Potop de gheata

miercuri, 08 august 2001, 23:00
3 MIN
 Potop de gheata

Intr-un rastimp de numai citeva zeci de minute, mii de locuinte au fost bombardate cu proiectile de gheata care au atins diametre de pina la patru centimetri, ceea ce nu s-a mai vazut de foarte mult timp pe la noi. Unde au intilnit acoperisri mai slabe, precum cele din tigla sau carton asflatat, bucatile de gheata aproape ca au intrat pina in locuinte sau au distrus tavanele incaperilor. Ca de obicei, nu au scapat nici culturile agricole, care au fost distruse total sau in proportii insemnate pe sute si sute de hectare.
Ploile torentiale au inceput in jurul orelor 17.30 si au maturat in special bazinul Tazlaului. In fiecare localitate nu a ploua mult timp, dar cantitatile de apa au fost deosebit de mari. Asa s-a intimplat la Scorteni, unde in numai 20 de minute s-au inregistrat 19 litri pe metrul patrat, iar grindina a avut pina la doi centimetri diametru, la Solont, unde au cazut 33 de litri pe metrul patrat intr-o ora si jumatate, iar grindina a avut pina la patru centimetri diametru, la Ardeoani, unde au fost 23 de litri pe metrul patrat intr-o ora, dar nu a cazut grindina, sau la Tirgu Ocna, unde in jumatate de ora au cazut 33 de litri pe metrul patrat, iar grindina a fost de mici dimensiuni.
Cele mai mari distrugeri se pare ca au fost la Balcani, unde peste 300 de case au ramas fara acoperisuri in proportie de pina la 60%, iar zece hectare de gradini au fost compromise. In sase localitati din comuna Pirjol, autoritatile locale au numarat alte 200 de case cu acoperisuri distruse, dar au mai constatat ca si 400 de hectare de culturi agricole fusesera grav afectate, cum s-a intimplat si cu zece hectare de livezi si vita-de-vie.
Un adevarat prapad a fost si la Solont, unde grindina cit oul de gaina a distrus acoperisurile de la 100 de case si a facut ferfenita porumbul si alte culturi de pe circa 50 de hectare. Tot la Solont a avut de suferit si gradinita, care a ramas fara acoperis si geamuri in urma caderii de grindina. De asemenea, la Strugari au fost gaurite acoperisurile de pe o suta de case, iar 300 de hectare de culturi au fost afectate in proportie de pina la 40%. Tot aici, au fost deteriorare drumuri comunale in lungime de 20 de kilometri, din cauza trecerii torentilor.
In alte doua localitati din Scorteni au fost numarate 22 de case ramase fara acoperisuri, 90 de hectare de culturi afectate, dar cu sanse de refacere, precum si zece hectare de gradini de legume distruse in totalitate. Nici Slanic Moldova nu a scapat de furia naturii, care pentru a patra oara in ultimele trei saptamini a format torenti care s-au revarsat de pe pantele din jur. De aceasta data, torentii au ocolit insa gospodariile oamenilor si nici nu au mai lasat urme pe drumul spre Tirgu Ocna, astfel ca nu au existat pagube.
De mentionat insa ca toate acestea sint date raportate ieri dimineata de catre comisiile locale de aparare impotriva dezastrelor. Prefectul a convocat ieri dimineata si Comisia Judeteana de Aparare, ai carei reprezentanti s-au aflat ieri in zonele afectate de grindina. Acestia au efectuat inventarierea exacta a tuturor pagubelor si, conform directorului Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau, Ionita Maftei, urmeaza sa fie evaluate posibilitatile care familiile afectate sa primeasca ajutoare. Cel mai probil, ajutoare in bani sau in materiale de constructii vor fi acordate tuturor familiilor ale caror locuinte au avut de suferit. De asemenea, despagubiri vor fi acordate si pentru culturile distruse, dar numai in cazul in care acestea erau asigurate.
Specialistii considera ca violentele fenomene meteo au fost generate de schimbarea brusca a fronturilor atmosferice, adica de valul de aer mai rece care i-a urmat caniculei din ultimele zile. Prognozele arata ca temperaturile vor creste din nou, dar vremea va fi in continuare instabila, fiind de asteptat precipitatii pe zone restrinse. (O.P.)

Comentarii