Macaraua groazei

duminică, 16 mai 1999, 23:00
3 MIN
 Macaraua groazei

De mai bine de un an, citeva zeci de familii care locuiesc in centrul orasului Saveni traiesc sub teroarea amenintarii ca o macara de 20 de tone ar putea sa-i striveasca. Macaraua, apartinind societatii comerciale Rotconi SA din Botosani, a fost "uitata" intre citeva blocuri de locuinte, la numai 30-40 de metri distanta de primaria orasului. Inalta de circa 40 de metri, macaraua este vizibil inclinata fata de verticala, iar bratul sau lung se roteste ca o girueta, minat de vint, pe deasupra blocurilor. Pentru ca perspectiva catastrofei sa fie si mai alarmanta, alaturi se mai construieste in prezent un bloc de locuinte, sapaturile pentru fundatia acestuia ajungind chiar pina sub colosul de fier ruginit abandonat de Rotconi.
Locatarii povestesc ca, in fiecare seara, copiii din zona transforma macaraua intr-o jucarie gigantica: "Se catara pe scari pina sus si-si dau drumul pe cablul asta metalic. Unii merg pe bratul macaralei, la 40 de metri inaltime, pina pe blocuri. Alteori invirt de o rotita aflata acolo, in cabina, si bratul macaralei se roteste pe deasupra blocurilor". Declaratia apartine lui Lucian Ungureanu, unul din locatarii din vecinatate, cel care a initiat o serie de demersuri catre autoritati pentru rezolvarea problemei. Ungureanu a facut un tabel, semnat de mai bine de 100 de persoane, pe care l-a trimis Prefecturii pentru a scapa de teroarea macaralei. Raspunsul prefecturii, semnat de directorul general Mihai Elvadeanu, este de fapt o copie a adresei care a fost trimisa firmei Rotconi, in care se scrie: "Va adresam rugamintea de a fi examinate si comunicate atit noua, cit si petentului modul de rezolvare, potrivit prevederilor legale". Desi dateaza de trei luni, adresa prefecturii a ramas fara nici un ecou practic. Macaraua se afla in acelasi loc. Nu spunem ca este "neclintita", pentru ca intre timp gradul de inclinare a "monstrului de otel" a crescut sensibil. Ingrijorarea locatarilor este din aceasta cauza in continua crestere. Ei asteapta ca din moment in moment sa se produca catastrofa. Adica, macaraua sa se prabuseasca peste unul din blocuri, ceea ce ar putea insemna sfirsitul pentru nefericitii care vor fi prinsi prin preajma. Corina Luta, al carei balcon se afla la numai citiva metri de scheletul metalic al utilajului de 20 de tone, spune ca "de fiecare data cind se stirneste furtuna, chiar si in miez de noapte, imi iau copiii si plec din bloc. Mi-er frica, oricind se poate intimpla o nenorocire". Groaza locatarilor din cele patru blocuri invecinate, inclusiv o scara in care locuiesc cadre ale Politiei din Saveni, a fost preluata si de personalul primariei.
Primarul Mihai Cojocaru a inaintat inca din toamna anului trecut doua adrese catre SC Rotconi, solicitind sa vina si sa-si ia macaraua. Contabila primariei, Maria Chisalita, ne asigura ca "totul a ramas ca-n pom. La adresele primarului, Rotconi a raspuns ca valoarea propriu-zisa a macaralei este mai mica decit costurile demontarii ei". Mai mult decit atit, cei de la Rotconi au luat in deridere pericolul reprezentat de macaraua inclinata pe care au lasat-o in buricul Savenilor, anuntindu-i pe edilii orasului ca fac cadou utilajul savinenilor. Asa incit sute de oameni care locuiesc in blocurile amenintate – unul dintre ele fiind chiar construit de Rotconi cu ajutorul macaralei groazei – continua sa traiasca cu grija cumplita a ceea ce se poate intimpla in orice moment, daca macaraua se prabuseste. Prima rafala mai puternica de vint sau joaca nevinovata a tincilor poate reprezenta impulsul ucigas dat celor 20 de tone de metal. (Dorin BEJENARU)

la inceput | Stiri locale
Monitorul –Stiri Nationale –Financiar –Privatizare –Sport –Bomba opinii –Editoriale –Comentarii –Features –Interviuri –Forum

Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu

 

Comentarii