Bate vintul prin blocurile noi

luni, 06 aprilie 2009, 19:44
6 MIN
 Bate vintul prin blocurile noi

Dezvoltatorii proiectelor imobiliare rezidentiale tin cu dintii de preturi. Desi situatia economico-financiara a inghetat creditarea populatiei, bancile reducind la minim numarul impumuturilor acordate in ultimele luni, proprietarii de ansambluri noi de blocuri nu par dispusi sa lase sub 1.000 de euro pe metru patrat plus TVA.

Chiar daca unii recunosc cu jumatate de gura faptul ca nu se afla la nivelul estimat in ceea ce priveste volumul vinzarilor de locuinte, costurile de achizitie ale imobilelor au ramas aproape batute in cuie, doar unii developeri schimbindu-si in prezent politica de contractare.

"Ziarul de Iasi" a facut un tur al marilor ansambluri rezidentiale anuntate pe piata ieseana si va prezinta, in rindurile care urmeaza, atit stadiile de executie a lucrarilor, cit si gradul de ocupare a acestora la acest moment, dupa cum a fost prezentat de reprezentantii companiilor in cauza.

"Royal Tower", la fundatie

Anuntat cu surle si trimbite inca din toamna anului trecut, proiectul rezidential "Royal Tower" din apropierea ansamblului "Regele Carol I" din Copou, vizavi de Liceul Pedagogic, nu pare sa fi avansat semnificativ de atunci, din punct de vedere structural. Imobilul de 19 etaje plus parter promis de compania Shiran Constructii, membra a grupului israelian Kaduri Group, se afla deocamdata la stadiul de fundatie. Pe platforma de lucru se afla actualmente un excavator, doua baraci si un morman de pamint.

Potrivit oficialilor firmei, planul de finalizare a investitiei a fost prelungit pentru ultimul trimestru al anului viitor, cind ar urma sa fie date in folosinta 143 de apartamente de la una pina la patru camere. "Munca pe santier se reia din aprilie si speram, ca in toamna, sa ridicam structura, mergind apoi cu cite un nivel de constructie pe luna", a declarat Cristi Lisman, directorul de marketing al Shiran Constructii. Termenul avansat pare optimist tinind cont de faptul ca trebuie lucrate 21 de nivele, adica o perioada de un an si noua luni.

"In toate antecontractele de vinzare-cumparare am trecut termenul de finalizare septembrie 2010, cu posibilitatea de prelungire maxim trei luni. Pina acum avem 18 contracte incheiate (n.r. – ceea ce inseamna un grad de ocupare de 12,5%) si sintem in curs de realizare a formalitatilor pentru inca doua", a completat Lisman, care a adaugat ca preturile de vinzare a locuintelor se ridica la 1.000 de euro pe metru patrat plus TVA.

Directorul de marketing a precizat ca persoanele care intentioneaza sa cumpere un apartament in ansamblul "Royal Tower" trebuie sa faca o cerere de rezervare pentru care vor plati 1.500 de euro si TVA, apoi un avans de 20% din pretul final in termen de 30 de zile, iar restul de 80% la predarea cheilor.

"S-au mutat citiva locatari in primul bloc"

Tot in Copou, dar de data aceasta in apropierea Penitenciarului de Maxima Siguranta, se lucreaza la cele patru blocuri din proiectul imobiliar "Copou Bellevue" ce apartine dezvoltatorului Baron Development. Agentul exclusiv prin care se realizeaza vinzarile este firma Euro Domus ce face parte din Grupul de Firme Conex a sotilor Tereza si Ioan Prisecaru.

Investitia presupune ridicarea a patru blocuri de cite cinci etaje fiecare, ce numara in total 160 de apartamente. "Ca si stadiu al proiectului, s-au mutat deja citiva locatari in primul bloc: vreo 3 proprietari si 7-8 chiriasi", a mentionat Valy Florea, directorul financiar al Baron Development.

La vizita in teren a reporterilor "Ziarului de Iasi", afirmatiile oficialului firmei au fost insa contrazise de constructori. "Nu sta nimeni deocamdata aici. Nu aveti cum sa intrati", ne-a spus un muncitor. P

otrivit dezvoltatorului, blocul al doilea ar putea fi finalizat in jumatate de an, pe la finele anului fiind estimat a fi predat la cheie si blocul trei. Despre al patrulea imobil, reprezentantii Baron Development nu au mai putut avansa termene precise de executie. Compania a initia si o noua procedura de achizitia.

