Prefectul

luni, 20 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Prefectul

Protestul filialei judetene a Partidului Alternativa Romaniei fata de modul in care seful directiei sanitare judetene, dr. Constantin Petraru, aplica reforma sanitara, publicat ieri de coridianul nostru, nu a ramas fara replici. Din declaratia data tot ieri, in contrareplica, de dr. Petraru, o fraza ne-a retinut atentia in mod special: "Asa zisa mea lipsa de viziune strategica nu este altceva decit strategia Conventiei, avizata si de prefect".
Prefectul Bacaului, Ioan Silviu Lefter, a confirmat ca este la curent cu ceea ce se intimpla la aceasta ora in sanatatea bacauana. El ne-a declarat: "Strategia de care vorbeste directorul directiei, dr. Petraru, este strategia propusa de Ministerul Sanatatii de reorganizare a sistemului sanitar. Consider ca dr. Petraru n-a facut altceva decit sa puna in aplicare aceasta strategie a ministerului si nici n-avea voie sa faca altfel. Cit priveste pe ceilalti doctori care protesteaza, e firesc ca intr-o societate democratica sa existe opinii contrare. In privinta dispensarelor mutate, realitatea este ca la nivel de municipiu nu exista spatii pentru sanatate" .
Reactiile corpului medical in legatura cu acuzatiile aduse directorului Directiei Sanitare pot fi considerate ezitante sau duplicitare. Unul dintre medicii solicitati ne-a declarat, duminica seara, urmatoarele: "Ceea ce se intimpla acum la nivelul directiei nu este reforma, ci doar jocuri de interese. Nu acestea sint lucrurile care erau prioritare, altele sint urgentele din sanatate. De pilda exista multe zone in care dai cu tunul si nu gasesti un medic pe zeci de kilometri patrati . Actuala conducere a directiei nu poate rezolva problemele majore pentru ca ii lipseste autoritatea din punctul de vedere al competentei profesionale" . Acelasi medic, o zi mai tirziu, s-a speriat de ceea ce spusese si si-a retras prima declaratie, inlocuind-o cu urmatoarea: "Ceea ce face dr. Petraru este conform cu cerintele Ministerului Sanatatii" .
Un alt medic din Bacau a venit ieri din proprie initiativa la redactia noastra si ne-a inminat o declaratie scrisa de mina din care reiese: "Directia Sanitara incearca sa introduca ceva in adevarata restructurare si reforma. Cred ca 50% dintre medici nu vor reforma pentru ca le este teama sa-si asume responsabilitatea serviciului medical. Dr. Petraru are greselile lui, dar reforma trebuie sa fie facuta, oricit de dureroasa ar fi" .     Interesant e insa ce ne-a destainuit dupa momentul oficial al inminarii comunicatului, "dar intre patru ochi, fara sa scrieti" : "Este adevarat ca dr. Petraru nu da dovada de transparenta si-i pune pe oameni in fata faptului implinit. Se stie ca dr. Petraru si altii care au trecut prin directie si-au adjudecat fara concurs niste posturi pe specialitatea lor doar datorita faptului ca lucreaza in administratia serviciilor de sanatate, pentru ca legea permite. Este firesc ca el si altii care lucreaza in directie sa nu aiba autoritate in fata doctorilor cu renume din cauza ca au niste privilegii datorita functiilor pe care le detin".
Am alaturat si opiniile altor doctori implicati in politica, mai exact a celor din Conventia Democrata, din care fac parte si PNTCD, partidul al carui membru este dr. Petraru, si PAR, care-l incrimineaza.
De la Partidul Ecologist Roman, dr. Carmen Mirtz, membru in Biroul Executiv Central, il sustine pe dr. Petraru: "Modificarile de structura sint necesare, iar disfunctionalitatile sint inerente si pasagere. Scopul Directiei Sanitare este nobil, concret si responsabil. Il apreciez pe domnul Petraru drept un coleg politicos si nicidecum rau intentionat" .
Din partea Partidului Democrat, medicul specialist Valeriu Corocea considera ca reforma trebuia sa inceapa cu formarea medicilor: "Ea se face tot cu cadrele vechi, in baza aceluiasi spirit de consolidare a scaunelor. Reforma nu se poate face cu armata nepregatita. Masurile luate acum vor muri inainte de a se naste. Atit timp cit medicina va fi politizata, vom chema politicianul, si nu doctorul la capatul bolnavului ".
Insa cea mai mare parte a medicilor pe care i-am contactat au refuzat categoric sa-si exprime vreo pozitie. Simptomatica ramine, totusi, discrepanta dintre declaratiile pe care unii doctori le fac oficial si cele din discutiile particulare. (Simona POPA).
top Local News    

Comentarii