Ingropati in zapada

luni, 26 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Ingropati in zapada

Caderile abundente de zapada si viscolul puternic din ultimile simbata noapte si din cursul zilei de ieri au izolat, practic, intreg judetul Botosani. Din cauza zapezii si a viscolului, toate drumurile nationale si judetene de pe raza judetului au fost blocate. Vintul a rupt retele intregi de electricitate si telecomunicatii, lasind zeci de localitati fara energie electrica si fara telefoane. Toate cursele de transport rutier de persoane au fost suspendate. Potrivit meteorologillor, intensitatea vintului masurat la Botosani a fost de aproximativ 90km/h, iar stratul de zapada a atins in unele zone peste un metru.
Nici unul din drumurile nationale si judetene nu era, ieri dupa-amiaza, deschis circulatiei. Din cauza ninsorilor si a viscolului foarte puternic, administratiile drumurilor nationale si drumurilor judetene au renuntat sa mai efectueze lucrari de dezapezire. Utilajele Sectiei Drumuri Nationale si cele ale Directiei Judetene de Drumuri si Poduri au iesit pe traseu inca de la primele ore ale diminetii insa, din cauza faptului ca viscolul aducea zapada inapoi pe carosabil, conducerilor celor doua institutii au decis retragerea utilajelor. La ora 10.30, administratia drumurilor judetene si Politia rutiera au decis blocarea tuturor iesirilor din municipiul Botosani si Dorohoi prin montarea indicatorilor "accesul interzis". Aceeasi masura a fost adoptata, doua ore mai tirziu si de Sectia Drumuri Nationale, care a blocat iesirele din municipiul Botosani catre Suceava, Iasi si Dorohoi. "Nu are rost sa muncim degeaba. Sint zone unde stratul de zapada depaseste un metru. Noi dezapezim, iar dupa citeva minute drumurile sint din nou infundate din cauza viscolului. Ardem motorina degeaba", a declarat seful Sectiei Drumuri Nationale, Eugen Graur. Autofrezele celor doua institutii au continuat sa actioneze doar pe drumurile pe care au fost blocate mai multe masini cu persoane. O astfel de situatie a fost inregistrata la iesirea din localitatea Prajeni spre Flaminzi, acolo unde un autobuz incarcat cu calatori a fost blocat de valurile de zapada, fiind nevoie de interventia utilajelor de dezapezire pentru a intoarce autobuzul la Prajeni. De asemenea, in apropierea localitatii Tudora, pe drumul judetean Botosani- Tudora a fost creat un blocaj de sase autoturisme, fiind necesara interventia lucratorilor de la drumurile judetene. Blocaje asemanatoare au fost inregistrate la iesirea din municipiul Botosani spre Iasi, acolo unde circa zece autoturisme nu au mai putut sa isi continue mersul. "Pina nu se va opri viscolul nu vom mai actiona in vederea dezapezirii pe nici un drum. Vom interveni doar in situatii de urgenta", a spus directorul Directiei Judetene de Drumuri si Porduri, Liviu Contac.
Si in municipiul Botosani situatia a scapat de sub control. Zapada si vintul puternic au ingreunat circulatia pe toate strazile orasului, interventia angajatilor Urban Serv fiind tardiva. "Noi am scos toate utilajele in teren, insa nu putem face fata viscolului. Utilajele sint la pluguit si la imprastiatul nisipului in zonele in panta, cum ar fi bariera Saveni, bariera Curtesti, Bariera Iasi si Bariera Sucevei", a afirmat Mihai Gheorghiu, directorul Urban Serv.
