Directorii de la Liceul Electrocontact se reclama reciproc

miercuri, 29 martie 2000, 23:00
4 MIN
 Directorii de la Liceul Electrocontact se reclama reciproc

Inspectoratul Scolar Judetean a luat ieri primele masuri cu privire la neregurile de la Grupul Scolar Electrocontact Botosani. Reamintim ca in urma cu citeva zile, «Monitorul» a prezentat faptul ca Georgeta Pogurschi, directoarea acestui liceu, este cercetata penal pentru ca a pretins mita de la mai multi elevi aflati in situatie de corijare care doreau sa promoveze. In prezent dosarul respectiv se afla spre solutionare la Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani. In plus directoarea Georgeta Pogurschi este acuzata si de alte nereguli depistate in urma unui control financiar intern. Pentru ca o parte din neregulile constate au un caracter penal conducerea ISJ Botosani a sesizat politia si a delegat doi membri din consiliul de administratie care sa reverifice, urmind ca in cazul in care se vor constata deficiente manageriale vinovatii sa fie sanctionati administrativ.
6.047.000 lei pentru protocolul de la examenul de bacalaureat
Inspectorul general al ISJ, Corneliu Picealca, spune ca acest scandal a fost provocat de directorii scolii care s-au reclamat reciproc la inspectorat pentru o serie de nereguli. "Intr-adevar s-au comis nereguli si la propunerea celor care au efectuat controlul financiar intern am inaintat dosarul la organele competente. In paralel, in urma sesizarilor reciproce a celor doi directori, Georgeta Pogurschi si respectiv Gheorghe Hancea, a fost delegat din partea ISJ inspectorul sef adjunct Dorin Morariu pentru verifica cele depistate. Ulterior insa cei doi directori au depus alte piese la dosar si n-am mai continuat verificarile, pentru ca nici dosarul de la Parchet nu a fost finalizat. Azi am delegat doi membri din consiliul de administratie care trebuie sa verifice aspectele sesizate. In cazul unor eventuale deficiente manageriale cine este vinovat va fi sanctionat admnistrativ", ne-a declarat Corneliu Picealca.
Controlul financiar intern a descoperit ca directoarea Georgeta Pogurschi a utilizat fondurile Comitetului de parinti necorespunzator, cheltuind 6.047.000 lei pentru protocolul de la examenul de bacalaureat de anul trecut. Acesti bani au fost luati din acest fond fara aprobarea comitetului de parinti. Banii erau tinuti in contul personal de la BCR a casierei comitetului de parinti si imputernicita sa extraga sume din acest cont era si Georgeta Pogurschi. In plus, desi ISJ a interzis categoric sa se mai stringa de la elevi bani pentru protocolul de la bacalaureat, la Electrocontact toti elevii claselor a XII-a au contribuit cu cite 5000 de lei pentru un fond special de protocol separat de cel care s-a cheltuit din banii comitetului de parinti. Pe intreg anul scolar trecut liceul a cheltuit pentru protocol peste 9 milioane de lei.
Georgeta Pogurschi neaga toata acuzatiile
Organele de control au mai descoperit ca in perioada mai-iunie 1999, au fost organizate cursuri contracost pentru initierea in folosirea calculatorului, dar pentru care in evidenta contabila nu sint inregistrate venituri din aceasta actiune. "S-a constatat ca incasarile s-au facut de catre Georgeta Pogurschi, director si rector al cursului. La cursuri au participat 21 de cursanti pentru care s-a incasat cite 100.000 de lei pe cursant, suma fiind stabilita in mod arbitrar." se arata in actul de control CFI. Din suma incasata s-au depus 900.000 de lei in fondul comitetului de parinti sub forma de sponsorizare, iar restul de 1.500.000 si-a insusit-o directoarea ca retributie bruta pentru orele efectuate ca lector. Printre alte nereguli, organele de control au mai constatat ca Georgeta Pogurschi foloseste autoturismul liceului in interes personal.
Cu toate ca toate acestea au fost depistate in urma unui control financiar cerut de catre ISJ, Georgeta Pogurschi spune ca este nevinovata si totul este o inscenare pusa la care de catre rivalul sau, Gheorghe Hancea, director adjunct al liceului. "Am sa dovedesc ca sint nevinovata si o sa va convingeti de acest lucru. Eu l-am dat in judecata pe directorul Hancea pentru calomnie si insulta si am cerut de doua ori inspectoratului sa-l demita. Sint martori care au auzit ce mi-a spus si am doua procese cu el. Chiar acum in liceu este cineva care verifica cele reclamate. Tot ceea ce a aparut in presa nu este altceva decit o denigrare a liceului Electrocontact care se afla printre primele licee din judet."
Directoarea liceului Electrocontact ne-a trimis si un drept la replica, din care spicuim:
"Referitor la activitatea de a da meditatii in profesia in care am gradul didactic I, pe timpul si efortul intelectual propriu, aceasta nu poate fi blamabila, atita timp cit se realizeaza in conditii oneste si este una la care, intr-un fel, se realiza si Ministerul Educatiei Nationale, din moment ce, prin ordin, a instituit, posibilitatea de a se realiza clasa cu taxa in licee din reteaua de stat. Asupra onestitatii activitatii mele stau marturie zecile de absolventi de institutii superioare de invatamint, care au reusit la examene, si datorita meditatiilor ce le-am acordat, precum si pozitiile sociale ale parintilor acestora, dintre care foarte multi ofiteri superiori din diferite institutii si care, in nici un caz, nu pot fi banuiti de intimidare ori fortare in realizarea unei activitati.
In ce priveste nemultumirile unor elevi, din anul 1992, pun la dispozitia celor interesati procesul verbal al Consiliului de Administratie, care stipuleaza, ca urmare a unei anchete a Inspectoratului Scolar Judetean, nevinovatia mea.
In legatura cu acel curs pe care-l urmez, el reprezinta o forma superioara de pregatire profesionala (MASTERAT) si este urmarea firesca a examenului absolvit in prezenta unor profesori universitari si, poate o consecinta a faptului ca, intr-un an si jumatate, impreuna cu profesorii devotati scolii, am adus Liceul Electrocontact pe locul IV din judet. (Adrian SORODOC)

Comentarii