Carnea, o raritate in mincarea bolnavilor

marți, 27 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Carnea, o raritate in mincarea bolnavilor

Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Santate (CJAS) din
Bacau au facut ieri un control fulger la doua spitale din judet. Ei au
vrut sa se convinga ca sefii spitalelor nu mint atunci cind spun ca
le dau de mincare bolnavilor anumite produse. Ca sa isi poata
face o imagine despre ce alimente se pot cumpara cu banii alocati
pentru mincare de catre spitale, sefii CJAS Bacau au apelat
inainte sa plece in control la o firma de catering.
Verificarile au inceput la Spitalul din Onesti. Cu putin inaintea
prinzului, in bucatarie era mare agitatie. Oalele si marmidele
firbeau la foc mocnit, iar prin saloane pacientii asteapta cuminti sa
vina masa. Meniul pentru bolnavii din spital este diferentiat, in
functie de afectiuni. Din meniul comun, cel servit aproape tuturor
bolnavilor, lipseste carnea. „Proteina este asigurata din alte
produse: oua, legume si altele”, incearca sa ne explice o asistenta.
Tot ea ne spune ca pacientilor li s-a pregatit la dejun ciorba de
cartofi dreasa cu ou, macaroane cu telemea si mere. Cei mai
norocosi in privinta hranei sint bolnavii de diabet si mamele care
tocmai au nascut, care trebuie sa manince fara sare. Lor li se
dadea, pe linga ciorba, friptura de pui cu garnitura de paste. „Noi
incercam sa asiguram un meniu diversificat si in functie de
specificul anotimpului. Bolnavilor nu li se da carne decit de doua,
trei ori pe saptamina si la sarbatori”, ne-a declarat doctorul chirurg
Doru Andronic, proaspatul director al spitalului onestean.
Pacientii se codesc sa spuna direct daca mincarea din spital e
buna sau nu. „Mincarea e buna, nu zic nu. Ca la spital. Uneori mai
buna, alteori nu, mai strecoara si o bucata de carne, dar de cele
mai multe ori carnea e putina. Dar stiti cum e, vin rudele de acasa
cu mincare la borcan si e bine”, ne spune o batrinica internata la
Ortopedie. Parerile pacientilor sint impartite, celor mai saraci
mincarea din spital parindu-li-se mana cereasca, in timp ce
persoanele de conditie mai buna strimba din nas.
Imediat ce ajung in sectie, reprezentantii Casei de Asigurari iau la
verificat meniurile de saptamina aceasta si pe cele de saptamina
trecuta. Pacientii sint si ei intrebati daca au primit ceea ce e trecut
in foi.
Verificarile continua cu spitalul din orasul Comanesti. Aici, hrana e
mai imbelsugata, iar carnea nu lipseste. Spitalul este mai mic, iar
bucataria asigura, in prezent, hrana pentru 150 de bolnavi.
Poposim exact in momentul in care bolnavii servesc masa. Se
vede ca sint multumiti de ceea ce au in farfurie. La primul fel e
bors taranesc, destul de consistent in legume si zarzavaturi. La
felul doi, pacientii primesc mincarica de fasole verde cu carne de
pui. De pe masa lipsesc totusi desertul si fructele. „Mincarea e
buna. Eu am mai fost in spital cu probleme si atunci era zeama
lunga si o felie de piine. Acum este mai variat si consistent”,
explica o bolnava.
Probleme mari la Spitalul Judetean
Singurul spital unde exista probleme cu mincarea si pacientii sint
nemultumiti este Spitalul Judetean. Aceasta unitate nu a fost
controlata ieri de reprezentantii CJAS Bacau, dar pacientii s-au
plins de nenumarate ori din cauza hranei insuficiente si de proasta
calitate a acesteia. La prinz, bolnavii din principala unitate a
judetului au mincat ciorba de zarzavat si macaroane cu carne.
„Problema la Spitalul Judetean o constituie transportul hranei catre
bolnavi. Trebuie sa se gaseasca o solutie de transport a hranei,
data fiind impartirea pavilionara a unitatii medicale”, a afirmat Dan
Stoica, director relatii contractuale la Casa de Asigurari.
Concluzia raidului de ieri a fost ca in spitalele mici, hrana
pacientilor este mai variata si indestulatoare fata de cea din
spitalele cu numar mare de internati. Reprezentantii Casei de
Asigurari de Sanatate au concluzionat ca nivelul calitatii hranei in
spitale a crescut simtitor. „Din alocatia zilnica de hrana acordata
bolnavilor se pot asigura meniuri variate in spitalele din judet, dar
e loc si de mai bine. Sigur ca ar fi de dorit ca valoarea alocatiei sa
creasca, dar si din fondurile acordate acum, gospodarite cum
trebuie, se poate asigura o hrana buna bolnavilor”, a precizat
directorul Stoica. (Claudiu TANASESCU)

Comentarii