Pensionarii de boala trebuie sa-si plateasca spitalizarea

duminică, 30 martie 2003, 23:00
3 MIN
 Pensionarii de boala trebuie sa-si plateasca spitalizarea

Bacauanii pensionati pe caz de boala trebuie sa se prezinte periodic in fata comisiilor de expertiza ca sa probeze ca bolile pentru care au iesit din cimpul muncii persista. In fata doctorilor ei trebuie sa se prezinte cu analizele medicale. Ca sa nu piarda vremea pe la usile cabinetelor medicale, cei mai multi prefera sa stea internati citeva zile. Ocuparea unor paturi de spital pentru cazuri nejustificate a devenit, astfel, o moda care costa unitatea medicala destul de mult. Daca pentru unele afectiuni medicale internarea inaintea controlului comsiei de expertiza nu este obligatorie si nici justificata, pentru anumite boli pensionarii trebuie sa stea musai in spital. Este cazul celor care sufera de boli psihice. „In aceasta specialitate nu avem analize de laborator care sa indice respectiva boala. Pe acest considerent, comisia de expertiza le cere bolnavilor psihic pensionati dovada internarii pentru un anumit numar de zile. Obligati de aceasta prevedere, trebuie sa aglomeram sectia cu bolnavi care nu au nevoie de spitalizare si care de multe ori ocupa paturile altor bolnavi pentru care spitalizarea chiar este necesara”, este de parere medicul Carmen Covrig, sefa sectiei Psihiatrie din Spitalul Judetean. Este drept ca in astfel de situatii, bolnavii nu consuma din medicamentele spitalului, dar toate celelalte cheltuieli de cazare si masa sint suportate tot din fondurile unitatii medicale, iar, la sfirsit de an, suma consumata pentru pensionari este destul de consistenta.
Ca sa puna capat internarilor de acest gen, pe care cei mai multi pensionari le fac cu acordul cadrelor medicale, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) din Bacau au luat recent o masura. „Am inaintat zilele trecute o adresa Casei de Pensii prin care atentionam ca internarile de care au nevoie pensionarii pe caz de boala pentru reverificarea dosarului ar trebui suportate din banii acestei institutii. Acesti bolnavi stau gratuit in spitale de acuti de fiecare data cind trebuie sa fie reexaminati, dar ei sint cazuri cronice care ori nu se mai vindeca, ori se amelioreaza dupa foarte mult timp. In mod normal, pentru aceasta categorie de bolnavi ar trebui sa existe spitalele medico-sociale, care nu sint finantate de la fondul asigurarilor de sanatate, ci din fondurile Ministerului Muncii”, ne-a declarat doctorul Marin Bustuc, director adjunct al DSP.
In aceeasi adresa se mai spune ca toate investigatiile si analizele necesare periodic pensionarilor pe caz de boala pot fi efectuate la cabinetele din policlinica, iar internarile sa se faca numai in situatii foarte grave si pe deplin justificate.
Conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) din Bacau a luat act de comunicarea DSP Bacau. Situatia a creat vilva la nivelul ministerului de resort, motiv pentru care conducerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale a dispus o instruire a directorilor Caselor de Pensii pe probleme de expertiza medicala. „Noi am primit adresa DSP, dar asteptam sa vedem ce indicatii primim de la Bucuresti in acest sens. Asupra achitarii noastre a perioadelor de spitalizare pentru pensionarii de invaliditate nu exista nici o reglementare legala in acest sens”, ne-a declarat Sergiu Huidici, director general adjunct la CJP Bacau.
In judetul nostru sint 22.269 de pensionari de invaliditate, de stat si agricultori. Dintre acestia, 1.041 au gradul I de invaliditate, 12.497 gradul II si 8.731 de pensionari au gradul III de invaliditate. Cind se prezinta in fata comisiilor de expertiza medicala, cei care s-au pensionat pe caz de boala trebuie sa prezinte acte medicale din sase in sase luni, sau odata pe an, in functie de gravitatea bolii lor. Aceste persoane sint asigurate la sanatate prin efectul legii, iar Casa de Pensii n-are de gind sa dea nici un ban pentru cit vor sta ei internati. (C. DUTA, Cl. TANASESCU)

Comentarii