"Lucrarile merg putin mai incet acum, toata lumea fiind afectata de ceea ce se intimpla. Pentru a veni in intimpinarea nevoilor clientilor, am lansat un produs ce se numeste «rent and buy» si care presupune plata a 20.000 de euro, dupa care beneficiarii se pot muta in apartament sau il pot inchiria. Intr-un interval de 18 luni, se mai achita 5% din valoarea apartamentului, bani ce vor fi scazuti apoi dupa acest timp din valoarea totala a locuintei. Sistemul acesta ii poate ajuta pe cei care vor sa vinda o alta proprietate, la un pret rezonabil fara sa fie stresati de timp sau pe cei care vor credit de la banca si nu sint deocamdata eligibili", a motivat Florea care a precizat ca preturile cu care pot fi cumparate apartamentele din "Copou Bellevue" variaza intre 1.000-1.100 euro pe metru patrat, fara TVA, in functie de orientare, respectiv spre Penitenciar sau spre Pacurari.

Cinci din 14 la "Dream Village"

La "Dream Village" din Canta, linga calea ferata, situatia este aproape draconica in conditiile actuale pentru posibilii cumparatori. Astfel, persoanele care doresc sa achizitioneze un apartament, intr-unul din cele trei blocuri deja finalizate, trebuie sa dea toti banii jos, in jur de 1.000 de euro pe metru patrat, plus TVA. Cei care opteaza pentru imobilele inca in constructie vor plati avans de 25%, restul urmind a fi achitati la predarea cheilor.

"In trei dintre blocuri se poate locui deja si chiar facem vinzarile finale. Blocurile patru si cinci ar urma sa fie gata la mijlocul anului acesta. Iar restul pina la 14 nu stiu sa va spun deocamdata cind vor continua", a specificat Samy Shaltiel, directorul firmei de dezvoltare ENG International. Gradul de ocupare a blocurilor din acest ansamblul pare a fi unul destul de redus.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au constatat, in vizita facuta ansamblului rezidential, ca exista afisata o lista de intretinere doar la blocul I unde sint trecuti 48 de locatari persoane fizice sau juridice, iar la blocul al doilea au putut fi observate rufe la uscat doar intr-unul din balcoanele de la etajul patru.

La blocul trei insa erau citeva ghivece de flori la un apartament de la etajul I al cladirii. "Eu mi-am luat apartament la Dream Village, dar nu prea imi vine sa stau acolo si nici nu trec decit destul de rar. Pare asa, nu stiu cum sa zic, oarecum pustiu. Nici la celalalt bloc nu prea vad miscare, decit citeva perdele sau jaluzele pe la geamuri", a argumentat Vasile L, un tinar locatar, motivele care stau la baza refuzului sau de a locui in blocul I, optind astfel pentru apartamentul cu doua camere al parintilor sai, din zona Copou.

Patru blocuri, pe lista de asteptare si la "Green Park"

Demarat in 2005, proiectul imobiliar "Green Park" din zona Tatarasi – Venetia, pare cel mai plin de forfota, atit datorita celor aproximativ 150 de clienti care s-au mutat in casa noua in doua dintre constructii, cit si muncitorilor imprastiati prin tot santierul. Dupa cum sustin reprezentatii firmei dezvoltatoare – Future Group din Israel, alte doua blocuri sint in curs de amenajare a finisajelor de la interior, pina la sfirsitul lunii viitoare acestea putind fi date in folosinta.

"Lunar, vor fi predate urmatoarele patru blocuri, adica pina la sfirsitul lunii septembrie. Blocurile 9 si 10 sint incepute si se lucreaza la structura. In total, avem un grad de ocupare de 80% in noua blocuri. De celelalte imobile, pina la totalul de 14, ne putem apuca oricind pentru ca avem finantare, dar nu are rost sa facem acest lucru in absenta contractelor de vinzare", a specificat Ovidiu Negurici, manager de vinzari la Green Park.

Deci si aici un numar de patru blocuri, aflate initial in proiect, au fost puse pe lista de asteptare. Pretul mediu de achizitie a apartamentelor din proiectul mentionat este fixat in prezent la 1.000 de euro pentru fiecare metru patrat, la care se adauga TVA.

"Au mai fost persoane care au cedat contractele pentru ca nu au mai avut bani sa plateasca. De exemplu, o doamna a dat un apartament de doua camere, cu suprafata de 64 de metri patrati, cu suma de 52.000 euro si am vazut ca mai sint anunturi similare prin ziare. Asta e situatia. E greu cu banii de la banca", a explicat Negurici.

Comentarii