Nereguli la Camera de Comert

miercuri, 23 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Nereguli la Camera de Comert

Dan Andrascu, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, a fost sanctionat de Colegiul de Conducere al institutiei, in urma verificarii de catre Comisia de Cenzori a acuzatiilor formulate de vicepresedintele Constantin Contac. O parte din acuze au fost probate de cenzori, cum reiese din raportul intocmit. Desi verificarile trebuiau incheiate in noiembrie 1999, iar rezultatele sa fie date publicitatii, actiunea cenzorilor a fost finalizata abia la inceputul acestui an. Reporterii "Monitorului" au reusit sa intre in posesia raportului care demonstreaza ca in institutia condusa de Andrascu s-au petrecut numeroase nereguli, producindu-se pagube de sute de milioane de lei. Oricum, Dan Andrascu si-a demonstrat inca o data puterea detinuta in CCIA, pedeapsa aplicata de colegiul de conducere fiind o banala atentionare.
Prima acuzatie adeverita de cenzorii Ana Cordos si Mihai Alexa este ca timp de un an intreg activitatea CCIA s-a desfasurat dupa bunul plac al conducerii executive. In 1999, Camera a functionat fara ca bugetul de venituri si cheltuieli sa fie aprobat de Adunarea Generala, contrar art. 22 din statut. In lipsa unui buget, institutia condusa de Andrascu a facut "afaceri" neavizate, soldate cu pierderi de peste 300 de milioane. Singurul punct de comparatie pentru performantele economice ale CCIA este un proiect de buget discutat in AG din 18 septembrie 1998, aprobat doar de principiu, in lipsa anexelor de fundamentare. Neconstrins de prevederile stricte ale unui buget, Dan Andrascu a condus CCIA de o maniera nu prea grozava prin prisma rezultatelor financiare. Per total, in locul unui profit programat de 100 de milioane de lei, Camera a ajuns in situatia de a inregistra o pierdere de 226,7 milioane. Printre cauzele amintite de cenzori se numara depasirea cheltuielilor de personal cu peste 300 de milioane si realizarea unor investitii neprezentate in buget in valoare de 235 de milioane. Pentru ca proportiile dezastrului sa fie diminuate s-a procedat la o serie de masuri menite sa aduca profit, care sa acopere "gaura" de peste 500 de milioane. Astfel, 186,2 milioane de lei realizate din vinzarea unor active ale CCIA si 141 de milioane din comisioane la "Monitorul Oficial", informatii si asistenta de specialitate au luat calea acoperirii minusurilor.
Detaliind investitiile aprobate de Andrascu, cenzorii ajung la urmatoarele concluzii: "In perioada septembrie 1998 – septembrie 1999, CCIA Botosani a vindut doua autovehicule (Espero si Peugeot) in valoare de 177,7 milioane de lei si a cumparat doua autoturisme (Ford Mondeo si Dacia break) in valoare de 208,5 milioane, tranzactiile (mai putin Dacia break) fiind facute numai cu persoane fizice". Asadar CCIA isi schimba parcul auto, vinzind un autoturism de lux Espero si un microbuz Peugeot cu o suma sensibil mai mica decit cea data pe doua autoturisme, dintre care unul de productie romaneasca. Vinzarile si cumpararile s-au facut fara licitatii si evaluari, care ar fi putut incurca ideile manageriale ale lui Dan Andrascu. Cumpararea autoturismului Ford s-a facut de exemplu fara trecerea "afacerii" pe o banala lista de investitii. Masina a fost achizitionata de la botosaneanca Adolina Cernei, careia executivul Camerei i-a dat cele 167 de milioane cerute fara prea multe tirguieli. Suma s-a achitat in numerar, in trei transe, in intervalul 18 martie – 30 iunie 1999.
Cheltuielile imense de personal s-au inregistrat pe fondul angajarii de noi persoane, de asemeni dupa bunul plac al presedintelui Andrascu. In raportul cenzorilor se arata: "La articolul 2 din regulamentul de ordine interioara se prevede ca angajarea se face pe baza de concurs sau transfer in interesul serviciului. In perioada septembrie 1998 – septembrie 1999 toate angajarile s-au facut fara respectarea prevederii". Conducerea CCIA a uzat doar de un alt articol al regulamentului care ii atribuie dreptul de a stabili posturile, modul de angajare si incadrare, interpretind respectivul articol cum i-a venit mai bine.
Printre "pacate", cenzorii au punctat in raport si contraperformantele societatii administrate de CCIA, Expocam SRL. Firma gestionata de cei care ii invata pe patronii botosaneni cum se fac afaceri rentabile se inregistra la 30.09.1999 cu datorii de 10 milioane. Pe lista celor ce-si asteptau la acea data banii de la societatea CCIA se inscrie si bugetul statului, la care Expocam nu reusise sa vireze 7 milioane de lei, desi institutia tutelara, CCIA, gasise fonduri de 25 de ori mai mari pentru a cumpara un "Ford", fara licitatie, de la o persoana fizica.
In fine, raportul evidentiaza si cheltuielile facute de Camera pentru plata facturilor telefonice si a diurnelor pentru deplasarile in strainatate. Celularul lui Dan Andrascu a costat sume care ajung pina la 1.810.000 de lei pe luna, fara a pomeni de abonamentul de 100 de dolari. Media lunara a facturilor telefonice pentru toate celelalte telefoane este de 15.300.000 de lei. Cit din acesti bani reprezinta convorbiri ale aceluiasi Andrascu nu a putut fi stabilit. Oricum, concluzia cenzorilor este ca nivelul facturilor "nu este exagerat". In privinta deplasarilor externe, raportul spune: "La finele lunii septembrie 1999 domnul presedinte mai avea de justificat cu document suma de 4.424.166 de lei, iar domnul Iliescu Dumitru, conducator auto, 8.228.261 de lei". De mentionat ca in mod uzual angajatii Camerei iau in avans sumele pentru deplasari, pe care le deconteaza ulterior. In perioada 1 ianuarie – 30 septembrie angajatii CCIA au facut 6 deplasari in strainatate, in tari precum Ucraina, Germania, Israel sau Grecia. Deplasarile incriminate de Constantin Contac, la Kavala – Grecia si New York – SUA, ambele efectuate de Dan Andrascu, sint de data mai veche, din octombrie – noiembrie 1996.
In urma dezbaterii raportului, Dan Andrascu s-a ales cu un ditamai avertismentul din partea Colegiului de Conducere. Dincolo de aceasta sanctiune simbolica, relevant pentru gravitatea aspectelor semnalate de cenzori este faptul ca in conducerea executiva a CCIA a mai fost numita o persoana, de natura sa echilibreze si sa intareasca modul de luare a deciziilor. Acesta este Virgil Negreanu, fostul vicepresedinte al sectiunii Agricultura. Colegiul a dispus intocmirea unui buget de venituri si cheltuieli pentru 2000. De asemeni a fost introdus si un "registru de hotariri", care sa permita fiecarui membru al Camerei sa cunoasca activitatea organelor de conducere. Incercarea de a obtine declaratii din partea lui Dan Andrascu si Constantin Contac s-a soldat cu un esec. Colegiul de Conducere a ordonat ca spalarea rufelor murdare ale CCIA sa se faca "in familie", iar masurile luate dupa analiza raportului ne-au fost transmise printr-un comunicat de presa. (Dorin BEJENARU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii