Incep arestarile

miercuri, 05 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 Incep arestarile

Primele persoane implicate in afacerea buletinelor de vot au inceput sa fie arestate. Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea preventiva pentru 30 zile a fostului director din cadrul Prefecturii, Mihai Grigoriu pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita. Arestarea s-a produs alaltaieri dimineata, la ora 4, cind Mihai Grigoriu a fost luat de acasa, dus la sediul Politiei, iar mai apoi la Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani. Din probele administrate in cauza, rezulta ca, fiind director la Directia fond funciar, scrisori si relatii publice a Prefecturii Botosani, prin ordinul prefectului nr. 6 din 17 mai 2000 a fost numit in colectivul tehnic ce avea drept atributiuni tiparirea si gestionarea buletinelor de vot.
In aceasta calitate, era obligat sa tina legatura intre Prefectura si SC TIPO ERYPAN SRL Botosani, care a tiparit buletinele de vot. Fara a se organiza licitatie pentru tiparirea buletinelor de vot si a se achita garantia de participare, a intocmit un referat aprobat de fostul prefect Simionovici Alexandru, in care a atestat in mod nereal, ca a analizat mai multe oferte (desi nu avea decit una) si ca cea mai buna oferta era a SC TIPO ERYPAN SRL. Inainte de incheierea contractului de tiparire a buletinelor de vot, la initiativa fostului prefect, in prezenta fostului director si a unui martor, Honceru Sorin, a fost majorata cu un miliard, fara nici o justificare, valoarea estimativa initiala a cheltuielilor, dupa cum suna actele Parchetului. Din cite se pare, Grigoriu i-a atras atentia martorului Honceriu Sorin ca miliardul trecut in plus va trebui sa-i revina prefectului.
Ulterior, incepind cu data de 16 mai 2000, cind Prefectura a virat avansul cit si restul sumelor, la cerere, in 8-10 rinduri, administratorii Honceriu Sorin si Murgu Pantelimon i-au dat lui Grigoriu in total suma de 700 milioane lei. Din probele administrate pina in prezent, rezulta ca, din suma de 700 milioane de lei, Grigoriu Mihai i-ar fi dat fostului prefect Simionovici Alexandru suma de 380 milioane de lei.
Procurorii care instrumenteaza acest caz spun ca ar fi vorba totusi de mai multe persoane, dar s-au ferit sa dea si nume. Ieri, in schimb, fostul prefect de Botosani, Alexandru Simionivici si celelalte persoane, membre ale comisiei tehnice de organizare a alegerilor au fost invitate la sediul Politiei, pentru a fi audiate. In jurul orei 14, Mihai Grigoriu a fost, din nou, adus la sediul Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani, unde a fost audiat din nou. Intrebata cum a pledat fostul director, Maria Harnagea, avocata respectivului, a refuzat sa faca orice fel de declaratii, sustinind ca nu este abilitata in acest sens. Imediat dupa aceasta, la Parchet au ajuns si cei doi actionari de la tipografia TIPO ERYPAN, care urmau sa fie audiati. In cursul serii de ieri, era asteptat sa vina la Parchet si fostul prefect Alexandru Simionovici, in privinta caruia nu fusese formulata inca nici o acuzatie. Dupa administrarea tuturor probelor, procurorii si politistii care se ocupa de acest caz nu exclud ca numarul persoanelor arestate sa fie mult mai mare.
Pentru ca ancheta sa decurga in cele mai bune conditii, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava a solicitat ca cercetarile de natura economico-financiara sa fie efectuate de doi comisari din cadrul Garzii Financiare Suceava, si nu de catre comisarii botosaneni. Cei doi comisari au ajuns la Botosani in cursul zilei de ieri, iar toate documentele legate de realizarea buletinelor de vot au fost ridicate, in vederea unei noi confruntari. Toate aceste nereguli fusesera descoperite, in urma unui control efectuat de Curtea de Conturi. Cercetarea penala a inceput insa pe 31 august, prin dispozitia Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava. Pina ieri dimineata, cind a fost operata si arestarea lui Mihai Grigoriu, Politia economica din cadrul IPJ a facut la rindul ei o serie de verificari.
Arestarea lui Mihai Grigoriu si zvonurile privitoare la ridicarea fostului prefect si a altor angajati ai institutiei au fost discutat ieri, ore intregi, pe la colturile prefecturii. Fost sef al serviciului de fond funciar in perioada alegerilor din 2000, Grigoriu a devenit, la scurt timp dupa instalarea lui Costica Macaleti, simplu consilier al directiei controlul legalitatii actelor, contencios administrativ, fond funciar si relatii cu publicul din cadrul prefecturii. El nu a semnat ieri condica, absenta sa suprinzindu-l pe seful sau direct. "Nu stiu ce s-a intimplat cu dumnealui, nu am primit nimic oficial. Deocamdata el este absent nemotivat. Ieri (alaltaieri – n.r.) s-a prezentat la lucru, iar astazi (ieri – n.r.) trebuia sa mearga la Judecatoria de la Dorohoi, unde avea de rezolvat probleme de serviciu", ne-a declarat Mihai Elvadeanu, directorul directiei mentionate.
Dimineata, Dumitru Cretu, directorul directiei resurse umane si probleme speciale din cadrul prefecturii si el mentionat in actele de control ale Curtii de Conturi afisa inca mina unui om linistit. "Tocmai am citit Monitorul, in care s-a scris despre mine", spunea acesta. "Eu sint deschis pentru toata lumea, nu ma ascund de nimeni. Am avut, intr-adevar, o cadere psihica la inceputul lunii august cind ma opreau oamenii pe strada si ma intrebau ce se intimpla, dar, daca sint nevinovat, nu are de ca sa imi fie teama", spunea Cretu. Interesant este insa faptul ca, in ciuda afirmatiilor, acesta a fost sanctionat anul trecut de catre ex-prefectul Alexandru Simionovici, tocmai pentru semnarea unor plati fara acceptul sau, la acea data fiind retrogradat din functia de director in cea de sef birou. Nu se stie inca daca actele respective erau legate de buletinele de vot, insa, prin ordin al ex-prefectului, Cretu a trebuit sa se ocupe chiar de derularea fondurilor in operatiunea tiparirii respectivelor buletine.
In jurul orelor prinzului, la prefectura a descins o echipa formata din politisti si un procuror al Curtii de Apel de la Suceava. Dupa ce a obtinut avizul prefectului Macaleti, aceasta a intrat in biroul lui Mihai Grigoriu, unde a efectuat o perchezitie a actelor, la orele 14.00 usa cabinetului fiind inca inchisa cu yala. Desi din punctul de vedere al sarcinilor de serviciu nu exista nici un fel de relatie de subordonare intre Cretu si Grigoriu, anchetatorii au purtat totusi discutii pe tema tiparirii buletinelor de vot si cu Dumitru Cretu. Prefectul Costica Macaleti a avut ieri o intrevedere cu seful Inspectoratului de Politie Judetean, col.Costica Holca, in urma careia ne-a declarat: "Nu stiu daca se vor mai face arestari din rindul angajatilor prefecturii si chiar nu m-am interesat despre acest lucru. Nu este treaba mea si va spun ca ma trec fiorii cind vorbesc despre aceasta chestiune". Date fiind ultimele evenimente, prefectul Macaleti urma sa semneze un ordin de suspendare a postului ocupat de Mihai Grigoriu pe o perioada de 30 zile, adica pentru intervalul de timp pe care a fost emis mandatul de arestare. (Sebastian GHEORGHIU, Sergiu BALASCAU)

Comentarii