Rafo a reluat negocierile cu Glencore

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Rafo a reluat negocierile cu Glencore

Directorul general al rafinariei Onesti, Toader Gaureanu, s-a intilnit ieri, 19 septembrie, pentru a doua oara in ultimele zile cu reprezentantii firmei elvetiene Glencore International AG. Acestia au venit la Bucuresti dupa foarte multa vreme si i-au urmat, astfel, pe reprezentantii celei de a doua firme straine partenera cu Rafo, Masefield. "Glencore a adus acum citeva zile un vapor de titei pentru SNP Petrom – a precizat Gaureanu. Avem speranta ca acelasi lucru se va intimpla si cu Rafo cit de curind. Preturile se mentin insa ridicate si impiedica o decizie mai rapida atit din partea noastra cit si din partea furnizorilor de petrol". Din luna octombrie, se asteapta ca Glencore sa fie pentru Rafo principalul finantator in aprovizionarea cu titei.
Cine este Glencore
Glencore International AG este o companie privata cu o activitate extrem de complexa si un mare numar de filiale in toata lumea. In sfera ei de interes se inscrie si domeniul petrolului – exploatare si rafinare, precum si comercializarea produselor petroliere. Compania ofera inclusiv finantare. Cifra ei de afaceri in 1999 a fost de 35 miliarde de dolari, la un capital social de 9,4 miliarde de dolari, iar profitul obtinut anul trecut a fost de 1,7 miliarde de dolari. Glencore are relatii comerciale cu mari firme din Romania, ca Sidex si Alro Slatina, si este finantator pentru societati precum SNP Petrom, Metanef, Grivco etc.
Glencore a fost infiintata in Elvetia de Mark Rich, o persoana despre care unele surse spun ca este extrem de controversata. El a fost condamnat de justitia SUA la nu mai putin de 325 de ani de inchisoare. Rich s-a retras ulterior din Glencore, dar a continuat sa o conduca din umbra. In 1996, el si-a infiintat o noua societate, Mark Rich & Company Investment, ale carei retele au ajuns pina in Rusia, Azerbaidjan, Romania si Bulgaria, fiind acuzat chiar de rusi de coruptie masiva si export ilegal de materii prime. Rich a fost implicat inclusiv in procesul de privatizare a rafinariei Petromidia, in perioada 1989 – 1993.
Glencore a fost si ea interesata de Petromidia, alaturi de Daewoo si Petromidia USA. Daca insa Daewoo s-a retras din competitie, Glencore a pornit licitatia la un pret sub 200.000 de lei pe actiune, adica sub cererea FPS, facilitind astfel obtinerea unui pret cit mai mic pentru Petromidia USA. Concernul elvetian isi dorea Petromidia, dar a licitat sub pretul cerut de FPS prin caietul de sarcini, riscind sa iasa prematur din competitie. Chestie care s-a si intimplat, iar Petromidia USA si-a adjudecat rafinaria la circa 432 milioane de dolari. (Petru DONE)

Comentarii