In ciuda galeriei consilierilor, Primaria va pastori FC Botosani

miercuri, 11 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 In ciuda galeriei consilierilor, Primaria va pastori FC Botosani

Intrunit in sedinta extraordinara Consiliul Local a aprobat ieri toate proiectele de hotarire inaintate de executivul primariei. Pe ordinea de zi au fost trecute opt acte normative, cele mai importante dintre acestea privind modificarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale societatilor subordonate CL, organigrama de la Eltrans si asocierea cu SC Fotbal Club SA.
Data fiind aparitia OU 79/2001 care prevede pentru agentii economici la care actionar este CL conditii mult mai drastice in ceea ce priveste plata obligatiilor catre stat, bugetele celor patru societati ale municipalitatii au trebuit modificate. Astfel, Locativa, Urban Serv si Eltrans si-au propus sa termine anul cu profit zero, respectiv profit de 36,8 milioane lei si pierderi de 4,1 miliarde lei. Greu de imaginat, societatea care se prognozeaza a fi cea mai profitabila este SC Termica SA, a carei conducere estimeaza ca va termina anul cu un profit de 11,3 miliarde lei, in conditiile in care unitatea inregistreaza numai la furnizori datorii de 75 miliarde lei. "Nu mi se pare normal ca un agent economic ce primeste zeci de miliarde lei subventie sa inregistreze profit", a recunoscut Stelica Fasniuc care a propus diminuarea subventiei acordate societatii. Valeriu Artin a opinat ca "In mod eronat se intelege ca Termica primeste subventie. Subventia este a populatiei numai ca se scurtcircuiteaza traseul", in timp ce Dumitru Iurea a apelat la divinitate: "Imi cer scuze fata de Dumnezeu, dar Termica nu este o fundatie". S-au solicitat explicatii din partea directorului economic al unitati, dar pina la urma a intervenit primarul care a pus capat discutiilor: "Noi de fapt nu votam acum bugetele. Daca vreti sa le mai discutam o data, se poate, dar nu le putem aproba din nou". In consecinta, cu doar trei abtineri, Termica a devenit cea mai profitabila societate a municipalitatii.
Daca la sedinta precedenta au incercat sa afle definitia termenului "constructie provizorie", de aceasta data membrii CL au fost pusi in dificultate de expresia "incordare psihica". Dupa ce s-a aprobat preluarea cresei de linga Spitalul "Sfinta Parascheva" sub autoritatea CL, sesizata de Dumitru Iurea, asistenta a aflat ca 20 de angajati ai cresei vor primi un spor salarial de 10% pentru "activitati ce solicita o incordare psihica ridicata", iar alti angajati vor beneficia tot de un procent de 10% pentru "conditii dificile de munca". "Nu putem spune ca la cresa acordam spor pentru incordare psihica. Haideti sa gasim termenii adecvati", a cerut consilierul Iurea. Primarul a explicat insa ca acest lucru nu este posibil: "Si mie mi s-au parut putin ciudate termenele dar ele sint specificate in Monitorul Oficial si trebuie sa le respectam".
Apoi s-a votat concesionarea catre Urban Serv a WC-urilor publice din strada Gheorghe Doja, din Parcul municipal si Piata Centrala si noua organigrama a societatii Eltrans. Desi noua structura organizatorica a unitatii prevede infiintarea unui post de inginer-sef, la acest punct nu s-a facut nici macar o interpelare, nestiindu-se de cine va fi ocupat acest post, daca va fi scos la concurs, s.a.m.d.
Cele mai ample discutii le-a generat proiectul de asociere a CL cu SC Fotbal Club SA, echipa avocatului Ioan Salavastru. Mai intii a trebuit sa se decida data pina la care trebuie definitivate toate conditiile asocierii. Unul dintre consilieri a cerut trei ani, Marius Rogojinschi "pina la cistigarea campionatului", dar pina la urma s-a votat pentru 30 de zile. "Este cert ca in Botosani foarte multi oameni ar dori o echipa de fotbal reprezentativa si competitiva. Asa cum multa lume merge la cultura, tot asa si la sport vor sa vina multi oameni. Deja se vede o schimbare in domeniu. Stadionul arata altfel, oamenii vin la meci, presa priveste cu simpatie aceasta echipa", a incercat primarul sa convinga asistenta. Date fiind diversele luari de pozitii, precum si afirmatia viceprimarului Ion care a spus ca unii membri ai vechiului executiv au iesit "minjiti" din relatia cu FC Unirea, viceprimarul Ghiorghita si-a asumat in plen toate riscurile in ceea ce priveste primaria. "Imi asum eu acest risc de a iesi poate minjit. Este un lucru foarte important pentru Botosani. Ma autopropun sa fac parte din comisia ce va stabili asocierea". Autopropunerea sa a fost inteleasa insa putin altfel, Rogojinschi propunind ca "domnul viceprimar sa ocupe postul de centru atacant in aceasta echipa".
Dupa ce avocatul Ioan Salavastru a aratat ca FC Botosani a cumparat deja cinci jucatori de la Foresta II si unul de la Astra Ploiesti si ca echipa are nevoie de 3,6 miliarde lei pe an pentru promovare s-a constituit o comisie formata din cinci consilieri care vor stabili toate clauzele asocierii in urmatoarele trei zile. Neoficial se pare ca CL va contribui cu maximum un miliard de lei anual, restul pina la suma mentionata urmind sa fie acoperita de Salavastru si de alti sponsori. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii