Embargo

luni, 13 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Embargo

Societatea Nationala de Petrol "Petrom" SA a cerut oficial Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare oprirea de la tranzactionare a actiunilor societatilor care au intrat in componenta sa, adica actiunile rafinariilor "Petrobrazi", "Arpechim" si a societatilor de distributie Peco, printre care se numara si Peco Bacau SA. Demersul SNP a fost motivat prin faptul ca respectivele societati nu mai au personalitate juridica, iar actiunile lor sint speculate pe pietele de capital. In plus, SNP doreste transformarea actiunilor societatilor vizate in actiuni proprii.
Directorul general al Peco Bacau nu vede sensul unei astfel de masuri
Cererea SNP a stirnit deja reactii din partea celor vizati. In opinia directorului general al Peco Bacau SA, ing. Radu Buzoianu, decizia SNP nu este corecta: "Procesul de integrare in SNP este in derulare, deci pina una-alta noi nu ne-am pierdut personalitatea juridica. Daca s-a dat liber la tranzactionarea actiunilor noastre, este dreptul oamenilor sa le pastreze, sa le vinda sau sa le cumpere. Nu vad de ce trebuie ca SNP sa decida soarta actiunilor" . Argumentele aduse in sprijinul afirmatiilor sale sint cit se poate de solide. Peco Bacau are un numar foarte mare de actionari rezultati din Programul de Privatizare in Masa – peste 18.000 – datorita unei suprasubscrieri masive. Din aceasta cauza, un certificat de actionar la Peco are doar 67-70 de actiuni. Motivul este usor de inteles: la momentul subscrierii cuponului nominativ de proprietate oamenii au considerat firma rentabila si atunci, si in viitor. Deci decizia lor a fost luata exclusiv in privinta firmei Peco Bacau, iar SNP nu exista. Greu de crezut ca SNP poate garanta ceva asemanator asupra actiunilor sale, avind in vedere ca performantele economice ale societatilor componente sint foarte diferite. Este real faptul ca micii actionari nu pot influenta prin vot deciziile actionarului majoritar, FPS – care detine in continuare 51% din actiunile firmei – dar ar trebui consultati macar in situatia unei schimbari atit de importante si nu sa se vina cu o hotarire "de sus".
Transformarea actiunilor Peco in actiuni SNP va lua ceva timp
Directorul de tranzactii al societatii de valori mobiliare Trend – Bacau, Marian Cioinea, ne-a explicat ca transformarea actiunilor firmelor care au intrat in SNP in actiuni proprii ale acesteia dureaza foarte mult. Suspendarea de la tranzactionare este doar primul pas, care in acest moment este inca de competenta Adunarilor Generale. Fapt care n-ar constitui un impediment, pentru ca in toate societatile vizate statul este actionar majoritar. Daca se decide suspendarea, urmatoarea etapa este contabilizarea actiunilor rezultate din PPM, dupa care ar trebui realizata conversia. Aici apar insa alte probleme. Firmele care au intrat in SNP sint tranzactionate la Bursa sau pe piata extrabursiera. Actiunile lor au valori nominale diferite – fie 25.000 lei/actiune, fie 1.000 lei – ca sa nu mai vorbim de valorile de piata, care difera masiv de la o firma la alta. Chiar daca nu se ia in considerare decit valoarea nominala – ceea ce nu este corect – tot trebuie operata o uniformizare a acesteia. Din experienta de pina acum, modificarea valorii nominale a actiunilor sau reglarile de capital social au durat si luni de zile, ca in cazul Diana Forest Bacau, timp in care tranzactiile au fost suspendate. Si daca SNP prefera un regim de societate inchisa, actiunile sale nu mai pot fi tranzactionate liber pe pietele de capital, ceea ce ar reprezenta o alta schimbare majora la care micii actionari nu au dreptul de alegere.
Pe moment, CNVM si-a declinat competenta in cazul cererii Societatii Nationale a Petrolului. Ea nu poate lua singura astfel de decizii, ci doar in urma unei hotariri a AGA. Este cert ca Guvernul a ignorat aceste probleme cind a emis actul normativ prin care s-a infiintat SNP. Si tot el trebuie sa le descurce. (Gabriela PASCU)

Comentarii