Un ortac mort in mina Vulcan a fost inmormintat ieri la Lespezi

joi, 09 august 2001, 23:00
4 MIN
 Un ortac mort in mina Vulcan a fost inmormintat ieri la Lespezi

Familia Olaru este de loc din Lespezi, dar de foarte multi ani a luat calea Vaii Jiului. Pe vremea lui Ceausescu, acolos e cistigau bani frumosi din minerit. Toti barbatii familiei au devenit mineri si s-au stabilit in Valea Jiuluiau. S-au casatorit acolo. Au facut copii. S-au gindit ca vor mai reveni prin partile Bacaului doar asa, in vreun concediu. Ieri s-au intors. Nu pentru a-i vizita pe cei ramasi acasa, ci pentru a-l inhuma in locurile de bastina pe Ianus, unul dintre cei 14 mineri care si-a pierdut viata in mod tragic, la aproape patru sute de metri sub pamint, in explozia care s-a produs marti dimineata la Mina Vulcan.
Tragedia a impietrit chipul Veronicai Olaru, sotia barbatului de 40 de ani spulberat de explozie. Au ramas in urma doi baieti, Alin si Ciprian, de 14 si 18 ani, pe care mama lor nu vrea cu nici un chip sa ii lase sa lucreze in subteran, dupa ce vor termina scoala. "A fost razbunarea Sfintei Varvara, patroana ortacilor, care s-a suparat ca, pe 6 august, de ziua minerilor, acestia au fost trimisi la lucru. Nu s-a mai vazut pina acum ca oamenii sa fie trimisi in mina chiar pe 6 august. Semne despre minia cereasca au fost si dupa accident, pentru ca a plouat foarte tare si a batut grindina. Acum doua saptamini, exact in acelasi loc, au mai fost gaze si foc, asa ca nu inteleg de ce i-au lasat sa intre in mina", spune Veronica Olaru.
Sicriul cu trupul neinsufletit a fost adus la Lespezi ieri dimineata, cu un camion pus la dispozitie de Exploatarea Miniera Vulcan. Tot de acolo, familia Olaru a primit si un autobuz care i-a adus acasa. Sicriul a fost tot timpul inchis, pentru ca Ianus nu mai era intreg. A fost depus in curtea locuintei si o multime de sateni s-a perindat pe acolo pentru a-i aduce ultimul omagiu.
Palida consolare pentru Veronica Olaru sint doar banii primiti, adica 40 de milioane de la Exploatarea Miniera Vulcan si 75 de milioane de la Guvern. Alte patru milioane de lei le-a oferit sindicatul, o suma despre care fratele lui Ianus, Petrea Olaru, spune ca este mult prea mica, data fiind cotizatia lunara de 200.000 de lei platita de mineri, dar mai ales pentru ca, spune Petrea, sindicatele au ajuns sa nu-i mai reprezinte pe ortaci, fiind in cirdasie cu patronatul. Tragedia l-a marcat profund si pe Petrea, miner si el la Vulcan, iar durerea lui s-a transformat acum in revolta.
Spune totul pe sleau, despre conditiile inumane de la mina, despre banii putini ai ortacilor sau despre vilele si afacerile sefilor de la mina. "Am sa spun totul fara sa ma mai ascund, ce pot sa imi faca ? Doar asa poate se va mai imbunatati ceva, spune fratele decedatului. Pe vremuri simteam si greutatea banilor si aveam si masuri de securitate, dar acum s-a ales praful de toate, iar conditiile au ajuns inadmisibile. Utilajele sint invechite si abia mai functioneaza. De multe ori sintem nevoiti sa furam unul de la altul lopetile, pentru a munci. Galeriile nu sint aerisite si pe mari portiuni nu au lemnele pentru armare. De multe ori, ortacii au fost nevoiti sa stringa bani pentru a cumpara cite o lama de drujba sau o pila, pentru ca din partea conducerii nu exista nici o grija pentru utilari. Nu exista rulmenti sau ulei pentru vagoneti, iar acestia se incalzesc atit de tare incit nu poti sa pui mina pe ei. Poate de aceea a si explodat gazul in mina. Nu exista nici macar suruburi. Daca tot spun ei ca nu sint bani, atunci ma intreb de unde au toti sefii vile si afaceri prospere, cum este cazul lui Gheorghe Ile, director tehnic la Exploatarea Vulcan".
Alatui de Petrea, alti 20 de barbati, mineri si ei, dau a aprobare din cap. "Se spune ca avem salarii mari, dar cele sase-sapte milioane pe care le primim nu acopera munca grea si nu ajung de la o luna la alta. Cum productia este imposibil de realizat integral, in Valea Jiului se traieste pe datorie, iar toti vinzatorii au caiete in care trec tot ceea ce cumparam si primesc banii atunci cind luam salariile. Noi scoatem carbune pentru toata tara, insa la noi apa calda lipseste cu desavirsire, iar apa rece este cea mai scumpa din tara. Cind intra in sut, minerul primeste un supliment de hrana care aproape tot timpul este doar o conserva alterata sau o costita cu gust de sapun", spune cu naduf Petrea Olaru.
Minerii sint suparati nu doar pentru ca si-au pierdut rudele sau ortacii, ci si pentru ca, sustin ei, conducerea minei "vrea sa ii scoata vinovati tot pe morti. Ei nu au spus ca galeriile nu aveau sistem de aerisire. Este o lipsa de responsabilitate criminala sa trimiti oameni intr-o mina in care conditiile sint mai grele decit in secolul trecut. Mina a ajuns un adevarat infern", a mai spus Petrea Olaru. Ieri, spre seara, fratele lui, Ianus, si-a gasit odihna de veci in locurile natal de la Lespezi, dupa 23 de ani de munca in adincul pamintului. (O.P.)

Comentarii