Schimb de pumni intre turci si romani la Bere Lichior Margineni

sâmbătă, 24 mai 2003, 23:00
5 MIN
 Schimb de pumni intre turci si romani la Bere Lichior Margineni

Un conflict de munca declansat spontan la fabrica Bere Lichior Margineni a declansat o incaierare intre unul dintre angajatii turci si salariatii romani. Fitilul s-a aprins in momentul in care oamenii au fost anuntati ca vor pleca in somaj de la 5 iunie. Angajatii fabricii au lasat balta lucrul si i-au cerut socoteala reprezentantului actionarului majoritar, Murat Cokmez. La un moment dat, unul dintre turci, Ibrahim Sahin – despre care romanii stiu ca este seful compartiemntului de aprovizionare si import-export – a vrut sa iasa cu un Daewoo pe poarta. Romanii i-au strigat sa lase masina, ca „e a fabricii”. Turcul a oprit Matiz-ul si l-a izbit cu portiera pe unul dintre angajati, Ioan Popa. Mai mult, a sarit la roman sa-l bata si le striga oamenilor: „Cine sa va conduca, ba? Noi, ba, ca voi nu stiti”. N-a lipsit mult ca si altii sa se implice in conflict. Doar prezenta lui Murat Cokmez – care si-a tinut angajatul -, a paznicilor si urma de singe rece a unora dintre romani a facut ca lucrurile sa se rezume doar la citeva lovituri. Mai tirziu, la fata locului si-a facut aparitia si politia, anuntata de Ibrahim Sahin ca „este sechestrat in masina”. Ceea ce nu era real, dar, intr-adevar, i se spusese sa-si vada de treaba si sa iasa din unitate, ca oamenii sint furiosi. „Reactia oamenilor este de inteles – a spus reprezentantul firmei Nicoren. Sint nervosi, pentru ca abia au aflat ca vor ramine fara locuri de munca, iar omul nostru trebuia sa fie mai calm”.
Angajatii fabricii au aflat ca mai au locuri de munca doar doua saptamini
Conflictul dintre patronii turci de la Bere Lichior Margineni si angajatii romani nu este nou. El mocneste de multa vreme si a tot izbucnit in rastimpuri. Ieri, oamenii au aflat ca de pe 5 iunie trebuie sa plece in somaj. Toti au lasat balta lucrul si i-au cerut cont lui Murat Cokmez, reprezentantul firmei Nicoren LLC, care este – cel putin scriptic – actionarul majoritar. Omul a incercat sa le explice ca nu depinde totul numai de el, dar spiritele s-au aprins in fata atitudinii sfidatoare a conationalului sau. Dupa incidentul cu angajatul turc, oamenii l-au urmat si au declarat ca vor sa obtina un raspuns. Discutiile din biroul directorului general Sergiu Serban au pus lucrurile la punct doar intr-o anume masura, pentru ca solutiile de redresare a fabricii depind de mai multi factori.
Datoriile uriase au tras inapoi unitatea
Practic, pe 5 iunie se termina berea aflata pe stoc, iar unitatea nu mai are autorizarea sa proceseze alcool. Datoriile uriase acumulate dupa privatizarea dubioasa din 1998 – aproximativ 730 de miliarde de lei, din care peste 600 de miliarde de lei la bugetul statului – au facut ca Ministerul Finantelor sa nu mai prelungeasca autorizatiile de functionare si i-au ridicat licenta. Culmea, ca urmare a unei sentinte judecatoresti obtinuta de un obscur SRL din Buhusi, a fost declansata procedura de reoganizare judiciara, cu numirea unui administrator judiciar, in persoana avocatului Viorel Agapie. Unitatea a avut pina acum doar permisiunea de a imbutelia berea aflata pe stoc, dar aceasta se termina. Cind au aflat ca de pe 5 iunie intra in somaj, cei 180 de angajati ramasi in fabrica – dintr-un total de 947, disponibilizati in mai multe valuri – au cerut socoteala. „Muncesc aici de 16 ani – a strigat Mirela Miculescu. Asta am vrut sa fac si fabrica asta avea renume. Pina si in Vrancea era dorita berea Margineni. De cinci ani ea este distrusa sistematic, iar noi nu vrem asta”. Ceilalti au sustinut-o, aducind argumente legate de starea de lucruri din fabrica. Ei au spus ca numai chiria apartamentul in care sta Serhat Eron – administratorul firmei bacauane, care lipsea ieri – este de 200 de dolari, la care se adauga telefoanele, antena satelit si alte cheltuieli suportate de Bere Lichior. „Ei au huzurit, iar noi am fost terorizati, dati afara doar pentru ca aveam nevoie de concediu medical, am fost amenintati cu arma de fostul sef al pazei, Ali Kaplan, am stat in frig pentru ca ni s-a taiat caldura si cite altele”, strigau angajatii adunati la director. Lor li s-au taiat toate sporurile si au ramas la salarii de 2-3 milioane, in ciuda unor ani buni de munca acolo. Somajul a fost picatura care a umplut paharul.
Directorul actual de la Bere Lichior Margineni a spus ca „am ajuns aici din cauza unui management mai mult decit defectuos. Totul a plecat de la privatizare, de cind am fost ba ai fimei Akmaya, ba a celor de la Altum Maya. Nu mai spun inca o data ce sume cheltuiam pentru sediul ultracentral din Bucuresti, apartamente, secretare, bodyguarzi si altele (cheltuielile erau de circa 10.000 de dolari pe luna -n.r.). Noi incercam sa gasim o solutie. Vrem sa putem procesa alcoolul din tancuri, lichiorurile, maltul si celelalte, numai sa fim lasati”. Maltul a inceput deja sa fie infestat cu gargarite, ceea ce poate duce la pierderi. Alcoolul din tancuri este deja o bomba cu declansare intirziata. Directorul Serban a dat citeva posibile solutii. Primul lucru care si-al doreste este continuarea activitatii, ca macar o parte din datoriile catre buget sa fie platite. Dupa aprecierea lui, procesarea alcoolului si celorlalte produse din stoc ar aduce cam 350 de miliarde de lei, ceea ce ar fi un argument in favoarea seriozitatii firmei. Daca nu, exista posibilitatea de a ataca decizia Finantelor in contencios. „Legea ne-ar permite sa functionam”, spune seful de la Bere Lichior. Aici, insa, decizia apartine ministerului de resort. Oricum, conducerea Bere Lichior Margineni va face un plan de reorganizare a activitatii, reclamat de procedura judiciara.
PAS-ul ar vrea pachetul de actiuni promis de turci in 1998
Oamenii din fabrica ar vrea reactivarea unui protocol intre primul actionar majoritar turc, Akmaya, si PAS-ul firmei. Protocolul prevede cesionarea actiunilor cumparate de la FPS catre PAS, in schimbul fabricii de drojdie si a altor utilaje. Hirtia in discutie nu a fost insa ratificata in AGA, motiv pentru care nu si-a produs niciodata efectele. Angajatii spun ca in acest fel ar capata ei controlul asupra unitatii si ar pune-o ei pe picioare. Ieri, acest lucru a fost cerut in mod oficial, printr-o minuta incheiata intre actuala conducere si reprezentantul Nicoren. Murat Cokmez a spus, insa, clar ca el semneaza hirtia doar in sensul ca a luat la cunostinta de doleanta romanilor. Decizia apartine insa patronilor turci. Nici macar Serhat Eron, administratorul care lipsea ieri din unitate, nu poate lua o astfel de decizie. Ramine de vazut ce se va decide, dar este greu de crezut ca turcii renunta la Bere Lichior Margineni. (Gabriela PASCU)

Comentarii