Incep sa fie elucidate cauzele accidentului de Hudesti

joi, 11 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Incep sa fie elucidate cauzele accidentului de Hudesti

Misterul tragediei de la expoatarea miniera Hudesti este pe cale sa se limpezeasca dupa ce anchetatorii au cercetat timp de trei zile locul unde s-a produs explozia celor 15 kg de dinamita. Reamintim ca luni seara, sapte muncitori au murit pe loc si un altul a fost grav ranit de o explozie produsa la una din sodele de exploatare de la Hudesti. Ieri, Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani a intocmit un raport pe baza probelor luate de la fata locului. Acesta va fi trimis la Bucuresti si, impreuna cu rezultatele expertizelor specialistilor care s-au ocupat de caz, se va ajunge la o concluzie finala.
Locul unde s-a produs explozia a fost cercetat amanuntit, recoltindu-se o serie de probe care duc la concluzia ca nu s-a respectat nici cea mai elementara norma de protectia muncii. Dupa toate indiciile, muncitorii au lucrat sub tensiune electrica, ceea ce era interzis. De asemeni, la 60 de cm distanta de craterul exploziei a fost gasita o cutie de chibrituri nefolosite. Normele de protectia muncii interzic ca muncitorii care lucreaza cu materiale explozive sa aiba asupra lor chibrituri. La o distanta de 3,8 metri de crater a fost descoperit capacul torpilei in care se introducea dinamita, iar linga acesta se afla si cheia explodorului, ceea ce demonstreaza ca in timp ce incarcatura era pregatita pentru detonare, explodorul nu se afla la distanta minima prevazuta, de 50 de metri. Una dintre cele mai concludente probe prelevate este o bucata de tesut organic (probabil o bucata din mina), gasita la 12 metri de crater. Restul uman infasura o bucata de cablu de torpilare (prin care trece curentul electric spre capsa detonanta), lunga de 58 de cm si care avea la un capat un fir de sirma litata cu izolator de culoare verde, de o lungime de 5 cm. Firul de culoare verde demonstreaza in limbajul codat al electricienilor ca legaturile erau facute la capsele de detonare, iar explodorul era prezent in apropierea torpilei. Tot in apropiere de acest cablu s-a gasit si rola de banda izoliera care s-a folosit la izolarea legaturilor. In plus, procurorii au gasit in baraca de lemn de linga sonda doua bidoane din plastic de 2 litri in care fusese vin rosu si alte doua sticle din care se consumase de curind bauturi spirtoase.
Punind cap la cap toate aceste indicii, rezulta ca, cel mai probabil, muncitorii au incarcat torpila cu dinamita, au facut legaturile electrice la capsele detonante si, desi trebuiau sa introduca incarcatura manual in put, s-au folosit de un troliu manevrat electric. In momentul in care au incercat sa ridice de la pamint torpila folosind troliul, probabil o scurgere de curent de la instalatia utilajului a provocat detonarea incarcaturii.
Sint suspiciuni ca heblul de la tabloul electric principal era pe pozitia "activat" dupa accident, intrucit o parte din cei care au venit primii la fata locului isi amintesc ca acesta "era tras in sus si nu in jos", cum a fost gasit a doua zi. Acest lucru va fi demonstrat in zilele urmatoare dupa ce se vor studia toate imaginile video si foto luate in seara zilei de luni. In conditiile in care singurul supravetuitor, minerul Ioan Popa, a declarat ca el era insarcinat sa manevreze heblul, rezultatul analizei imaginilor ar putea duce la concluzia ca, chiar el a provocat accidental explozia.
De asemeni, nerespectarea normelor elementare de protectie a muncii enumerate anterior ar putea duce la punerea sub acuzare, sub invinuirea de "omor din culpa", a persoanei responsabile cu instructajele de acest gen in cadrul societatii Mindo SA Dorohoi, cea care administreaza exploatarea de la Hudesti.
In alta ordine de idei, cei sapte mineri decedati in urma exploziei de luni seara au fost inmormintati ieri in localitatile de domiciliu, Hudesti, Bajura si Darabani. Rudele celor disparuti au primit ajutoare financiare intre 10 si 15 milioane de lei din partea SC Mindo. Conducerea firmei dorohoiene sustine ca aceste ajutoare au fost acordate "in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca semnat cu sindicatul", si nu reprezinta in nici un caz "despagubiri pe care unitatea s-ar fi simtit obligata sa le acorde familiilor celor morti". Vom reveni cu amanunte. (Adrian SORODOC, Dorin BEJENARU)

Comentarii