Ploile au inecat Botosaniul

vineri, 14 iulie 2000, 23:00
8 MIN
 Ploile au inecat Botosaniul

Case si strazi inundate, copaci rupti sau smulsi din radacina, acoperisuri devastate si sute de hectare acoperite cu apa, aceasta este imaginea judetului dupa furtuna care s-a abatut joi seara. Intr-un singur cuvint – dezastru. Dupa un inceput de vara secetos, judetul Botosani este acum devastat de grindina si ploi torentiale, care in ultimele 48 de ore au inghitit mii de hectare si au distrus sute de gospodarii. Pagubele nu au fost inca estimate insa cert este ca distrugerile se ridica la sute de miliarde de lei. In aceste zile reporterii nostri s-au aflat in cele mai afectate zone din judet pentru a descrie "potopul", cum a fost numita furtuna de multi botosaneni.
Nici municipiul Botosani nu a scapat de furiile naturii. Joi, dupa o ploaie torentiala care a tinut timp de 12 ore, orasul s-a aflat pentru a doua oara intr-o saptamina inundat de ape. Canalizarea municipului nu a mai putut face fata averselor, iar strazile au fost inundate la numai doua ore de la izbucnirea furtunii. Prin gurile de canal apa tinea ca din fintinile arteziene. Suvoaiele de apa au inundat in scurt timp portiunile de strada situate in vai, in unele locuri apa fiind adinca de peste un metru. Cele mai afectate zone din municipiul Botosani au fost strada Havuzului, spre Rachiti, intersectia strazilor Imparat Traian si Octav Onicescu, Calea Nationala, in fata stadionului, zona bazar si strada Kogalniceanu.
In zonele inundate se puteau vedea masini abandonate care nu au reusit sa treaca prin apa. Unii soferi se aventurau sa strabata aceste zone insa renuntau imediat ce apa le intra in masini sau le ajungea la motor. Strada Havuzului, la iesirea din oras spre Rachiti, arata ca un torent, apa carind pietroaie si balast de prin curtile oamenilor sau din rigole. Tot suvoiul de apa din aceasta zona a orasului se scurgea catre Rachiti, peste casele oamenilor. Aceeasi imagine era si pe strada Kogalniceanu, unde trei locuinte au fost inundate, apa fiind pina la geamurile caselor.
Singurii care au intervenit efectiv in timpul furtunii au fost pompierii militari si echipele primariei. Intr-un interval de numai trei ore, pompierii militari au fost solicitati in oras la 11 interventii de salvare.
Chiar daca "turna cu galeata" un incendiu izbucnit la etajul sectiei de arta a Muzeului judetean era sa faca scrum centrul istoric daca pompierii nu interveneau prompt. Incendiul a izbucnit de la niste ambalaje de carton care au luat foc de la o tigara aruncata neglijent. Focul a fost localizat si stins de trei echipaje de pompieri. Un alt incendiu a fost stins pe strada Popa Sapca, unde o casa era sa arda din cauza unui scurt circuit provocat de ploaie. Restul interventiilor au fost solicitate doar pentru inundatii. In timpul actiunilor, pompierii au salvat si viata unui batrin care a facut preinfarct de spaima. Pe linga case au fost inundate si foarte multe subsoluri de bloc. Subsolul centrului de plasament "Colibri", unde se afla si depozitul de alimente a fost inundat insa pompierii au reusit sa salveze hrana copiilor internati aici.
"S-a actionat cu sapte echipaje care au lucrat toata noaptea. Cel mai dificil a fost pe strada Kogalniceanu la numerele 107 si 75 unde apa era de peste un metru si am fost nevoiti sa evacuam din locuinte locatarii si bunurile. Aici, ca si pe strada George Enescu, am sapat santuri pentru a scurge apa din gospodarii," ne-a declarat lt. col. Petru Juglan. Pompierii militari spun ca multi botosaneni au dat dovada de o crasa indolenta in timpul furtunii. Spre exemplu, locatarii unui bloc de garsoniere din cartierul Pacea au stat cu "miinile in sin" si au privit cum apa le intra pe usa blocului si le inunda subsolul.