Au fost insa situatii in care politistii au reusit cu greu sa-i convinga pe soferi sa renunte la ideile lor. "Din cauza viscolului, circulatia pe drumurile din judet este practic paralizata. Cel putin pentru masinile mici, plecarea la drum reprezinta o aventura. Dupa unele informatii, existau blocaje cu masini pe toate drumurile nationale, pe drumul european E 58, la Lebada, intre Baluseni si Copalau, la padurea Buda, si intre Frumusica si Hirlau, pe DN 29, intre Unteni si Ungureni, pe raza localitatii Victoria si Talpa. In aceste conditii, pina la restabilirea circulatiei in judet, conducatorii auto ar trebui sa nu se aventureze sa plece la drum", a declarat ieri col. Vasile Pinzariu, seful Serviciului Politiei Rutiere.
Viscolul si ninsoarea au paralizat, ieri, activitatea Statiei Judeteane de Ambulanta (SJA) Botosani. Masinile salvarii nu au putut sa intervina decit in municipiu. Din fericire, pina la ora prinzului, medicii de pe ambulanta au fost putin solicitati, rezolvind doar doua urgente in Botosani, desi au fost chemati si in teritoriu. De altfel, SJA a tinut in permanenta legatura cu Directia Judeteana de Drumuri si Poduri care, pina la oprirea viscolului, nu putea interveni pentru dezapezire. Pentru a se adapta noii situatii, SJA a introdus ieri in circulatie 2 autosanitare cu tractiune integrala. Ieri, 3 bolnavi renal cronici din localitatile Tudora, Leorda si Tudor Vladimirescu, care trebuiau sa ajunga la Spitalul Judetean "Mavromati" pentru efectuarea hemodializei, nu au putut fi transportati. Transportul de persoane cu autobuzul a fost, de asemenea, intrerupt dupa ora 9.00. Primele autobuze, plecate la primele ore ale diminetii spre Iasi, nu s-au mai putut intoarce. Conducerea Autogarii a decis suspendarea tuturor curselor pina la deschiderea circulatiei. Trenurile au sosit in gara Botosani in cursul diminetii de ieri fara intirziere, iar cele care au plecat au facut-o conform graficelor. Tramvaiele Eltrans au continuat sa circule pe tot timpul noptii, din ora in ora, pentru a fi evitata blocarea liniilor prin inghet.
Zapada a patruns in mai multe puncte de transformare a energiei electrice din municipiul Botosani producind mai multe scurt-circuite, care, la rindul lor, au creat numeroase avarii in municipiu. De asemenea, reprezentantii Electrica au anuntat ca vintul a rupt 21 retele de distributie a energiei electrice din judet, izolind zeci de localitati din zona Saveni, Darabani, Trusesti si Vorona. "Cea mai mare problema este aceea ca drumurile sint blocate si noi nu putem intrerveni pentru remedierea avariilor aparute", a spus dispecerul de serviciu de la societatea Electrica. De altfel aproape jumatate de oras a ramas ieri dimineata fara energie electrica.
In aceeasi situatie s-au aflat si retelele de telefonie fixa ale Romtelecom. Din cauza intreruperii unei retele de fibra optica din zona localitatii Trusesti au ramas fara telefon localitatile Trusesti, Albesti, Hlipiceni, Rauseni, Santa Mare, Todireni, Calarasi, Romanesti, Dobirceni, Gorbanesti, Avameni, Durnesti si Stefanesti. Alte sapte localitati au ramas fara telefoane, dupa ce centralele telefonice au ramas fara energie electrica. La Saveni, Mihalaseni, Ungureni, Manoleasa, Mitoc si Ripiceni, centralele telefonice au functionat citeva ore pe acumulatorii proprii insa, dupa citeva ore, s-au descarcat.
Conducerea Inspectorului pentru Protectia Civila este convinsa ca numarul autovehiculelor blocate in judet este foarte mare dar din cauza caderii liniilor telefonice, cei implicati in trafic nu pot anunta echipajele de interventie pentru a fi scosi de sub zapada. Ieri la orele 12.30 echipaje ale Inspectoratului pentru protectie civila au plecat in judet pentru a depista si salva autovehiculele blocate in trafic. Pentru inceput au fost vizate zonele Ripiceni, Saveni, Flaminzi, Bucecea si Dorohoi, localitati care au fost izolate telefonic si electric. Raidurile echipajelor de interventie s-au desfasurat intreaga zi. (Viorel SURUGIU)

Comentarii