Subventiile neincasate scumpesc laptele

duminică, 03 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Subventiile neincasate scumpesc laptele

Prima acordata producatorilor de lapte nu a ajuns inca la destinatari. Statul a promis producatorilor 500 de lei la litrul de lapte predat fabricilor de prelucrare, in conditiile in care si ei vor mentine pretul la nivelul de 2.500 de lei litrul. Banii vor ajunge numai la cei care depun la Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie documentatia ceruta, insa pina acum la producatori nu a ajuns nimic. Numai in judetul Bacau – spune directorul general al Directiei pentru Agricultura Bacau, Gheorghe Esanu – au fost depuse documentatii pentru circa 1,5 miliarde de lei. Ministerul Agriculturii a dat insa asigurari ca banii au fost trimisi prin posta, insa aceasta ii aduce la destinatari numai dupa 10 – 20 de zile.
In lipsa banilor, producatorii au amenintat ca vor scumpi laptele si produsele din lapte cu circa 20%. In toata tara primele de lapte reprezinta 200 de miliarde de lei, din care Ministerul Agriculturii a trimis in teritoriu numai 39 de miliarde de lei, iar in aceasta saptamina vor mai veni inca 13 miliarde de lei.
Pentru a incasa prima de lapte, producatorii trebuie sa depuna o cerere, insotita de adeverinta de la cei care proceseaza laptele si de copia de pe avizul de insotire a marfii. Banii vin de la Buget, prin intermediul Ministerului Agriculturii, care livreaza sumele cuvenite Directiei Agricole, pe baza centralizarilor facute de aceasta.
In judetul Bacau, la cei mai importanti doi procesatori de lapte, societatile Prolabac si Agribac, aduc lapte circa 3.000 de producatori – in primul caz – si circa 500 – 600 in cel de al doilea. Pentru prima data in acest an, prima pentru lapte este acordata si producatorilor care au propriile instalatii de procesare a laptelui. Specialistii spun insa ca prima este oricum insuficienta, vizavi de situatia economica generala, iar birocratia pentru acordarea ei este oricum mai mare si mai scumpa. (Petru DONE)

Comentarii