Rafo a obtinut reesalonarea datoriei catre Glencore

vineri, 25 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Rafo a obtinut reesalonarea datoriei catre Glencore

Salariatii societatii Rafo Onesti au fost informati joi, 25 mai, de liderii sindicatului Rafinorul ca privatizarea rafinariei are toate garantiile necesare si ca a devenit un proces suta la suta sigur. Ion Marian, presedintele sindicatului a declarat ca procesul are inclusiv sprijinul politic necesar si promis inca de la inceput de Guvern, iar de luni, 28 mai, se asteapta si anuntul de privatizare pentru Rafo dat de Autoritatea pentru Privatizare – APAPS. Ion Marian nu a facut nici o referire la posibilii investitori care ar putea veni la Rafo, dar in aceeasi zi de joi, la Chisinau, odata cu numirea oficiala a noului ambasador al Romaniei in aceasta tara, ministrul de externe moldovean a declarat ca Republica Moldova este total interesata sa cumpere pachetul de actiuni APAPS de la Rafo Onesti. Singura mare problema care se pune – a mai precizat oficialul moldovean – este datoria imensa pe care societatea o are catre statul roman sau catre terti si care se ridica la 300 de milioane de dolari.
Glencore a acceptat 18 luni pentru reesalonarea datoriei
O parte din datoriile Rafo, mai exact un sfert, este catre firmele Glencore si Masefield, pentru care acestea au obtinut in instanta o hotarire de executare. Recuperarea banilor se va face, insa, in circa 18 luni, pentru ca firma Glencore a acceptat sa-i acorde rafinariei onestene sansa reesalonarii datoriei. Acest gest va atirna, deci, greu in balanta privatizarii, in sens pozitiv.
"Privatizarea atit de asteptata de noi toti – a spus liderul sindicatului, Ion Marian – este acum posibila mai mult ca oricind si ea se leaga si cu eforturile care s-au facut pentru repornirea instalatiilor rafinariei, dupa pauza prelungita de peste doi ani la care societatea a fost obligata. Toti salariatii inteleg situatia in care ne aflam si toti s-au angajat sa participe cu toate fortele la repornirea instalatiilor si la realizarea contractelor de procesare pe care le asteptam".
Rafinaria din Onesti a repornit primele instalatii cu rezervele de petrol din stoc si pentru procesarea unor subproduse de rafinarie. La inceputul lunii iunie este asteptat si primul vas cu tiei, din derularea unui contract deja semnat la Rafo, tot in cursul zilei de joi, pentru aprovizionare cu materie prima pe o perioada de timp nedeterminata. Administratia rafinariei nu este insa foarte sigura pe aceasta varianta de aprovizionare.
Rafo Onesti a fost oprita in februartie 1999, pe motivul reducerii cantitatii de petrol procesat in Romania, a restringerii pietelor interne si a scumpirii petrolului pe piata externa. Sindicatul Rafinorul si salariatii au facut mari presiuni in cei doi ani de nefunctionare a instalatiilor, toate soldate insa cu esec. In final, toate negocierile pentru repornirea rafinariei s-au lovit de aceeasi mare problema: aprovizionarea cu titei si finantarea acesteia. Rafo are nevoie de circa 50 de milioane de dolari pentru a reporni, la capacitate. Rafinaria poate prelucra 3,6 milioane de tone de titei pe an si are nevoie de circa 200.000 de tone de petrol in fiecare luna pentru a functiona la pragul de minima rentabilitate. Societatea are mari datorii catre stat si catre partenerii de afaceri, aproape 4.000 de miliarde de lei, dar si pierderi imense, de peste 3.000 de miliarde de lei datorate nefunctionarii. In prezent, echipa de conducere de la Rafo spune ca poate avea si piata de desfacere, in Moldova, in Transilvania de Nord, in Ucraina si in Republica Moldova. (Petru DONE)

Comentarii