Problema apei potabile a devenit critica

joi, 25 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Problema apei potabile a devenit critica

Directorul Sectiei Judetene de Gospodarire a Apelor Judetene Vasile Cercel a precizat ca nivelul apei freatice din judet a inceput sa devina problematic. "Am primit o instiintare din partea primarului din comuna Frumusica cum ca populatia din mai multe sate traieste cu ultimele rezerve de apa. Aceasta inseamna ca ultimele cantitati de apa din fintini sint in doua cu mil. Cam 80% din fintinile din satele Boscateni, Sendreni, Vladeni si din localitatea Cristesti sint secate", a spus Cercel.
SGAJ va lua masuri de rationalizare a consumului de apa in cazul in care in cursul zilei de astazi specialistii din cadrul institutiei vor constata ca aceste masuri se impun. Acelasi lucru este valabil si pentru comuna Oneaga unde situatia este identica. Ei vor intocmi un plan de masuri care va fi prezentat prefectului de Botosani Costica Macaleti.
Totodata SGAJ a efectuat si efectueaza in continuare o serie de controale in toate localitatile din judet in ceea ce priveste depozitarea rezidurilor menajere si a gunoiului de grajd pe cursurile de apa. Directorul SGAJ Botosani a sugerat primarilor din fiecare localitate sa ia masuri imediate pentru ca resturile menajere sa nu mai fie depozitate pe cursurile de apa "Resturile menajere trebuie duse la rampele amenajate in cazul in care exista. Singura conditie este ca zona de depozitare sa nu fie inundabila," a mai spus Cercel.
Totodata SGAJ a luat masuri de securitate in ceea ce priveste depozitarea substantelor chimice ce provin de la fostele CAP-uri, care pot afecta pinza freatica. Fiecare primar din judet va trebui sa declare cantitatea de substante chimice existenta in localitatea pe care o conduce. "Am intocmit citeva declaratii tip pe care primarii le vor completa si le vor da sub propria raspundere. In cazul in care datele vor fi eronate acestea vor atrage raspunderea penala", a incheiat Cercel. Si Agentia pentru Protectia Mediului Botosani a fost pusa pe jar de citeva ordine ale primului-ministru Adrian Nastase. In fiecare saptamina specialistii din cadrul APM vor recolta probe de apa de pe fiecare curs de apa din judet iar acestea vor fi analizate in laborator. "Vom monitoriza mai atent probele si analizele de apa mai cu seama cele care provin de pe cursul de apa Sitna. Probele de apa vor fi ridicate inainte de varsarea Sitnei in statia de epurare a Raj Apa precum si la iesirea din statie. Orice abatere de la lege va fi pedepsita," a declarat Corneliu Vicentiu Danieliuc directorul APM Botosani. Totodata APM va controla la singe societatile din zona industriala si mai cu seama cele care in procesul de fabricatie folosesc acoperiri metalice in urma carora rezulta namol ce contine cianuri si metale grele. Sint vizate societatile Mecanex, Mecanica si Electrocontact. "Ne vom intilni cu reprezentantii societatilor vizate din zona industriala precum si cu reprezentantii Urban-Serv pentru ca substantele periculoase sa fie depozitate la rampa de gunoi intr-un cadru organizat nu asa cum se proceda pina acum cind fiecare societate depozita reziduurile prin curte, in containere speciale," a incheiat Danieliuc. Printre organismele care au intrat in alerta se afla si Inspectoratul Judetean pentru Protectie Civila care va conlucra cu toate institutiile implicate in aplicarea acestui program special. Dupa cum a declarat col. Mitica Bertea, seful IJPC Botosani, deocamdata situatia nu este critica dar nu este exclus ca in conditiile in care volumul cantitatilor de precipitatii nu va cunoaste o imbunatatire, armata sa fie solicitata in transportul de apa potabila in localitatile cele mai afectate. "Deocamdata, seceta se manifesta in judet prin scaderea debitului principalelor cursuri de apa, scaderea nivelului pinzei de apa freatica si implicit secarea unor fintini. Cea mai afectata zona este cea din nordul judetului. Aici sint localitati in care populatia se mai aprovizioneaza cu apa doar din una sau doua fintini", a declarat col. Mitica Bertea. Vasile Cercel directorul SGAJ a mai precizat ca in ceea ce priveste alimentarea cu apa a municipiului Botosani, Dorohoi si Saveni deocamdata nu se impune o rationalizare a consumului de apa. (Dragos V., Sebastian G.)

Comentarii