Seara tirziu, o puternica vijelie a distrus citeva acoperisuri printre care si pe cel al Bibliotecii judetene. La terasa cofetariei "Macul Rosu" un salcim secular, monument al naturii a fost smuls din radacini si doborit la pamint. La fel s-a intimplat si un arbore din fata "Hotelului Parc". Daca copacul rupt de vijelie din fata hotelului a fost luat de primarie, cel din centrul vechi a furat bucata cu bucata de rromii din zona care inarmati cu topoare s-au napustit ca lacustele sa "faca rost" de lemne de foc gratis.
Joi noapte si ieri dimineata patru localitati au ramas fara telefoane din cauza furtunii. Reteaua Romtelecom era afectata ieri dimineata in comunele Sulita, Hiliseu, Viisoara si Gorbanesti, iar 12 oficii au ramas fara energie electrica, centralele telefonice functionind in regim de avarie pe baza de acumulatori electrici. De asemenea, portiuni din reteaua de telecomunicatii Romtelecom a fost avariata din cauza stilpilor rupti de vint sau a firelor rupte de crengile copacilor. In cursul dupa-amiezii de ieri alte trei localitati, Dumeni, Havirna si Cordareni au ramas fara ton la telefon din cauza ca un scurt circuit a incendiat centrala telefonica de Dumeni. Conducerea Romtelecom a asigurat ca defectiunile vor fi remediate in 24 de ore, telefoanele fiind operationale pina simbata dimineata in toate localitatile afectate. Tot legat de telefoane, numarul de urgenta 961, de la Serviciul de judetean ambulanta a fost "in deranjament" joi, in timpul furtunii.
Retelele de curent electric au fost afectate in aproape toate localitatile din judet, ieri toate echipele de interventii fiind plecate pe teren. Ieri inca nu se centralizasera toate deranjamentele de la retelele de curent electric.
La Ungureni a plouat 14 ore incontinuu
Printre cele mai afectate asezari din judetul Botosani de pe urma ploilor din ultimele zile a fost comuna Ungureni. Peste 14 ore a plouat continuu in aceasta localitate, cantitatile de apa cazute depasind 130 de litri pe metrul patrat. Cele trei iazuri de pe raza comunei – Borzesti, Ungureni si Dubina s-au revarsat unul in altul, provocind inundatii pe mai bine de 200 de hectare. Din spusele secretarului Dan Huiala am aflat ca primul iaz caruia i-a cedat digul a fost cel de la Borzesti, apa acestuia revarsindu-se ieri dimineata in iazul Dubina. Ca sa preintimpine o catastrofa ce parea iminenta, lucratorii de la iazul Dubina au ridicat gratarul stavilarului, permitind astfel apei sa se scurga in voie in albia riului din localitate. Cantitatea de apa era insa peste puterea de rezistenta a stavilarului. Chiar in momentul sosirii noastre la Ungureni, acesta a cedat, valuri uriase venind amenintator catre sat si ducind cu ele tot ce intilneau in cale: copaci, garduri, culturi agricole. Doar stilpii de inalta tensiune mai rezistau cu stoicism. Cetatenii asistau neputinciosi la furiile naturii si se rugau la Dumnezeu. "De cind sint eu in comuna asta n-am mai intilnit un asa prapad, ne spunea secretarul Primariei Dan Huiala, gindindu-se de pe acum la cite probleme va avea cu despagubirile, fiindca, de cind cu alunecarile de anul trecut nici o societate de asigurari nu se mai incumeta sa-si gasesca clienti in aceasta zona. Asa ca tot pe seama ajutoarelor guvernamentale se sprijina satenii afectati de inundatii. Si nu sint putini. Trei sate din comuna – Mindresti, Borzesti si Calugareni – sint complet izolate, peste drumul judetean care face legatura cu ele apa depasind pe alocuri un metru. Deocamdata nu stie nimeni ce se petrece acolo, elicopterul fiind singura solutie de a ajunge la ele. De altfel aceste sate au fost cele mai afectate de alunecarile de teren de anul trecut.
