Imparatii de la asociatii

joi, 01 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Imparatii de la asociatii

In ultimele zile de mandat guvernul condus de Mugur Isarescu a promulgat HG 1275/2000, act normativ prin care se aproba normele metodologice de aplicare a Legii locuintei. Trecuta neobservata din pricina campaniei electorale, hotarirea executivului schimba multe aspecte ale relatiei furnizor de servicii – asociatie – locatar, cea mai avantajata de adoptarea noului normativ fiind asociatia de proprietari care capata puteri sporite. Prin noua hotarire asociatia drept de preemptiune la cumpararea spatiului dupa trei luni de neachitare a datoriilor de catre proprietarii, asociatia poate sa faca ce vrea cu banii de pe penalitati, asociatia decide cit platesc croitorii care profeseaza acasa, tot ea putind sa treaca la cheltuieli o persoana aflata doar de o zi in vizita.
Asociatia de proprietari are "un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii, proprietate a membrilor sai, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de contributie la cheltuielile comune ale cladirii cu mai multe apartamente si/sau spatii cu alta destinatie decit cea de locuinta, daca reprezinta o restanta de cel putin 3 luni", se arata in textul HG 1275/2000. Cu alte cuvinte, daca un membru al asociatiei nu isi achita un trimestru datoriile la intretinere, conducerea asociatiei, pe baza extraselor din lista de cheltuieli, poate solicita inscrierea privilegiului prioritar in cartea funciara. Astfel, in cazul in care respectivul membru va fi executat silit, dupa achitarea cheltuielilor de judecata, asociatia va fi prima care isi va recupera banii. "Asociatia care si-a constituit privilegiul asupra unui imobil il va putea urmari indiferent de miinile in care va trece apartamentul asupra caruia s-a facut privilegiul. Daca persoana care cumpara apartamentul nu clarifica problema datoriei cu vinzatorul, suma se va recupera de la noul proprietar", explica Dorel Filimon, consilier juridic in cadrul SC Termica SA.
O chestiune careia noul act normativ ii da o rezolvare clara este cea a penalitatilor. Astfel, fara a se tine seama daca societatile de utilitati publice aplica majorari de intirziere, adunarea generala a proprietarilor poate decide instituirea penalitatilor. Partea cea mai interesanta este insa aceea ca asociatia nu este obligata sa vireze banii de pe majorari furnizorilor. "Modul de folosire a sumelor incasate din penalitati de intirziere si din dobinzile la sumele depuse in contul asociatiei de proprietari se stabileste de adunarea generala a proprietarilor", se afirma in art.58 al noului act normativ. "Penalitatile vor intra in contul asociatiei si vor fi folosite unde cere asociatia", spune si Ilie Rotaru, presedintele asociatiei 20. Aceasta inseamna ca, daca intr-un trimestru se string zece milioane lei, toti acesti bani pot fi folositi, de exemplu, pentru a se da prime si indemnizatii presedintelui, contabilului, membrilor comisiei de cenzori. Totul ar fi legal.
In cazul in care sinteti frizer, croitor sau cosmetician si profesati la domiciliu, fara a avea neaparat un amarit de AF sau SRL, nu veti plati intretinerea la fel ca ceilalti locatari. La inceputul anului trebuie sa semnati o conventie cu asociatia prin care sa se specifice modul in care veti fi facturat. "Incheierea unei astfel de conventii este necesara pentru ca aceste persoane au consumuri mai mari. De exemplu, eu aveam o familie care detinea o asociatie familiala si, in fiecare zi, de patru ori dimineata si de patru ori seara, cara marfa cu liftul. Consuma energie mai multa si normal ar fi fost sa plateasca mai mult", ne declara Ilie Rotaru. Mai departe trebuie spus ca tot asociatia este cea care decide dupa cite zile o persoana aflata invizita va fi trecuta la intretinere, astfel incit, daca adunarea generala hotaraste ca o persoana sa fie trecuta la cheltuieli dupa o singura zi, acest lucru se va aplica, neexistind vreo lege care sa dea alt termen in aceasta privinta. "Cum hotaraste asociatia asa se aplica", mai spune presedintele asociatiei 20.
Cea mai importanta prevedere, care a iscat deja controverse intre prestator de servicii si beneficiar este cea prin care se arata: "Cheltuielile efectuate cu furnizarea energiei termice prin centralele sau prin punctele termice din exploatarea unitatilor de gospodarie comunala sau a altor furnizori se stabilesc dupa tarife negociate cu reprezentantii asociatiilor de proprietari". Acest lucru ar insemna ca pretul energiei termice ar trebui sa se stabileasca dupa discutii cu asociatia. Reprezentantii Termica afirma insa ca acest lucru nu este posibil. "In ordonanta de furnizare a energiei electrice si termice scrie ca toate tarifele se stabilesc potrivit reglementarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. El este organul care hotaraste tarifele", ne spune Nicolina Chirila, sef serviciu relatii cu clientii in cadrul Termica. In schimb, parerea beneficiarilor este cu totul alta. "Cei care au elaborat aceasta hotarire doar nu sint prosti si nu stiau de actele normative in vigoare la data la care au promulgat hotarirea. Legea, orice ar fi dat-o, trebuie sa se aplice", afirma Ilie Rotaru.
La toate aceste lucruri se adauga cele asupra carora am staruit deja saptamina precedenta si care dau dreptul conducerii asociatiilor sa factureze si familiilor apometrizate pierderile de pe retea. Conferirea unor puteri sporite asociatiilor de proprietari ar trebui sa fie un lucru pozitiv deoarece este organismul care ne apara si ne sustine cauza in relatia cu furnizorii. Acest lucru este intarit de faptul ca aproape toate deciziile importante trebuie luate de adunarea generala a actionarilor, cel putin teoretic aici neavind cum sa se ia decizii potrivnice locatarilor. Problema cea mai importanta este insa aceea ca aceste adunari se tin foarte rar, insasi legea solicitind doar o singura reunire pe an. Astfel, in lipsa convocarilor locatarilor, cei care vor aplica prevederile mentionate vor fi cei doi-trei oameni din fruntea asociatiei, adica presedintele, administratorul si poate vicepresedintele, oameni care vor hotari cam tot ce se intimpla in asociatie, de la data la care iti intabuleaza apartamentul si pina la cantitatea de apa calda peste indexul apometrului care ti se aplica pentru o luna de zile. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii