Banii bisericilor, dati la educatie?

Subtitlu

miercuri, 06 februarie 2013, 22:11
3 MIN
 Banii bisericilor, dati la educatie?

Actiune fara precedent: 23 de ONG-uri cer Guvernului sa nu mai finanteze cultele de la buget, iar banii sa fie alocati educatiei si cercetarii. De la Iasi pe lista este "Alaturi de Voi", una din cele mai active fundatii locale. Initiatorii actiunii invoca profitul Bisericii, obtinut chiar si pe timp de criza. Ce pozitie au ierarhii ortodocsi de la Iasi? 

Actiune fara precedent, la nivel national: 23 de organizatii neguvernamentale (ONG) cer Guvernului sa nu mai finanteze cultele, asa cum se intampla in marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana, si sa redirectioneze sumele de bani aferente acestora catre educatie, cercetare si sanatate. Printre acestea se numara si Fundatia „Alaturi de Voi" (ADV), cu centrul national la Iasi, dar care isi desfasoara activitatea si in Constanta, si Targu Mures. Ce pozitie au insa ierarhii bisericii de la Iasi?

0,4% din buget

Anual, sumele alocate in bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta 0,4% din bugetul Romaniei. Mihaela Munteanu, director Dezvoltare si Comunicare in cadrul ADV, a explicat de ce ONG-ul iesean a hotarat sa semneze petitia inaintata Parlamentului. „Biserica Ortodoxa Romana (BOR – n.r.) a dat publicitatii faptul ca a realizat venituri foarte mari anul trecut, lucru care nu s-a intamplat la majoritatea firmelor care au activitate economica. Ne-am gandit ca e normal ca din banii publici sa nu fie subventionata o structura care e privata,  se bazeaza pe contributii private si este pe profit. Sunt bani importanti care pot fi directionati catre invatamant si sanatate, de unde se vor intoarce catre societate cu profit maxim. Luam situatia unui laic care investeste o parte din banii acestia intr-un lucru care nu are relevanta pentru el. Daca s-ar investi in alte domenii, plusul acela s-ar rasfrange asupra tuturor. Toata societatea ar avea de castigat. De ce ar castiga o structura privata in detrimentul tuturor cetatenilor?", semnaleaza Mihaela Munteanu, reprezentant al ADV. Initial, calculul facut public de cele 23 de ONG-uri arata ca bisericile primesc 0,4% din PIB, o suma de aproape zece ori mai mare decat cea reala. Dupa rectificarea informatiei din petitie, ONG-urile si-au pastrat pozitia critica, desi este vorba despre o alocare mult mai mica – 0,4 % din buget. BOR a acuzat fundatiile de dezinformare, aparandu-si interesele printr-o serie de argumente.

Mitropolia: profit de 1,8 milioane de lei pe an

„Precizam ca personalul bisericesc clerical si neclerical se numara printre categoriile socioprofesionale din Romania cu cele mai mici salarii. In numeroase comunitati din tara, in special din mediul rural, din cauza saraciei si a migratiei in strainatate, preotii nu mai reusesc sa-si completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de stat reprezentand unicul venit sigur pentru intretinerea familiei", se specifica intr-un comunicat al Patriarhiei. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au preferat sa nu comenteze petitia organizatiilor. „E o situatie care nu ne priveste in mod direct. Intr-o astfel de situatie, preferam sa raspunda Bucurestiul", a mentionat preotul consilier Gheorghe Mihaila. La nivelul Regiunii Nord-Est, cu o medie de 550 de angajati, Mitropolia a avut in anul 2011 un profit total de 1,8 milioane de lei, in scadere cu 2,9 milioane de lei fata de anul 2010. Profitul este obtinut din activitati economice – exploatarea terenurilor agricole si forestiere – si din activitati de cult. Printre cele mai cunoscute afaceri se numara Spitalul Providenta, Scoala Varlaam Mitropolitul, Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva" si Centrul de Conferinte „Providenta".

Comentarii