Minori in Penitenciar

luni, 08 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Minori in Penitenciar

Infractiunile savirsite de minori nu se limiteaza la contraventii sanctionate cu amenda; dincolo de acestea sint cele de o gravitate deosebita, precum omorul, violul sau tentativa de omor, pentru care minorii fac ani grei de puscarie. Codul penal reglementeaza precis limitele raspunderii penale in cazul infractiunilor ce au ca autori minorii. Astfel, minorul care nu a implinit 14 ani nu raspunde penal, iar cel care are virsta cuprinsa intre 14 si 16 ani raspunde pentru faptele sale numai daca se dovedeste ca le-a savirsit cu discernamint. In schimb, minorul care a implinit 16 ani raspunde penal pentru infractiunile comise. Pedeapsa cu inchisoarea se aplica numai daca se apreciaza ca o masura educativa nu ar fi suficienta. Masurile educative pot lua forma mustrarii, libertatii supravegheate, internarii intr-un centru de reeducare sau internarii intr-un institut medical-educativ. Primele doua sanctiuni sunt mai usoare, in sensul ca minorul este lasat in libertate, pe cind in cazul ultimelor doua, internarea are scopul de a oferi o pregatire profesionala corespunzatoare aptitudinilor sale sau un tratament medical si un regim special de educatie.
In prezent, in penitenciarul Botosani sunt incarcerati 67 de minori, dintre care 66 baieti si o singura fata. "Comparativ cu numarul total de aproximativ 1200 de detinuti, care isi ispasesc pedepsele in penitenciarul Botosani, ponderea infractorilor minori este de 5 la suta. Aceasta nu inseamna ca infractiunile pentru care au fost judecati si inchisi nu sunt grave. Astfel, 33 dintre ei au savirsit tilharii, 23 furturi, doi au savirsit omoruri, trei tentative de omor si cinci dintre ei se alfa in puscarie pentru violuri. Pe linga acestia se afla si doi sanctionati contraventional, care nu au achitat amenda ce li s-a aplicat, aceasta transformindu-se in zile de inchisoare contraventionala. Singura fata din penitenciar este condamnata pentru tilharie.
Toti acesti minori au savirsit infractiuni pentru care au fost judecati si condamnati de instantele din Botosani; de asemenea, se afla in stare de arest preventiv 36 de minori care isi asteapta sentinta. Dintre toti infractorii minori incarcerati in institutia noastra, 22 au pedepse definitive si in prezent sunt scosi chiar si la lucru, iar 7 dintre ei urmeaza sa fie trimisi in centrele de reeducare. La noi in tara sunt doua astfel de institutii, la Craiova si la Tichilesti, in judetul Braila, aici asigurindu-se minorilor posibilitatea de a dobindi invatatura necesara sau pregatirea in vederea practicarii unei meserii," ne-a declarat locotenent-colonel Gheorghe Cotoc, sef in cadrul departamentului de reeducare a infractorilor din cadrul penitenciarului Botosani.
Daca in perioada internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ, minorul savirseste din nou o infractiune care ar trebui pedepsita cu inchisoarea, instanta de judecata revoca internarea. Pedepsele ce se aplica in cazul infractiunilor savirsite de minori sunt inchisoarea sau amenda prevazute de lege. Limitele pedepselor se reduc la jumatate. In urma reducerii, in nici un caz minimul pedepsei nu va depasi 5 ani. Cind legea prevede pentru infractiunea savirsita de minor pedeapsa detentiunii pe viata, acestuia i se va aplica sanctiunea inchisorii de la 5 la 20 de ani. Condamnarile pronuntate pentru fapte savirsite in timpul minoritatii nu atrag incapacitati, decaderi si nici starea de recidiva postcondamnatorie sau postexecutorie. In cazul in care minorului i se aplica o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii, acesta nu trebuie sa mai savirseasca fapte penale intr-un interval cuprins intre 6 luni si 2 ani, fixat de instanta, pentru a fi lasat in libertate. Odata cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, instanta de judecata poate dispune incredintarea supravegherii minorului unei persoane sau unei institutii. Aceasta masura dureaza pina cind minorul implineste virsta de 18 ani. (Eugenia MALIS)

Comentarii