In satul Ungureni apa a umplut moara de porumb, apartinind societatii "Morarul" SA. Nu departe de aceasta, bufetul "Tinteanu" a intrat si el sub ape, consumatorii mutindu-se grabiti in circiuma de vis-a vis, fiindca nivelul apelor crestea vazind cu ochii. Gospodariile lui Simion Cirnei, Costel Harabagiu si Adrian Vorniceanu au devenit si ele luciu de apa.
Secretarul Huiala era ingrijorat si dintr-un alt motiv: "Pe 9 august urmeaza sa soseasca la noi o delegatie din Franta, din Rebonnas, localitate cu care ne vom infrati in curind. In aceste zile ar fi trebuit sa construim tribune la stadionul local, fiindca vom face si un meci de fotbal cu ei. Acum doar sa jucam polo pe apa". Si asta cu mare dificultate, fiindca din poarta abia de se mai zarea transversala.
Cel mai disperat dintre satenii din Ungureni era insa Ilie Ivanache, administratorul societatii cu acelasi nume, care aproviziona cu lemne de foc si materiale de constructii vreo trei comune: Ungureni, Dingeni, Unteni. L-am intilnit zgribulit intr-o baraca – singura dependinta ramasa deasupra nivelului apelor. Depozitul de lemne fugise de citeva ore de sub ochii lui, apele pagubindu-l de mai bine de 20 de tone de busteni, ce stau acum prin curtile taranilor din Dingeni. La fel s-a intimplat si cu vreo 20 de tone de praf de piatra, var, ciment, ipsos si celelalte. "Abia am scapat de datoriile din banci si acum a venit alta belea, se tinguie patronul Ivanache. Macar daca erau asigurate, dar nu-s. Vreau sa merg la Finante sa vad daca le pot da pe pierderi, ca sa nu platesc si adaosul si impozitul pe profit pe ele. Azi dimineata, cind am vazut ca ploua, am venit repede la depozit. Ce mai, intr-o ora apa mi-a ajuns pina aici in prag. Am luat si eu actele mai importante si am plecat, ca doar nu era sa stau sa ma ia si pe mine apa."
Si linia ferata ce duce catre Saveni a avut de suferit de pe urma inundatiilor, mai bine de cinci kilometri fiind sub apa. De altfel trenul de Iasi nici n-a mai ajuns ieri la Saveni, facind cale intoarsa din halta Ungureni in jurul orei 9, 30. Comuna invecinata, Unteni a avut si ea de suferit din cauza ploilor. Si aici s-a revarsat un iaz, cel de la Manastireni, permitindu-le pescarilor amatori sa braconeze in tihna pe islazul comunal.
Rapoartele specialistilor de la Apele Romane Botosani arata ca in mai putin de 24 de ore pe teritoriul judetului precipitatiile au depasit in unele locuri recordul de 140 litri pe metru patrat. Situatia este caracterizata de conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor Botosani drept una deosebit de grava. Nivelele principalelor acumulari din judet au depasit cu mult cotele de atentie, existind pericolul inundatiilor zonelor invecinate. "Nu am mai inregistrat astfel de valori niciodata de cind facem masuratori in judet. Pot spune ca valorile atinse sint adevarate recorduri pentru judetul nostru. Cotele principalelor riuri continua sa creasca in continuare, iar acumularile sint supravegheate indeaproape deoarece unele au depasit cu mult cotele de inundatie." a declarat Vasile Cercel, directorul SGA Botosani. Cea mai mare cantitate de precipitatii a fost inregistrata in localitatile Cristesti si Copalau – 140 litri m.p urmate apoi de Negreni 98.5 litri, Mileanca 133, Hudesti 110, Pomirla 98, Dingeni 107, Rauseni 117. In municipiu precipitatiile au fost de 112 litri pe metru patrat. Riurile inregistreaza cresteri substantiale, iar acumularile de la Dracsani si Dingeni au depasit chiar faza a doua a cotelor de atentie fiind la limita inundatiilor. (Viorel SURUGIU)

Comentarii