Asigurare de la CAS sau asigurare medicala privata?

Subtitlu

duminică, 27 iulie 2008, 22:41
2 MIN
 Asigurare de la CAS sau asigurare medicala privata?

In perioada vacantelor, tot mai multi ieseni au nevoie de asigurari medicale pe perioada calatoriilor in strainatate. Unii opteaza pentru cardul european de asigurari de sanatate eliberat de Casa de Asigurari de Sanatate, altii platesc asigurari medicale private. Fiecare dintre aceste doua forme de asigurare are avantaje si dezavantaje in cazul in care titularul are nevoie de servicii medicale in concediu.

Card de la CAS

Cardul european poate fi folosit in situatii de urgenta numai in spatiul european, pe cind asigurarile medicale private pot fi incheiate inaintea deplasarii in orice stat al lumii. Cardul european de asigurari medicale se elibereaza oricarei persoane in baza cotizatiei lunare la fondul national de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, acesta poate fi utilizat de titulari doar in unitati sanitare de stat pentru a primi ingrijiri medicale in regim de urgenta. Un avantaj al acestui document ar fi ca valoarea in care se pot incadra aceste servicii medicale nu are limita, costurile fiind suportate de catre statul roman.

"De exemplu, daca in perioada vacantei cineva are un accident si sufera traumatisme craniene si are nevoie de operatii, acestea sint considerate tot interventii in cazuri de urgenta si sint acoperite cu acest card. Nu este o limitare a costurilor interventiilor. Numai ca ele pot fi efectuate numai in spitalele de stat si respectindu-se normele sanitare ale fiecarei tari in parte", a explicat ec. Radu Tibichi, director executiv al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS).

Asigurare privata

Pe de alta parte, asigurarea medicala privata confera posibilitatea posesorului de a apela in caz de nevoie si la institutii medicale private. In cazul asigurarilor private insa, suma pina la care pot fi facute ingrijiri medicale se calculeaza in raport cu suma platita la plecare.

Cu alte cuvinte, asigurarea privata confera accesul la servicii medicale de urgenta in limita unor sume de bani, restul fiind suportat din buzunarul propriu. Firma de asigurari la care s-a incheiat documentul plateste interventii medicale in functie de valoarea asigurarii, dar si de perioada de timp cit este valabila.

"Prin asigurarea privata de sanatate se platesc sume diferentiat, pentru ca si clientii aleg tarife diferite. Sumele pe care le suportam noi se calculeaza in raport cu cea platita. De exemplu, pentru 10 zile de asigurare se platesc in jur de 19 de lei, iar suma oferita in caz de interventii medicale este de pina la 10.000 de euro", spune Ioan Ivasciuc, sef serviciu risc la firma de asigurari Omniasig.

O alta diferenta intre asigurarea privata si cea de stat este ca prima din ele asigura repatrierea in caz de deces, pe cind in legislatia de utilizare a cardul european nu este mentionat acest serviciu.

Comentarii