Greseala la Maternitate

vineri, 28 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Greseala la Maternitate

Un fat viu nascut prematur a stat aproape patru ore intr-un grup sanitar al Maternitatii Botosani, dupa ce una din asistente l-a declarat decedat. Totul a inceput luni, 24 iulie cind a fost adusa de urgenta la maternitate Cristina Turcanu din municipiu. Aceasta era in saptamina a 27 de sarcina, nasterea fiind declasata in urma unui soc emotional, datorat concedierii sotului. Nasterea a decurs fara probleme, fiind asistata de medicii specialisti ai maternitatii care au constatat ca fatul este viu, urmind sa fie pus sub observatia asistentelor de serviciu. La citeva minute dupa nastere, copilul in greutate de 800 grame s-a invinetit prezentind probleme de respiratie. Dupa un control sumar una din asistente a luat copilul, l-a pus intr-o cutie de carton si l-a dus intr-un closet, declarindu-l mort. Dupa ce si-a revenit mama a dorit sa-si vada copilul fiind sigura ca acesta traieste pentru ca l-a auzit la nastere plingind. Atunci a aflat de la infirmiere ca fatul nu a supravietuit. "Nu-mi venea sa cred pentru ca am auzit cu urechile mele cum doctorul care m-a asistat a spus ca traieste si are chiar sanse de supravietuire. Imediat am fost supusa unui tratament pentru a-mi reveni si am adormit", a declarat Cristina Turcanu. Dimineata, una din paciente a inceput sa strige ca la baie este aruncat un copil care este viu si plinge. Atunci si-a smuls perfuziile de la brate fiind sigura ca acela este copilul ei. "Presimteam ca este copilul meu pentru ca ceilati avortoni erau mai mici, sub patru luni si nu ar fi putut plinge.Cind am ajuns la baie nu mi-a venit a crede ce vedeam in fata ochilor. Copilul meu era plin de singe, necuratat aruncat intr-o cutie de carton pe ciment" a declarat cu lacrimi in ochi femeia. Imediat s-au alertat medicii de garda care au reanimat fatul. Spre marea lor surprindere copilul s-a revigorat, putind fi supus operatiunilor de reanimare pentru a stabiliza starea de sanatate. "Toti medicii erau furiosi, intrebind cine a aruncat un copil viu la gunoi, fara ca sa cheme un medic. Nu pot sa gindesc ce a fost in capul asistentei respective care a decis de una singura soarta copilului meu. Cum de se poate intimpla asa ceva. Cine ii da voie sa puna capat zilelor unui fat chiar daca teoretic sint putine sanse de supravietuire?" a mai spus Cristina Turcanu.
La aceasta ora copilul este in incubator si a crescut in greutate ajungind aproape de 1.000 de grame. Starea sanatatii lui este inca pusa sub semnul intrebarii, dar medicii au inca speranta. Familia tinerei mame, incearca acum sa clarifice aceasta situatie, solicitind ca cei vinovati sa fie pedepsiti. "Nimeni nu vrea sa-mi spuna numele asistentei care a decis soarta copilului de una singura. Nu am putut ajunge inca la directorul maternitatii care a fost mai tot timpul in operatii, dar voi cere insistent anchetarea acestui caz" a declarat Ilie Matei, tatal Cristinei. Cristina se afla inca in stare de soc fiind supusa unor tratamente de recuperare. Ea doreste sa pastreze acest copil, sperind ca in ciuda celor intimplate, fatul sa se revigoreze.
Dr. Ladislau Szente, directorul materitatii a precizat ca asistenta a procedat in parte corect. "De regula toti copii care se nasc prematur, cu greutate mai mica de 1000 de grame sint tinuti sub observatie primele ore dupa nastere. Daca se constata ca acesta a decedat aparent, asistentele trebuie sa pastreze cel putin doua ore copilul in cabinet pentru a fi siguri de decesul acestuia. Cunosc acest caz si stiu ca asistenta cu pricina este o persoana in virsta cu experienta care mai are citiva ani pina la pensie. Intr-adevar avortonii sub greutatea stabilita sint pusi in cutii de carton pentru ca nu avem alte mijloace la indemina, dar nu se arunca in baie. Asistenta ar fi trebuit sa urmareasca starea copilului in continuare. Vom discuta aceasta problema in Consiliul de administratie pentru a vedea daca aceasta trebuie sau nu sanctionata." a declarat dr. Szente. El a mai spus ca in astfel de cazuri maternitatea din Botosani nu are posibilitatea reanimarii acestor avortoni pentru ca nu exista aparatura necesara. "Nici in cele mai renumite spitale din lume nu exista aparate de tubaj sau alte dispozitive de reanimare care sa poata fi utilizate in aceste cazuri. Acest caz este primul inregistrat la noi si sper din toata inima ca va fi si ultimul" a concluzionat dr. Ladislau Szente.
Totusi, comportamentul unora dintre cadrele medii si a infirmierelor din Maternitatea Botosani a constituit in ultima vreme subiectul unor mari dispute, zeci de paciente reclamind modul in care acestea isi fac meseria. Limbajul acestora, nepasarea si citeodata chiar indiferenta au fost semnalate de multe din pacientele maternitatii. (Marius PRELIPCEANU)

Comentarii