Aur cu repetitie

luni, 17 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Aur cu repetitie

Scoala bacauana de informatica si-a trecut in palmares un nou succes de rasunet: medalie de aur la Balcaniada de Informatica, care s-a desfasurat in perioada 8 – 13 septembrie la Durres (Albania). Cel care a reusi aceasta performanta este Vlad Dascalu, care, dupa locul intii cistigat la olimpiada internationala de profil de la Tampere (Finlanda), si-a reconfirmat, daca mai era nevoie, valoarea. Echipa Romaniei a cistigat in Albania tot ce se putea cistiga, toti cei patru componenti ai lotului – Daniel Dumitran, Victor Cotan, Vencel Bors si Vlad Dascalu – intrind in posesia medaliilor de aur. Implicit, tara noastra s-a clasat detasat pe prima pozitie a clasamentului. Locul secund a revenit Bulgariei, care a cistigat trei medalii de argint si una de bronz. La intrecere au participat sapte tari, dar au lipsit Iugoslavia si Macedonia, problemele politice spunindu-si cuvintul.
Balcaniada le-a rezervat participantilor tot felul de surprize. "Albanezii au serioase probleme cu energia electrica. Dimineata, in timpul concursului, penele de curent se tineau lant, iar dupa-amiaza, intre orele 14.00 si 18.00, acesta lipsea cu desavirsire.
Pentru a face fata intrecerii, gazdele au apelat la un generator cu motorina, a carui prezenta am resimtit-o din plin in timpul probelor. In sala de concurs, amenajata ad-hoc in holul hotelului in care am fost cazati, chiar in spatele meu, era un frigider care intra sau iesea din functiune in acelasi ritm cu aparitia sau remedierea penelor de curent. O chestie care te facea sa-ti pierzi concentrarea, lucru deloc placut", ne-a povestit Vlad. Mai mult, el spune ca a fost primul sau concurs la care s-a simtit furat.
Asta din cauza unui destul de ciudat sistem de evaluare a lucrarilor, adoptat de catre organizatori. "La concursurile internationale, evaluarea se face grupat: rezolvarile tuturor concurentilor se aduna intr-un calculator si, cu ajutorul unui program automat de evaluare, se dau rezultatele aproape instantaneu, listate pe foi de hirtie. La Balcaniada, toata evaluarea s-a facut «de mina»: fiecare concurent venea cu rezolvarile pe discheta, le preda unui profesor-evaluator si acesta acorda punctajul. Acest mod de corectare mi s-a parut extrem de subiectiv, atit timp cit fiecare evaluator are personalitatea lui. Apoi, comisia de concurs a decis ca rezultatele inregistrate dupa evaluarea efectuata la sfirsitul primei zile sa ramina batuta in cuie, chiar daca, ulterior, s-a demonstrat ca punctajul a fost gresit. Spun asta pentru ca am patit-o personal. Dupa prima zi, eram convins ca voi primi maximum de punctaj, dar m-am trezit cu doar 220 de puncte din 300. A doua zi, profesorul – evaluator a recunoscut ca a gresit, dar, pentru ca «nu se schimba nimic la rezultatele din prima zi», am ramas cu acelasi punctaj", a continuar Vlad. Regula a dat nastere chiar si unor momente tragi-comice. Corecti, turcii au recunoscut ca un concurent din echipa lor a primit cu o suta de puncte mai mult, dar punctajul a ramas acelasi.
Elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Ferdiand I", Vlad Dascalu a fost ieri, ca orice licean obisnuit, la deschiderea scolii. In ciuda renumelui sau, el spune ca nu e de glumit cu bacalaureatul. Cit priveste facultatea, Vlad a incercat sa ne convinga ca se va inscrie la Facultatea de Automatizari si Calculatoare din Bucuresti. Situatia se va schimba, insa, daca o facultate din strainatate ii va asigura bursa de studii. (Eduard CUCU)

Comentarii