Aici se afla un secret de 15 milioane de dolari

miercuri, 14 mai 2008, 21:07
5 MIN
 Aici se afla un secret de 15 milioane de dolari

Procurorilor de acolo le-a trebuit atita timp nu ca sa rezolve cazul, ci ca sa-si dea seama ca, de fapt, dosarul nu este de competenta lor. Astfel, cele 100 de volume in care s-au strins probe impotriva unor functionari importanti ai statului, dar si unor oameni de afaceri influenti, s-au mutat pe masa magistratilor de la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi. Insa nici aici nu au stat decit citeva zile: conducerea Parchetului local si-a dar seama ca greoiul dosar trebuie trimis la Politie. Adica acolo de unde pleca, cu mare tam-tam, in urma cu nu mai putin de opt ani. Astfel, drumul se reia de la zero. Protagonist: vestitul dosar de privatizare a "Tepro" SA, care s-a lasat inclusiv cu un asasinat de strada. Totul pare sa indice ca nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea finalizarii unui dosar atit de sensibil. 

 

In celebrul si vechiul dosar sosit la Iasi  se investigheaza privatizarea dubioasa a "Tepro", in prim-plan aflindu-se cehul Zdenek Zemek, fostul actionar majoritar al fabricii, dar si Theodor Gavula, Franmtisek Priplata, Andreiu Catoiu si unii fosti functionari ai FPS. Acuzatiile sint aceleasi, ca la inceputul cercetarilor: subminarea economiei nationale, fals, uz de fals, abuz in serviciu. Astfel, dupa opt ani de la prima sesizare a procurorilor, dosarul "Tepro" face cale intoarsa de la Bucuresti.

Surpriza apare prin faptul ca, cu toate ca o expertiza de 1.000 de pagini a aratat ca prejudiciul era de 15 milioane de dolari, in anul 2000, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi, nu la cel de pe linga Curtea de Apel.

"Intre DIICOT si Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi s-a declansat un conflict negativ de competenta. In urma solutionarii acestui conflict, s-a stabilit competenta de solutionare in favoarea Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi", a explicat, tehnic, procuror-sef Robert Cazanciuc, sef Birou Informare Publica si Relatii cu Presa al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorul Gheorghe Suhan, cel care a instrumentat dosarul "Tepro" din 2000 pina in 2002, spune ca exista un conflict negativ de competenta in dosar, insa nu cu Parchetul iesean, ci cu Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti. "Era un conflict negativ de competenta, insa cu Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti, pentru ca Zdenek Zemek a savirsit faptele la Bucuresti", a precizat fostul procuror al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi.

Dosarul proaspat revenit la Iasi a stat la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi exact o saptamina. In acest timp s-au facut si procedurile de inregistrare a dosarului. Cele cinci pachete in care au fost inghesuite toate cele 100 de volume au stat legate in grefa parchetului.

Ieri-dimineata, grefierii carau de zor pachetele, dosarul plecind catre Politie, acolo unde ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au sarcina de a face ceea ce procurorii nu au facut in opt ani. "Dosarul a fost trimis la IPJ Iasi pentru efectuarea cercetarilor", a declarat Andreea Nica, prim-procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi.

Nimeni nu a indraznit sa-l finalizeze

Daca dosarul era aproape finalizat in anul 2002, dupa cum spune cel ce a inceput cercetarile, atunci ce s-a intimplat cu el pina in 2008? Dupa plecarea procurorului Suhan, dosarul mamut a ramas la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi inca trei ani, pina in anul 2005. Atunci a fost preluat de DIICOT Bucuresti. Intrebati anul trecut in luna august in ce stadiu se afla cercetarile in acest dosar, procurorii bucuresteni au raspuns ca se lucreaza de zor pentru finalizarea dosarului.

"Dosarul «Tepro» este inregistrat la DIICOT si se afla in curs de cercetare, in instrumentarea Serviciului de Combatere a Infractiunilor de Macro-Criminalitate Organizata. In acest stadiu al procedurii penale si fata de complexitatea cauzei nu pot fi furnizate date suplimentare", se preciza sec intr-un comunicat al Parchetului General.

In momentul in care a plecat de la Iasi la Parchetul National Anticoruptie (PNA), dosarul "Tepro" se pare ca era in mare masura terminat. "Era aproape finalizat cind l-am lasat eu, si trebuia sa se incheie cu un rechizitoriu. Era ca un cartof fierbinte. Cred ca s-ar putea finaliza dosarul si acum, dupa opt ani, pentru ca lucrurile au ramas. Nu s-a schimbat nimic", a adaugat Gheorghe Suhan. Pentru ca este vorba despre infractiunea de subminare a economiei nationale, termenul de prescriere este de 20 de ani.

Devalizarea "Tepro"

In urma unei licitatii desfasurate in 1998, firma "Zelezarny Veseli", apartinind cehului Zdenek Zemek, a devenit proprietara a 51 la suta din actiunile fabricii "Tepro". Firma isi luase angajamentul sa plateasca pina la sfirsitul anului trei milioane de dolari, iar pina in august 2000 sa investeasca alte 5 milioane de dolari. La un an dupa achizitionarea pachetului majoritar de actiuni, reprezentantii firmei cehe au anuntat ca vor face o serie de disponibilizari. Erau vizati 1.278 de angajati.

Atunci, liderul sindical Virgil Sahleanu a atras atentia ca privatizarea a fost ilegala, la fel si disponibilizarile facute. In iulie 1999, Departamentul de Control al Guvernului a considerat ca privatizarea s-a facut in conditii dubioase, iar un an mai tirziu, cazul a ajuns la procurorii de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi. In urma cercetarilor, procurorii au constatat ca, in urma vinzarii la fier vechi a utilajelor fabricii de tevi, firma ceha a prejudiciat "Tepro" cu 15 milioane de dolari. Atunci au fost pusi sub acuzare atit patronii cehi, cit si membri din conducerea de atunci a fabricii. Ei inca sint cercetati pentru subminarea economiei nationale, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, fals, uz de fals, asocierea in vederea savirsirii de infractiuni, folosirea cu rea-credinta a fondurilor societatii.

Printre inculpati se numarau patronul firmei cehe "Zelezarny Veseli", Zdenek Zemek, reprezentantul acestuia la "Tepro", Franmtisek Priplata, delegatul lui Zemek la "Tepro", Theodor Gavula, Andreiu Catoiu, fost director "Tepro" in perioada 1995-2000 si semnatar al contractului de vinzare – cumparare intre fostul FPS si „Zelezarny Veseli". Tot in acest dosar sint cercetati si fosti functionari ai statului: Sergiu Serbotei, fost director al sectiei "Privatizare" din cadrul FPS, si Ruxandra Jianu, membra in aceeasi comisie.

Comentarii