A fost gasita "cutia neagra" a avionului MiG 21 Lancer prabusit vineri

duminică, 15 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 A fost gasita "cutia neagra" a avionului MiG 21 Lancer prabusit vineri

Comisia de ancheta a descoperit simbata, in jurul orelor 14.10, "cutia neagra" a aparatului de vinatoare MiG 21 Lancer, care s-a prabusit vineri intr-o zona muntoasa de la limita judetelor Bacau si Neamt, in timpul unui zbor de incercare. Tot simbata a fost gasita si inregistrarea video a zborului, numit "video time recorder", care contine o caseta de 8 mm distrusa in buna masura la impactul cu solul. Ea urmeaza sa fie reconditionata si vizionata la Bucuresti.
Tot la Bucuresti vor fi analizate si datele ce vor fi extrase din "cutia neagra", de pe cele doua memorii statice, care contin circa 30 de parametri de zbor ai aparatului, printre care cei privind altitudinea, manevrele efectuate, viteza sau parametri legati de functionare a motorului.
Imediat dupa producerea accidentului, la Bacau au fost constituite doua comisii de ancheta, coordonate de generalul Ion Georgescu, din cadrul Ministerului Apararii Nationale. Una dintre comisii s-a ocupat exclusiv de zbor si a emis pina acum parerea ca acesta s-a derulat fara probleme. Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca eroarea umana poate fi deocamdata exclusa.
O a doua comisie se ocupa de amanuntele tehnice, iar principalul obiect de activitate va fi studierea "cutiei negre". Inregistratorul de zbor este unul de tip foarte modern, conceput dupa standardele americane. El a fost descoperit ars in exterior, dar cum invelisul este unul facut din aliaj de titan, capabil sa reziste la temperaturi de 1.100 de grade timp de zece minute, el a fost capabil sa protejeze cele doua memorii statice din interior, in care sint stocati toti parametrii tehnici. Cutia a fost desfacuta in prezenta conducerii Aerostar si urmeaza sa fie dusa la Aerofina Bucuresti, singurul loc din tara unde exista aparatura necesara pentru decodificarea si interpretarea datelor.
"Comisia de la Bucuresti si-a incheiat activitatea la Bacau, de unde a preluat toate datele necesare pentru investigatie. De asemenea, am dispus ca documentatia tehnica de modernizare a acestui tip de avion sa fie sigiliata si securizata cel putin pina la finalizarea anchetei. Mai greu va fi cu inregistrarea video, care a fost deteriorata in oarecare masura. Nu am vrut sa o derulam la Bacau, pentru ca am fi riscat sa producem stricaciuni si mai mari, de aceea o vom duce si pe aceasta la Bucuresti. In conditii relativ bune s-au pastrat inregistrarile audio, astfel ca vom putea avea un prim rezultat miine dupa-amiaza (astazi – n.r.). Deocamdata nu putem emite nici o ipoteza privind cauzele care au dus la prabusirea avionului", a declarat ieri generalul Georgescu. De mentionat insa ca, imediat dupa accident, Ministerul Apararii Nationale a emis un comunicat in care spunea ca acesta s-a datorat blocarii motorului.
O comisie din partea Aerostar isi va continua activitatea pe plan local si mai ales la locul accidentului. In zona respectiva se mai afla inca ingropata in munte o buna parte din motor si din resturile avionului. Locul a fost asigurat cu paza pina la finalizarea anchetei. Pilotul Ioan Viorel Bilu, care a reusit sa se salveze prin catapultare, a fost externat simbata de la Spitalul din Bacau, unde s-a constat ca nu suferise nici o leziune grava. (O.P.)

Comentarii