Prefectura combate contaminarea cu antrax

luni, 22 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Prefectura combate contaminarea cu antrax

Prefectura va trebuie sa elaboreze un amplu program judetean de masuri impotriva contaminarii cu antrax. Institutia care reprezinta guvernul in teritoriu a primit de la Comandamentul Protectiei Civile o adresa prin care se "ordona aplicarea unor masuri cu caracter de urgenta". Adresa
traseaza deja liniile programului ce trebuie alcatuit de Prefectura. Plicurile si pachetele suspecte vor fi, de asemenea, in atentia autoritatilor. Orice sesizare a populatiei, a autoritatilor vamale sau a Postei Romane referitoare la posibila prezenta a sporilor de antrax in corepondente va fi urmata de un set special de masuri. Pachetul respectiv va fi ridicat de Directia de Sanatate Publica (DSP), in prezenta unui ofiter al Inspectoratului Judetean de Politie, precum si al unui reprezentant al Inspectoratului Judetean de Protectie Civila pentru a fi predat laboratorului DSP. Aici va fi supus analizelor bacteriologice de rigoare. Protectia Civila va urmari ca substanta respectiva sa fie trimisa in conditii de siguranta la Institutul "Dr.I.Cantacuzino" din Bucuresti, pentru analiza finala de specialitate. Personalul de specialitate care va ridica pachetele suspecte va fi echipat cu masti contra gazelor si complete individuale de protectie antichimica si antibiologica.
In cazul animalelor se recomanda vaccinarea in masa a vitelor, caprelor, vitelor, ovinelor si porcinelor cind exista iminenta izbucnirii unor epidemii, urmarirea si interzicerea drastica a sacrificarilor clandestine de animale. Se recomanda in schimb uciderea "eventualelor animale afectate", recomandindu-se evitarea singelui. Dupa sacrificare, lesurile trebuie acoperite cu ulei sau parafina si arse complet, apoi ingropate la minim trei metri adincime. Nici importul de faina de oase nu a fost scapat din vedere de Protectia Civila, putind fi folosita doar dupa o sterilizare de 15-20 minute la 120 grade C. Mai trebuie spus ca autoritatile sanitar-veterinare vor trebui sa introduca la granita carantina, ca orice internare cu antrax trebuie urmata de o ancheta epidemiologica si ca va fi intarita paza la statiile de filtrare a apei si in punctele de distributie a apei potabile. "Deocamdata, nu am nici un fel de informatie ca in Botosani s-ar fi inregistrat un caz de contaminare cu antrax pe alta cale decit animala. Din discutiile pe care le-am purtat cu directorul Directiei Sanitar-Veterinare, am inteles ca nu sint nici un fel de probleme", ne declara subprefectul Constantin Hutu. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii