 100 de litri, care poate asigura apa calda menajera atit pentru bucatarie, cit si pentru baie, costa de la 500 de lei in sus, la o putere de 1.800 W.

Tot pe baza de electricitate, confortul termic poate fi asigurat folosind o centrala termica electrica. Specialistii in energie electrica sustin ca poate fi folosita o centrala electrica cu o putere de 4 kWh, care nu necesita alimentare trifazica. Specialistii sint de parere ca pentru asigurarea caldurii centrala trebuie sa mearga aproximativ 6 ore pe zi. Asta inseamna un consum lunar de 720 kWh. Factura in acest caz la electricitate ajunge la 300 de lei. Pretul unei astfel de centrale depaseste suma de 2.000 de lei.

Comentarii