Peste 30.000 de copii botosaneni vor primi drepturi sociale suplimentare

joi, 09 octombrie 1997, 23:00
4 MIN
 Peste 30.000 de copii botosaneni vor primi drepturi sociale suplimentare

Ieri, Inspectoratul Scolar Judetean a finalizat si raportat la Ministerul Educatiei Nationale situatia numarului de elevi din judetul nostru care vor beneficia de drepturi sociale suplimentare. Amintim ca, in urma unei ordonante guvernamentale din vara acestui an, elevii care provin din familii care au venitul net pe fiecare membru mai mic de jumatate din salariul mediu pe economie vor beneficia de ajutoare din partea statului constind in imbracaminte, incaltaminte, produse alimentare neperisabile sau oferirea unei mese calde zilnice pentru cei in cauza. Aceasta ultima posibilitate nu poate fi materializata in judetul nostru.
Mai mult de 30.000 de copii botosaneni vor primi de la buget ajutoare valorind intre 600.000 si 900.000 de lei. In fericita situatie de a beneficia de primul ajutor real si consistent din partea statului se afla 16.854 de scolari din clasele I-IV (pentru care sint alocati cite 600.000 de lei), 13.256 elevi de gimnaziu (800.000 de lei) si 237 de liceeni (900.000 de lei). Numarul mic al celor din urma se datoreaza conditionarii suplimentare a acordarii ajutoarelor de nota la purtare (obligatoriu 10) si de media generala (minim 9). Pentru rezolvarea problemei ajutoarelor sociale intr-un timp relativ scurt (15 septembrie -1 octombrie) s-a creat o comisie judeteana, condusa de inspectorul general adjunct Horia Negrescu, din care fac parte si reprezentanti ai Prefecturii, Finantelor Publice si sindicatelor din invatamintul botosanean. Suma totala alocata judetului Botosani este de 20 de miliarde de lei.
Pentru achizitionarea produselor prevazute de ordonanta se va organiza o licitatie. Inspectorul Horia Negrescu ne-a declarat: "Vizam atragerea de producatori de imbracaminte si incaltaminte, pentru a nu fi nevoiti sa apelam la en-gross-isti, care practica un anumit adaos comercial. Problema trebuie rezolvata cit mai repede pentru a putea oferi copiilor bunurile inainte de iarna". Bunurile vor fi repartizate elevilor trecuti pe listele intocmite de scoli prin intermediul centrelor teritoriale bugetare ale Inspectoratului scolar. Fiecare centru are arondate scolile din citeva comune.
Cumpararea si distribuirea produselor se vor face in doua etape. Intr-o prima faza copiii vor primi incaltaminte si imbracaminte, urmind ca diferenta de valoare sa fie acoperita cu rechizite scolare si produse alimentare neperisabile ca zahar, ulei sau orez. "Nu am ajuns inca la o concluzie definitiva, insa le vom cumpara copiilor treninguri, ghete, blugi si uniforme, plus, eventual, adidasi, caciuli, fulare, manusi ori alte bunuri de acelasi gen", spune Horia Negrescu.
O confuzie foarte mare a creat in rindul elevilor faptul ca li s-a cerut sa completeze liste pe care fiecare sa scrie ce ar dori sa primeasca. Listele au avut rostul de a depista care produse sint cele mai solicitate, in ideea de a obtine acele lucruri pe care copiii si le doresc. Acestia insa au crezut ca vor primi exact ceea ce au scris, de aceea si-au dat friu liber dorintelor cele mai nastrusnice. Beneficiind de libertatea absoluta de a alege, elevii si parintii au trecut pe liste tot felul de articole, unele dintre ele stirnind amuzamentul inspectorilor. Astfel aflam ca unii elevi botosaneni isi doresc ciorapi fini, de matase, marimea 3, haina de imitatie de piele, haina de fis gri, cu blana pe dedesubt, pulover la baza gitului, albastru, adidasi Puma, sandale sau pijamale. Nu lipsesc insa nici indispensabilii sau chilotii, ca sa numai vorbim ca o eleva din Dersca isi doreste nespus "pantofi negri de lac, cu fundita". Ca intr-un veritabil dialog de la distanta, o alta scolarita, din Ungureni, nu se lasa mai prejos si solicita "rochita din piersica, de culoare rosie", neuitind sa mentioneze in paranteza: "pina pe 27 octombrie, ca trebuie sa merg la o nunta". Cea mai originala solicitare ii apartine insa unei mame botosanene, venita personal la inspectorul Horia Negrescu, pentru a-l asigura ca are tot ce-i trebuie si ca ar dori sa i se aduca drept ajutor social o trompeta. "Am asigurat-o ca o sa tin cont de asta, ce altceva puteam sa-i spun?", povesteste amuzat inspectorul general adjunct. Si tot pe lista necesitatilor copiilor cu stare materiala proasta din judet se inscrie si "un joc pe televizor", cerut cu insistenta de un elev din Ungureni. Interesul inspectorilor a fost stirnit si de un alt elev din judet, cu probleme materiale demonstrate cu acte in regula. Documentele atesta ca mama sa este casnica, iar tatal preot. Acesta din urma, desi are parohie in toata regula, probeaza cu acte ca beneficiaza de venituri care plaseaza familia sa in rindul celor nevoiase, la care s-a referit si ordonanta emisa de guvern. In fine, din aceleiasi liste reiese si faptul ca majoritatea familiilor de la tara au venituri mici, existind scoli in care toti elevii vor beneficia de ajutoarele sociale suplimentare. (Dorin BEJENARU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii