Seceta isi arata din nou coltii

marți, 07 august 2001, 23:00
3 MIN
 Seceta isi arata din nou coltii

Masuratorile efectuate de agrometeorologi arata ca, pe zone intinse mai ales din sudul judetului, a inceput sa se resimta din nou lipsa apei din sol, ceea ar putea afecta grav culturile agricole in lipsa irigatiilor. La sfirsitul lunii iulie, rezervele de umiditate din stratul de sol cuprins intre 0 si 100 de centimetri erau chiar deosebit de scazute, iar pe alocuri, in culturile neirigate de porumb erau intre 300-800 mc/hectar, adica aproape de seceta pedologica, atunci cind plantele incep sa se ofileasca. In august, pe ansamblu, regimul termic mediu diurn al aerului va fi usor peste valorile normale cu unu pina la patru grade, iar regimul pluviometric va in general normal. Precipitatiile ce se intrevad vor avea caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si izolat de caderi de grindina, in special in cea de-a doua decada a lunii.
In aceste conditii, arealele cu deficit de apa din zonele estice se vor extinde, comparativ cu cele din luna iulie. Specilistii considera ca in zonele neirigate, in conditiile in care si resursele de apa din sol sint mici, ofilirea plantelor va fi persistenta si ireversibila, ceea ce ar putea compromite culturile pe mari suprafete.
De mentionat ca solul are deficit de apa inca de pe urma secetei de anul trecut, una dintre cele mai accentuate din ultimele decenii. Masuratorile de la inceputul verii aratau ca in stratul arabil din zona Bacaului exista de cinci ori mai putina apa decit ar fi necesar plantelor pentru o dezvoltare normala. Mai exact, masuratorile au aratat ca, pina la o adincime de 20 de centimetri, pamintul are circa 100 de metri cubi de apa la hectar, in timp ce normalul ar fi de 500 de metri cubi de apa la hectar. Deficitul de apa s-a resimtit insa si pina la adincimi mai mari, de pina la un metru, unde rezervele erau de 900 mc/hectar, de aproape doua ori mai putin decit necesarul. Ploile abundente din lunile iunie si prima jumatate a lunii iulie reusisera sa atenueze uscaciunea, iar la un moment dat s-a considerat chiar ca seceta meteorologica luase sfirsit. Mai mult decit atit, ploile torentiale reusisera sa aduca in anumite zone din sudul judetului chiar un excedent de apa de pina la doua ori mai mare decit necesarul. Cum ploile au scazut cantitativ, iar temperaturile au fost caniculare, solul a inceput din nou sa duca lipsa de apa. Situatia este resimtita in tot sudul Moldovei, care este de altfel si cea mai afectata zona a tarii de pe urma secetei prelungite de anul trecut. Pentru ca deficitul de apa sa fie acoperit macar in stratul arabil, ar trebui sa cada precipitatii care sa insumeze cel putin 300-400 metri cubi de apa la hectar, sau, altfel spus, ar trebui sa ploua citeva saptamini in continuu.
Spre deosebire totusi de anul trecut, situatia este mult mai buna la suprafata, unde lacurile de acumulare sint umplute la un grad multumitor de pe urma ploilor din iunie si iulie. Asa se intimpla si cu lacul de la Poiana Uzului, care alimenteaza cu apa mai multe orase printre care si Bacaul. Daca anul trecut lacul ajunsese sa fie plin la numai o cincime din capacitate, iar previziunile privind alimentarea populatiei erau nu tocmai imbucuratoare, anul acesta nu se mai pune problema ca lacul sa nu asigure necesarul de apa al orasenilor si al industriei. (O.P.)

Comentarii