Porcul de Craciun costa 4 milioane de lei

vineri, 01 decembrie 2000, 00:00
1 MIN
 Porcul de Craciun costa 4 milioane de lei

Mari sau mici, de lapte sau cu slanina de o palma pe ei, porcii s-au scumpit de-a valma in oboarele bacauane. De Craciun, cei care se vor incumeta sa-si cumpere porc gata crescut vor trebui sa scoata din buzunar nu mai putin de 4 milioane de lei, daca animalul are mai mult de 100 de kilograme sau 3,5 milioane de lei daca acesta nu depaseste suta de kilograme. Amatorii de purcel in lapte trebuie sa stie ca un godacel, care s-ar face numai bun de Craciun, costa acum citeva sute de mii de lei, iar un kilogram de porc in viu a ajuns la Bacau la 35.000 de lei. Scumpirea nu se datoreaza doar apropierii Craciunului. In oboarele bacauane s-au scumpit si vacile si celealte animale din batatura unui gospodar. Astfel, vacile au ajuns la 6 – 6,5 milioane de lei bucata, iar oi nu au mai aparut la vinzare.
S-au scumpit si produsele vegetale. Griul, de exemplu, costa 3.000 – 4.000 kg si nu se prea gaseste, porumbul este 3.200 – 3.500, dar si 4.000 de lei kg, floarea soarelui 10.000 de lei kg, fasolea 25.000 de lei, varza 1.000 – 1.500 de lei kg, 3.000 pina la 10.000 de lei merele, in functie de calitate si soi, 6.000 – 7.000 de lei laptele de vaca, 2.500 – 3.000 de lei oul, 40.000 – 50.000 de lei mierea de albine, 8.000 de lei ceapa si 2.000 – 2.200 dar si 2.500 – 3.000 de lei cartofii. Cartofii nu s-au mai scumpit de circa de trei ani, insa fasolea bate anul acesta toate recordurile de pret, criza de fasole fiind astfel resimtita. (Petru DONE)

Comentarii